Паоло Малдини: Милан не ме иска

Леонардо и след това Алегри ме поканиха, но клубът ми затвори вратата

Паоло Малдини: Милан не ме иска
Свикнали сме да вижда­ме 43-годишния Паоло Малдини винаги с високо вдигната глава. Приказки­те и клюките не го вълну­ват и ги пуска покрай се­бе си. После идва ден, ко­гато той иска да каже своята истина. Този ден настъпи.

Паоло, как ще говорим - на италиански или на френски?
- На италиански, разбира се. Мога да говоря още испански и английски, но не знам френски.

Може би ще ви се наложи да го научите.
- Разбирам какво имате предвид. Но аз отидох в Па­риж, само за да се срещна с приятели. Лео ме кани отдав­на и решихме да направим из­ненада за Анчелоти при дебю­та му начело на ПСЖ.

От клуба направиха ли ви предложение?
- Не, но това не означава, че няма да направят в бъдеще. Запознах се с техния прези­дент и между нас веднага се получи взаимна симпатия. Ос­вен това ме свързва дългого­дишно приятелство с Лео и Карло. ПСЖ е в процес на изг­раждане, не е печелил отдавна титлата във франция и иска да постигне успехи 8 Европа. Извършват се промени, а аз знам какво трябва да се напра­ви - имам опит, обичам този спорт и искам да участвам в сериозен проект. Засега никой не ме е търсил или пък ми е предлагал нещо.

Минаха няколко месеца, след като Силвио и Барбара Берлускони обявиха, че ще се завърнете в Милан, защо то­ва не се случи?
- Берлускони го каза ясно, дъ­щеря му също спомена името ми. В действителност никой
не ми предложи нищо. През годините първо Леонардо, а след това и Алегри ис­каха да работим заедно. Но ви­наги намирах затворена вра­тата на клуба. Лео искаше да съм близко до играчите, дока­то идеята на Алегри бе да бъ­да връзката между отбора и клуба.

Даде ли ви се някакво обяс­нение? Да нямате някакъв конфликт с вицепрезидента Галиани?
- Не и от моя страна. За не­го - не знам. Не виждам да е имало нещо в миналото за по­добно отношение. Искам оба­че да изясня някои неща. Не е вярно, че съм бил прекалено взискателен за поста, който ще заемам. Аз винаги съм сто­ял здраво на краката си. Къс­метлия съм, защото имам прекрасно семейство и нямам финансови проблеми. Не искам да взимам нищо от Милан, а точно обратното - искам да дам.

Чисто човешки, разочаро­ван ли сте?
- Милан е в сърцето ми и ис­кам да работя за този клуб, това съм го казал на Берлуско­ни. Не търся слава и популяр­ност. Но през годините при­добих независимост и не ис­кам да се отказвам от нея. Ня­мам други цели освен доброто на Милан и това може би съз­дава проблем за някого.

Нещо подобно се получава и между Ювентус и Дел Пиеро - възможно ли е легендите, които пишат историята, да се окажат бреме за клубове­те?
- Може би. Един мислещ шампион създава проблеми Изявлението на Аниели за раз­дялата с Дел Пиеро ме огорчи - не може така да се говори. Трябваше да изчака, когато Алесандро е готов. Що се от­нася до мен, евентуалното ми завръщане би било жест на благодарност. Обичам този екип. Единственото ми усло­вие е да работя по моите жи­тейски правила, с яснота и честност. Рано или късно то­ва ще стане. Но ако не съм в Милан, не искам да ме смятат за предател
Не ми пука какво говорят за мен. Аз просто съм влюбен във футбола и един ден ще работя в тази област.

Колко оферти сте получи­ли до момента?
- Тази на Анчелоти в Челси я отказах. Предложението от нюйоркския Космос бе инте­ресно, но не много ясно.

Навлизането на богати собственици (предимно ара­би и американци) може да промени йерархията във футбола - това добре ли е?
- Не мисля, че исторически­те грандове са заплашени от нещо. Просто някои получа­ват известно предимство. Всички обаче трябва да спаз­ват правилата. Бях в Катар и видях невероятна страст към футбола.

Да говорим за футбол -дербито как беше?
- Грозно. Студено във всеки смисъл. Дори и на техническо ниво. Интер направи това, ко­ето трябваше да направи, но не се получи красив мач.

Милан остава ли фаворит за титлата?
-Да, отборът е по-силен от това, което се видя. Но Ювен­тус остава най-сериозният кандидат за скудетото зара­ди ентусиазма, новия стадион и добрата работа на Конте. Бориело се представяше на ни­во в Милан, смятам че и в Юве няма да се изложи. Интер нап­рави страхотни неща, за да се завърне в борбата за титла­та, най-вече заради прагма­тизма на треньора. Но сега идва трудното - да задържиш нивото. Мисля, че отборът на Раниери все още е в процес на изграждане. Организирани са, но играят неравномерно.

Трябваше ли Пато да бъде продаден и Тевес да го смени?
- Трудно е да се разбере, за­що сделката се провали. В крайна сметка всичко е забра­вено.

Какво е мнението ви за Пато?
- Целунат от Бог талант. Но твърде бавно прогресира. Искам да видя Пато лидер - не само с голове, но и с цяло­стното си присъствие на терена. Тогава ще е истинс­ки шампион. Засега е само талант с потенциал за звез­да.

Пато може би е бил разстроен от коментари­те за евентуалната му раз­дяла с Милан?
- Със сигурност. Външно винаги е спокоен, но само той си знае какво му е. Пос­ледната седмица не бе никак лека за него.

Милан не е ли прекалено зависим от Ибрахимович -по времето на Ван Бастен не беше така?
- Онзи Милан бе по-силен. Ибра е съкровище за отбора и негов лидер. Винаги е на разположение и никога не се пести.

Златан играе за отбора, но има проблеми с остана­лите нападатели. Това му се случи в Барса, а и сега с Пато.
- Като се имат предвид качествата му, той по-чес­то комбинира с халфовете. В Барселона проблемът бе друг - Ибра е директен, а каталунците играят различно. Максималното е да има нападател от втора линия зад Ибра. Но позицията на Пато не е лесно да се определи.

Чували ли сте се скоро с Гатузо?
- Не след последните ус­ложнения с окото. Надявам се този път диагнозата и ле­чението да са точните. Слу­чи му се нещо ужасно, много съжалявам.

Името му бе намесено в скандала със залозите и уре­дените мачове.
- Каква глупост! Не си го представям изобщо. На те­рена се получават толкова несполучливи намеси, което не значи, че мачът е уреден. Това може да го мисли само един болен мозък.
Някой, който иска да отк­радне, да измами. Който обича спорта е неспособен да влезе в комбина.

Преди всеки ден пътувах­те до базата Миланело, а се­га?
- Маршрутът ми е до учили­щето и до Висмара, където тренират синовете ми. Кристиан е защитник при юноши­те, докато Даниел при децата е крило. Посветил съм времето си на децата. Освен това играя тенис, бокс и футбол на малки вратички с приятели в събота сутрин. Там съм нападател -след една кариера като защит­ник, притежавам добър дрибъл и вкарвам голове...

Паоло, днес изяснихте всичко, един последен въпрос - ще се развеждате ли?
- Нямам такова намерение. Тази новина излезе по сайтове и вестници. Аз не мога да се за­нимавам със слухове. Абсурдът е, че след като не го отричаш, хората си мислят, че е вярно. Уморих се да отговарям на въп­роси за семейството ми. У до­ма всичко е наред и аз съм щастливо женен.

  

Десет от Рома матираха Дженоа с 1:0 на "Олимпико"(ВИДЕО)

Лукаку вкара победния и може би последния си гол за "вълците"

Гуардиола намекна, че напускането му наближава

Испанецът спечели шестата си титла в Англия и не очаква да остане още дълго на "Етихад"

Барселона си гарантира второто място с класически успех (ВИДЕО)

Каталунците събраха 82 точки и имат четири повече от Жирона

Виляреал и Реал Мадрид си вкараха осем гола в зрелищно реми (ВИДЕО)

Шампионът на Испания отново игра с резервите преди финала в ШЛ

Клоп: Вече съм един от вас

"Обичам ви до краен предел", каза той към феновете на "Анфийлд"

Йодегор: Трябва да сме още по-гладни, за да спечелим всичко

Капитанът на Арсенал няма търпение за новия сезон

Интер взе точката от Лацио в последната минута (ВИДЕО)

"Нерадзурите" спасиха празника за получаването на Скудетото

Aртета: Всичко се случи, защото феновете започнаха да вярват

"Трябва да бъдем по-добри и да печелим", заяви мениджърът на Арсенал

Клоп спусна завесата си в Ливърпул с 2:0 над Уулвс (ВИДЕО)

Германецът си взе "сбогом" с Анфийлд по подобаващ начин

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки