Виктория Азаренка разплака хубавата Маша и превзе върха в женския тенис

Сензацията от Беалрус смаза Шарапова с 6-3, 6-0, печели първа титла от "Големия шлем" и оглави ранглистата

Виктория Азаренка разплака хубавата Маша и превзе върха в женския тенис
Виктория Азаренка от Беларус постигна изключителен успех и се качи на трона в женския тенис. 22-годишната тенисистка буквално прегази Мария Шарапова на финала на Откритото първенство на Австралия с 6-3, 6-0 и вдигна първа титла от „Големия шлем” в кариерата си.

Освен това Азаренка е новата световна номер 1, след като спечели четворния дуел за първото място в ранглистата. Тя вече има 12 поредни победи и няма загуба през 2012 година.

Азаренка беше поставена под номер 3 в схемата в Мелбърн, но остави публиката на „Род Лейвър Арена” със затаен дъх. За 1 час и 22 минути тя мина като експресен влак през финала, а безгрешната игра й осигури 2,3 милиона долара от наградния фонд.

Само в началото Азаренка започна колебливо под напрежението на първия си финал на турнир от „Големия шлем”. Тя допусна пробив в първия си сервис гейм и изостана с 0-2. Радостните мигове за Шарапова обаче бяха дотук – Азаренка стабилизира играта си и не остави шанс на рускинята.

Чудесната защита на 22-годишната тенисистка от Беларус и позволи да се защити срещу мощните форхенди на Маша. Грешките при силните удари на Шарапова и струваха скъпо. Пробивът бе върнат при 2-2. Двойна грешка и един удар в мрежата допълнително усложниха ситуацията на рускинята при 4-3 за Азаренка. Последва точка за пробив, която бе спасена, но после Азаренка бе безупречна и с два поредни уинъра от форхенд и бекхенд проби втори път за 5-3. На свой сервис тя показа железни нерви и затвори частта за 6-3.

Развоят на първия сет даде криле на Вика и тя не унижи Шарапова във втория сет. Абсолютно феноменална игра на Азаренка доведе до 3 поредни пробива в подаването на рускинята, като разгромното 6-0 бе напълно заслужено с оглед огромното й превъзходство над Шарапова.

Титлата от „Аустрелиън Оупън” е първа за Виктория Азаренка от „Големия шлем”. Тя стана третата тенисистка в историята, която застава на върха в световния тенис след победа в първия си финал на турнир от шлема.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки