Топалов ще участва на турнира във Вайк ан Зее

Бившият световен шампион по шахмат, българският гросмайстор Веселин Топалов ще играе в силния турнир в холандското градче Вайк ан Зее, който тази година ще се проведе от 14 януари до 29 януари

Топалов ще участва на турнира във Вайк ан Зее

Бившият световен шампион по шахмат, българският гросмайстор Веселин Топалов ще играе в силния турнир в холандското градче Вайк ан Зее, който тази година ще се проведе от 14 януари до 29 януари. Това ще бъде 11-то участие на гросмайстор Топалов във Вайк ан Зее, който е печелил престижния турнир два пъти - през 2006 и 2007 година. Веселин Топалов за последен път игра във Вайк ан Зее през 2008 година.

Тазгодишното, 74-то поред издание на турнира ще бъде най-силното в цялата му история, като ще участват водачът в световната ранглиста на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ Магнус Карлсон /Норвегия/ с индивидуален коефициент Ело 2835 точки, вторият в ранглистата Левон Аронян /Армения/ с коефициент 2805 точки, и др. Веселин Топалов, Магнус Карлсен, Левон Аронян и Сергей Карякин /Русия/ вече са били победители в турнира във Вайк ан Зее, а през тази година ще играе и миналогодишният победител Хикару Накамура /САЩ/. Гросмайстор Веселин Топалов е на 6-то място в последната световна ранглиста на ФИДЕ с индивидуален коефициент Ело 2770 точки.

Ето и 14-те гросмайстори, които ще играят в тазгодишното издание на турнира във Вайк ан Зее, подредени по коефициента им Ело:
    1/ Магнус Карлсен /Норвегия/
    2/ Левон Аронян /Армения/
    3/ Теймур Раджабов /Азербайджан/
    4/ Веселин Топалов /България/
    5/ Сергей Карякин /Русия/
    6/ Василий Иванчук /Украйна/
    7/ Вугар Гашимов /Азербайджан/
    8/ Хикару Накамура /САЩ/
    9/ Борис Гелфанд /Израел/
  10/ Фабиано Каруана /Италия/
  11/ Гата Камски /САЩ/
  12/ Аниш Гири /Холандия/
  13/ Давид Навара /Чехия/
  14/ Лук ван Вели /Холандия/.

Първите партии ще започнат в събота, 14 януари, в 12,30 часа по Гринуич, 13,30 часа местно време.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки