Вижте петте "сини" събития на годината

Годината бе трудна за Левски, вижте компилация на най-важните моменти през изминалите 365 дни

Вижте петте "сини" събития на годината

1. Новите спонсори: 

 

Те все още не са обявени официално, но за всички е ясно, че идването на Иво Тонев е продиктувано от бъдещите промени. Очаква се Левски да получава по 3 милиона лева на година от чуждата банка, която почти сигурно ще стане постепенно и нов собственик на клуба. Отделно от това ще бъдат наливани по 500 000 евро годишно в школата на сините от друг нов спонсор. Той е български и все още се пази в тайна.

 

Тодор Батков измъчи доста всички сини фенове през последните години с начина си на управление, поведението си и на моменти несериозното си отношение. Адвокатът започна да отделя все по-малко средства за Левски, като извинение за това бе кризата, а нуждата от нови инВеститори бе очевидна. В последните сезони селекцията се правеше предимно чрез привличане на свободни агенти, което логично води до по-трудно намиране на класни попълнения. Проблемите на Батков на върха на пирамидата в клуба започнаха все повече да се отразяват на играта и резултатите на отбора, така че пристигането на нови солидни спонсори трябва да бъде определено като най-значимото събитие за Левски през 2011 година. 

 

2. Отказването на Гонзо като треньор: 

 

Несъмнено Георги Иванов имаше основна роля при взимането на треньорските решения в Левски през последните два сезона. Ратко Достанич, Антони Здравков и Ясен Петров официално се водеха наставници на сините, но Гонзо сериозно им влияеше през цялото време. Може би частично изключение прави Пловдивския Джанини, който започна през лятото на 2010 по-независимо, но след загубата с 1:3 от ЦСКА на "Герена" в края на февруари миналата година се прости с повечето си отговорности, въпреки че официално си остана треньор до края на сезона.

 

През настоящата кампания се убедихме окончателно, че Георги Иванов не става за треньор. Хубавото е, че макар и късно и той го разбра, защото се оттегли от поста, но само за да остане спортен директор. За нов наставник бе избран Николай Костов, който малцина фенове познаваха преди ноември 2011 година. Личи си, че бившият треньор на Металург Донецк е дошъл със сериозни намерения и предпочита да работи, а не да говори празни приказки. Доколко ще успее да постигне целите си, тепърва предстои да разберем, но шансовете на Левски да стане шампион под негово ръководство са доста по-големи, отколкото с Гонзо начело.

 

3. Продажбата на Гара Дембеле: 

 

 

Нападателят, който за един полусезон беше влудил сините фенове, остана в Левски до лятото на 2011 година. Очакваше се французинът да бъде продаден още миналия януари, дори Тодор Батков бе казал, че най-късно до 7 януари това ще се случи. В крайна сметка Дембеле остана на "Герена" и през втория полусезон, в който продължи да бележи редовно, но това не стигна на сините да спечелят титлата.

 

Хубавото за левскарите поне е, че цената му не падна, което позволи на ръководството да уреди трансфера му във Фрайбург за сума около 2 300 000 евро. В историята на сините има само един по-скъпо продаден футболист и това е Георги Иванов в Рен (4 100 000 долара). В Левски дори могат да приберат още пари за Дембеле, но само ако той започне да вкарва в Германия, което досега се случи само веднъж. В договора му с немците има и клауза, че на "Герена" ще вземат определен процент от бъдещ трансфер. Засега такъв обаче не се очертава.

 

Жалко е, че в Левски не успяха да използват по най-добрия начин парите, които получиха от продажбата на Гара, а закупиха посредствени футболисти.

 

4. Резилът в Европа: 

 

Отпадането от Спартак Търнава ще остане още дълго в съзнанието на всички левскари. Сезонът още не беше започнал, а сините бяха прекратили участието си в Лига Европа, за което имаха съвсем други планове. В предните два сезона отборът стигаше до груповата фаза, като във втория случай само малшансът на Иво Иванов попречи за класиране за 1/16-финалите през пролетта. Очакванията към Левски за този сезон бяха огромни. Това пролича още когато през юли Спартак (Търнава) бе посрещнат от близо 20000 зрители на стадион "Георги Аспарухов".

 

Тогава победата дойде в последните секунди, а в реванша всичко се обърка. Отпадането шокира ръководство, играчи и фенове. Шефовете в клуба смятаха за сигурни сериозните суми, които се получават от УЕфА при класиране за следващите кръгове в турнира, футболистите се готвеха за големи европейски битки, а феновете с нетърпение чакаха новите незабравими вечери в Лига Европа. Всички трябваше да се вдигнат наново за началото на сезона в България. В първите кръгове обаче си пролича, че състезателите все още преживяват случилото се, а някои от чужденците изгубиха мотивацията си за игра.

 

Всичко това дойде в резултат на 45 минути, в които Левски бе тотално смачкан от Спартак Търнава в Словакия.

 

5. Затварянето на сектор "В" заради липса на интерес: 

 

 

Още преди края на пролетния дял от сезон 2010/11 сектор В на стадион "Георги Аспарухов" бе затворен по време на официален мач на Левски. Това се случи при домакинството срещу Сливен (3:0). Ръководството на клуба просто се примири, че интересът към мачовете на отбора е толкова малък, че няма смисъл да се отваря сектор, в който ще има около 11 човека, а служебните лица ще са повече.

 

В предишни години се е случвало да има затворени трибуни, но това е било поради ремонтни дейности, а не поради липсата на достатъчно желаещи хора да влязат на стадиона. Тенденцията, която започна през пролетта, продължи и през есента, като за още няколко домакинства сектор "В" остана затворен. Нямаше и недоволни от този факт, защото решението бе съвсем логично. Като цяло двубоите на сините се посещаваха от все по-малко фенове. Новият треньор на Левски Николай Костов дебютира на "Герена" с победа над Видима (2:1) пред по-малко от 2000 зрители, което е обидно малко. Затварянето на сектор "В" заради липса на интерес ще остане като черно петно за Левски от 2011 година.

Димов: Показахме как се постигат резултати

Капитанът на Черно море говори след успеха с 4:0 над Лудогорец

Дерменджиев: Някои футболисти не мога да ги позная (ВИДЕО)

Наставникът на Лудогорец беше много критичен след загубата с 0:4 от Черно море

Илиан Илиев: Следващият ни мач е най-важният (ВИДЕО)

"Моряците" гостуват на ЦСКА в ключов сблъсък за второто място

Английско крило пристига на тестове във Втора лига

Люис Емануел Овиреду има интересна история

Ботев (Пд) обяви нов шеф в клуба

Стефан Попов с ключова роля на "Колежа"

Зона София спечели четвъртото издание на “Турнир на талантите”

Бояна домакин на надпреварата

Кой гол ще бъде определен за номер 1 във финала за Купата? (ВИДЕО)

Вижте кандидатите

Кабаков свири ЦСКА - Черно море

Двубоят е директен сблъсък за сребърните медали

Локо (Пд) и Ботев (Пд) в битка за белгиец от Етър

Карсела следен и от клубове от Унгария и Словакия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки