Фенове на Левски със страхотна инициатива

"Сините" привърженици поправиха гроба на бивш играч на тима

Фенове на Левски със страхотна инициатива

Привържениците на Левски завършиха успешно поредната си страхотна инициатива. „Сините“ фенове поправиха гроба на бившия играч на отбора Захари Радев Гигов - Зарко.

Захари Гигов е бивш футболист на Левски (150 мача и 10 гола) и националния отбор. След идването на комунистическата власт е уволнен от работа, спрени са му футболните права и по-късно е изпратен в концлагера до Ловеч. Заедно с него е бил и Иван Карадочев, който по-късно е убит. Радев често е изпращан в Русе да работи по житата, там го и “освобождават“ след 2-3 години, оставен е в нищото, само по едни черни гащета. Зарко тръгва пеша от Русе до Видин, където е изселена жена му с 3 деца, докато е бил в лагера. До края на дните си остава сериозно болен, вследствие на травмите от лагера.

Бил е много добър приятел с вратаря Ради Мазников, който е убит от същите безродници.
През 1941/42 след прословутите сблъсъци с отбора на Македония (Скопие), на път за София шофьорът на автобуса губи съзнание и автобусът излиза от пътя, без да се замисля, Зарко, който никога не е имал шофьорска книжка овладява автобуса и спасява целия отбор на Левски от сигурна смърт.

Освен това феновете реновираха и мемориала на загиналите български летци във войните.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки