В Испания: Грандовете и УЕФА готвят грандиозни промени във формата на ШЛ

След сезон 2015/16 участието на български тимове в турнира ще е почти немислимо

В Испания: Грандовете и УЕФА готвят грандиозни промени във формата на ШЛ

Грандиозни промени се готвят във формата на Шампионската лига след четири години, твърди испанският вестник "Ел Мундо депортиво". Те са по-молба на големите клубове, които искат на практика да изключат или поне да намалят участието на отборите от по-слабите страни, като България например.

Грандовете и Европейската футболна централа УЕФА вече разработват различните варианти за промяна на формата на най-силния европейски клубен турнир, а планът е той да влезе в действие през сезон 2015/2016. Тогава изтичат настоящите договори за реклами и телевизионни права. 

Целта разбира се е икономическа – въпросните клубове искат повече приходи в своите каси и съответно повече за самите турнири – в момента те възлизат на 1,1 милиард евро на сезон в турнира.

Според пийпълметрията обаче наличието на АПОЕЛ (Никозия), БАТЕ (Борисов), Динамо (Загреб)  и Виктория (Пилзен), например през този сезон, сериозно е намалило телевизионния интерес към турнира в световен мащаб.

Заради това големите вече са разработили три нови формата на турнира. От Асоциацията на европейските клубове са запознати с въпросните планове, както и УЕФА, които обаче не желаят дори да споменават за подобни революционни предложения.

Първият вариант изглежда най-прост за реализация и на практика слага край на съществуването на Лига Европа. Този вариант изцяло ще концентрира постъпленията в Шампионската лига, поради липсата на друг турнир, който макар да не e толкова печеливш в момента. В него се включва групова фаза от 64 отбора, разделени в 16 групи по 4. Първите два от всяка група продължават на 1/16-финали и до края се играе на директни елиминации. Тук проблемът е, че всички големи лиги искат минимум четири представителя в турнира, от които два директно в групите.

Вторият вариант, при който на практика се елиминира Лига Европа, изглежда доста по-нереалистичен. При него турнирът на Европа ще се раздели на две групи – първата ще включи 25-26 клуба от десетте най-добри федерации според ранглистата на УЕФА. Тези на първите места ще имат по четири представителя, следващите по три и най-слабите с по два или един. Към тези клубове ще се присъединят шест клуба от втора група, в която влизат отборите от държавите след десето място. Тези шест отбора ще бъдат излъчени след плейофи. Системата предвижда и изпадане и изкачване в групите, което обаче още не е дефинирано как ще се получи.

Третият вариант включва 48 отбора, макар че двата гранда на Испания Барселона и Реал (Мадрид) са се застъпили за вариант със само 24 тима. Тази група от избрани отбори ще бъде съставена от 21 клуба, всички които поне веднъж са печелили КЕШ или Шампионската лига, водещите отбори в големите първенства и клубовете с най-добри резултати от последните сезони в Шампионската лига и с най-висок коефициент и няколко поканени. Проблемът тук е, че УЕФА по принцип изцяло се отхвърля подобна идея в стил баскетболната Евролига, при която най-големите клубове гарантират участието си в турнира за минимум три години и така малко отбори губят мястото си в турнира, дори и при слаби резултати.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки