Финансовият контрол на УЕФА сви драстично трансферния пазар

Без големи сделки през януари, клубовете в Европа стават все по-предпазливи

Финансовият контрол на УЕФА сви драстично трансферния пазар
Новите строги правила на УЕФА за финансов контрол веднага дадоха резултати и големите клубове на Стария континент приключиха един необичайно кротък и спокоен зимен трансферен прозорец.

Разходите за нови покупки се свиха над 4 пъти. За сравнение, миналата година през януари бяха похарчени 225 милиона паунда, докато сега сумите възлизаха общо на скромните 50 милиона паунда.

„Изглежда, че икономически цяла Европа става малко по-предпазлива”, смята треньорът на Арсенал Арсен Венгер, който също не зарадва феновете на „артилеристите” с гръмки нови попълнения.

Миналата седмица от УЕФА разкриха, че дълговете на 665 европейски клуба са ударили кота 11 милиарда долара. Само Манчестър Сити инвестира повече от един милиард долара за нови играчи в разстояние на едва три години. Това бе и причината клуба да отчете солидни загуби от 308 милиона долара.

Този януари единственият играч, който акостира на „Етихад” е Давид Пизаро от Рома и то под наем. Уейн Бридж бе даден под наем в Съндърланд, а Сити не успя да се продаде Карлос Тевес въпреки огромното желание на двете страни да се разделят.

Петролните милиони на ПСЖ също останаха под масата. Парижани афишираха интерес към звезди като Дейвид Бекъм, Алешандре Пато и Димитър Бербатов, но взеха само Тиаго Мота от Интер. Клубът обаче е заплашен от изхвърляне от Шампионската лига, ако продължава да харчи както досега.

От юли 2011 година УЕФА започна да наблюдава всички сделки на клубовете под лупа. Централата позволява на отборите да регистрират максимални загуби от 58 милиона долара за един период на наблюдение, който трае 6 месеца.

Иначе Тотнъм беше най-активният отбор на английския пазар. „Шпорите” взеха Луис Саха от Евертън, но продадоха Роман Павлюченко на Локомотив (Москва). Себастиян Басонг бе пратен под наем в Уулвърхемптън, а Стивън Пиеннар в бившия си клуб Евертън.

Новакът Куинс Парк Рейнджърс се опитва да остане във Висшата лига със свежи попълнения. „Рейнджърите” взеха Джибрил Сисе от Лацио и Боби Замора от Фулъм. На „Крейвън Котидж” замениха стрелеца с Павел Погребняк от Щутгарт.

Полузащитникът Маркус Олсон се присъедини към брат си Мартин в борещия се за оцеляване Блекбърн.

Челси похарчи 80 милиона долара миналия януари за Фернандо Торес, който така и не може да се докаже на „Стамфорд Бридж”. Миналата седмица „сините” от Лондон обявиха загуби в размер на 109 милиона долара за финансовата 2011 година. Сега Челси взе само Кевин де Брюин от Генк, но го върна веднага под наем в досегашния му клуб Генк до края на сезона.

В Испания грандовете Барселона и Реал Мадрид останаха пасивни на пазара. Само договорът на Алкесандър Хлеб с каталунците бе прекратен.

В Италия миланските грандове сътвориха трансферното шоу. Интер взе двама полузащитници – Фреди Гуарин от Порто и Анжело Паломбо от Сампдория, а Съли Мунтари бе даден под наем в Милан. „Росонерите” взеха и Макси Лопес, а дадоха под наем Тайе Тайво в К.П.Р. И двата клуба от Милано взеха по един бразилски защитник.

Лидерът в Серия А Ювентус купи Симоне Падион от Аталанта, взе под наем и Мартин Касерес от Севиля. Лука Тони бе заточен в ОАЕ, а Винченцо Якуинта и Микеле Пациенца отиват под наем съответно в Чезена и Удеинезе. Марко Мота бе продаден на Катания.
Антов и Кремонезе с 0:0 в първия плейоф за влизане в Серия А (ВИДЕО)

Българският национал изигра почти цял мач

Клоп: Първо почивка, после ще видим

Специалистът иска да си вземе поне една година пауза

Двама си тръгват от Ливърпул това лято

Луис Диас и Джо Гомес може да напуснат заедно с Юрген Клоп

Компани: Искам Байерн да взима правилните решения

Новият треньор на "баварците" с първи думи след назначаването си

Мбапе: Преди две години не беше лесно

"Не го пожелавам на никого", заяви той по повод драмата с оставането в ПСЖ през 2022г.

"Ред Бул" купи миноритатен дял акции в Лийдс

Клубът на Илия Груев ще бъде спонсориран от австрийската компания

Барселона дава втори шанс на Ансу Фати

Ханзи Флик е готов да заложи на испанеца

Ман Сити даде краен срок на Гуардиола да реши бъдещето си

Испанецът намекна, че скоро може да си тръгне

Защо Байерн взе Компани?

Той е един от най-интересните треньори в Европа, обяви шеф в клуба

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки