Топузаков: Искам да съм полезен на Левски, независимо как

Чувствам се добре, поддържам форма, но не знам дали ще продължа кариерата си, признава сърцатият защитник

Топузаков: Искам да съм полезен на Левски, независимо как
Елин Топузаков е един от най-големите любимци на синята публика. Бившият капитан на Левски навърши 35 години вчера. "Тема Спорт" му честити празника и направи интервю с него, в което той говори за своето бъдеще, сегашната ситуация на „Герена" и други интересни теми.

 
В последните няколко месеца не сме чували много за теб. Има ли оферти от клубове и ще видим ли скоро Топузаков отново на терена?
- Преди около 7-8 месеца се върнах от Израел. В това време имах няколко предложения. Имаше два гръцки клуба, които искаха да ме привлекат, дойде оферта и от Украйна, но прецених, че е по-добре да не приемам. Един български отбор също желаеше да ме вземе, няма да му споменавам името, но и там не исках да подпиша. Не приех нито едно предложение, защото на отборите, в които евентуално щях да отида, им липсва най-вече класа. Все пак финансите не са най-важното нещо. Като направя една равносметка на това време, и се сещам, че не искам да се отказвам, но този ден все някога ще дойде. Чувствам се добре физически. През тези месеци поддържам форма, но е едно да се подготвяш с отбор и друго - да играеш 3-4 мача на седмица на аматьорско ниво с приятели. Не се знае дали ще продължа кариерата си. Не мога да кажа какво ще стане, но ако има добра оферта, със сигурност ще я обмисля.
 
Спекулира се с твоето име. Твърди се, че може да се завърнеш в Левски. Някой от клуба свързвал ли се е с теб и обмислял ли си такъв вариант - дали като треньор, помощник, скаут или нещо друго?
- Не знам дали ще се завърна в Левски. Това е въпрос, който трябва да зададете към шефовете на клуба. Сам не мога да почна работа на "Герена", независимо дали искам или не. И аз чух за нещата, за които говориш, но не мога да кажа нищо, защото ще трябва да си измислям. Чувам се и се виждам с приятели от Левски. За последно се събрахме на сватбата на Божидар Митрев преди празниците. Там се видях с доста хора, с които си поговорихме обширно по някои въпроси. Приятелите от такива места никога не се губят. И след 100 години да се срещнем, пак ще се уважаваме и радваме да се видим. Засега обаче няма нищо конкретно по евентуално мое завръщане в Левски. Бих желал някога отново да бъда полезен на този клуб под каквато и да е форма.
 
В момента има доста промени в ръководството на Левски. Какво ти е мнението за новия спонсор, който все още не е обявен, познаваш ли хората, които ще вземат властта?
- Не, не ги познавам. Надявам се, че идват в Левски за добро. Ще налеят пари в клуба, което е хубаво. Знаем, че във футбола не става без финанси. Ще има възможност да се подобрят базите за децата, да се привлекат добри играчи и т.н. Доколкото разбирам, става дума за големи проекти, а щом е така, това е само в полза на Левски.
 
Феновете реагираха доста остро към Стилян Шишков. Не са много доверчиви и към Иво Тонев. Все пак нито един от двамата не е бил в Левски преди. При теб е обратното -един от любимците си на сините фенове. Какво ти е мнението за тези нови лица на „Герена"?
- Не мога да давам оценки на ръководители, с които не съм работил. Познавам Иво Тонев, който от дълго време е в българския футбол. Интелигентен и отговорен човек. Надявам се да помогне на Левски да се развие като клуб. За Стилян Шишков не мога да кажа много. Все пак, доколкото разбрах, той ще се занимава с маркетинга в клуба. Щом шефовете са се спрели на тези хора, значи не би трябвало те да правят грешки.
 
В момента Левски има сериозни проблеми в защита. Треньорът Николай Костов изпробва дори бекове като Старокин и Башлиев в центъра. Ти се засече с Йордан Милиев и Иво Иванов. Могат ли те да се справят с отговорността в средата на отбраната?
- Всички футболисти, които идват в Левски, имат добри качества. Някои нямат късмет във важни моменти, други не издържат на психологическото натоварване, но това не означава, че не са добри играчи. Освен това треньорът е отскоро и има нови изисквания, всеки трябва да се напасне към тях, за да може да се създаде синхрон. Защитник съм и много добре знам колко е трудно да се получат всички тези неща.
 
Изиграл си доста дербита с ЦСКА. Можеш ли да кажеш кой е най-запомнящият се момент от тях и какви са ти спомените от първото и последното вечно дерби, в които си играл?
- Трудно е да деля мачовете с ЦСКА по някакъв начин. Всяко дерби носи своята емоция и заряд. Не мога да правя разграничения. Не бих казал, че еди-кой си двубой не го помня с добро, защото сме паднали, а друг пък го помня с хубаво, защото сме били. Имало е прекрасни моменти дори и в дербита, които сме губили. Уникалното усещане в тези мачове си остава непроменено независимо от резултата. Играл съм може би в 30 двубоя с ЦСКА и го казвам. Дори не помня кое ми беше първото вечно дерби, трябва да се разровя из статистиката.
 
Да се върнем към днешния Левски. Какви впечатления имаш за Николай Костов и предимство ли е, че той е работил в чужбина, преди да дойде на "Герена"?
- Не мога да дам мнение за човек, с когото не се познавам. Щом от ръководството са го избрали, значи идеите му съвпадат с концепцията на Левски - да се играе атакуващ, привлекателен и резултатен футбол.
 
На него обаче сякаш му е трудно да привикне с работата тук. Организацията не е на нивото, на което той е свикнал да бъде...
- Не съм в кухнята на клуба, за да знам дали е така. Не мога да кажа дали селекцията се е провалила, както повечето хора твърдят. Левски е достатъчно голям стимул за работа. В този клуб качествата на ръководители, треньори и играчи се измерват с постигнатите успехи. Пожелавам ги на всички на „Герена" - Николай Костов, Иво Тонев, Георги Иванов и всеки един, който работи за синята кауза. Дано направят така, че Левски да върви нагоре.
 
В първенството има нов хит - Лудогорец. Може ли да правим сравнение между проекта в Разград и този на Литекс?
- Може, защо да не може. Виждаме, че там се работи доста организирано и се вкарват финанси. Треньорът на отбора е млад, собственикът се интересува от футбол и влага от себе си, строят се бази, подобрява се школата, има нов стадион... Хубаво е да има нови конкуренти за титлата. Така се вдига нивото на първенството. Дано в бъдеще да има все повече силни отбори, които да направят шампионата ни по-интересен.
 
Кога за последно си ходил на мач на "Герена"?
- Редовно ходя на срещите на Левски на "Герена". През есента не съм пропуснал мач. С удоволствие отивам на стадиона, въпреки че напоследък играта не е много добра. Независимо че в момента не съм свързан професионално със сините по никакъв начин, се чувствам част от този клуб. Левски ми е дал името, 13 години от живота си съм давал всичко за отбора.
 
Какви са шансовете на ЦСКА за титлата и справедливо ли бе наказанието за допингираните играчи?

- ЦСКА винаги е конкурент за титлата, независимо с какви играчи разполага. Не знам кой е треньор на червените, какви попълнения ще взимат още и какво се случва с този клуб. За мен по-важно е Левски да е първи в класирането. За допинга не мога да кажа много, защото има наредби и закони. Вината е на доктора. БОК даде такова наказание, защото футболистите са потърпевши. Доколкото разбрах, можеше да има забрана за 2 години, така че ще има противоречиви реакции, но това е положението. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки