Адвокатите на Ламин Диак отрекоха за подкуп от Русия

По-рано днес Льо Монд разпространи информация, че сенегалецът е получил 1.5 милиона евро, за да прикрие нередовни допинг проби

Адвокатите на Ламин Диак отрекоха за подкуп от Русия

Бившият президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) отхвърли чрез своите адвокати обвиненията от френския всекидневник Льо Монд, че е получил нерегламентирано финансови средства от руската асоциация през 2011 година. По-рано днес Льо Монд разпространи информация, че сенегалецът е получил 1.5 милиона евро, за да прикрие нередовни допинг проби, а парите са били използвани за предизборна кампания в неговата родина. 

 

"Ламин Диак уверява, че не е превеждал дори малка парична сума на кандидата Маки Сал, който стана президент на Сенегал, или пък на организаторите на неговата предизборна кампания. Всичко, включително неговото изслушване в полицията, подкрепя тази позиция. Всички други действия между Русия и и Сенегал нямат връзка с Ламин Диак и неговата роля на президент на ИААФ. Той не е търсил и не е получавал средства", гласи позицията на адвокатите, изразена пред Ройтерс. 

 

Журналистите от Льо Монд твърдят, че са получили скрипта от изслушването, в което Диак признава за получените 1.5 милиона евро от Русия. Този случай е разглеждан от френската прокуратура като схема за изнудване на лекоатлети с цел прикриване на положителни проби за употреба на забранени стимуланти. Според Льо Монд, Диак е поискал сумата от президента на руската федерация Валентин Балахничов. 

 

"Казах му, че ми трябват 1.5 милиона евро, за да спечеля изборите. Той ми отговори, че няма проблем. По това време имаше проблеми с наказания на руски лекоатлети преди световното първенство, на което страната беше домакин. Разбрахме се, а Русия плати. Всичко това беше организирано от Балахничов". Това са думите на Диак, цитиран от френското издание Льо Монд.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки