Българин има шанс за участие в световните серии Red Bull Cliff Diving 2012

Българският скачач Тодор Спасов има реален шанс да участва в състезания от световните серии Red Bull Cliff Diving през сезон 2012

Българин има шанс за участие в световните серии Red Bull Cliff Diving 2012
Българският скачач Тодор Спасов има реален шанс да участва в състезания от световните серии Red Bull Cliff Diving през сезон 2012. Това е възможно благодарение на отличното представяне на Тодор в квалификациите и високото ниво на демонстрираните от него скокове.    

Квалификациите  на световните серии Red Bull Cliff Diving 2012 се проведоха в голф курорт на около 100 км от Сидни, Австралия. В тях имаха право да участват само 15 скачачи от цял свят, подбрани предварително от професионално жури, което бе следило представянето им в продължение на месеци. Сред групата попадна и единственият българин Тодор Спасов. 

По време  на квалификациите имаше два тренировъчни дни (31 януари и 1 февруари), последвани от двудневно състезание (2 и 4 февруари). На състезанията скачачите трябваше да направят по четири скока – два с лимитирана трудност и два волни. 

Съгласно  изискванията на сериите, този път платформата за скачане бе издигната на 27,5 метра височина. Тя бе поставена на скалист отвесен бряг на река, която вече години наред е популярна локация за провеждане на състезания с моторни лодки и водни ски. 

През първия състезателен ден Тодор Спасов зае четвъртата временна позиция в класирането. След финалния втори ден на квалификационната сесия българинът завърши на шесто място от общо 15 участници. 

Според правилата  право на участие в шампионата Red Bull Cliff Diving получават първите четирима от квалификациите. Te ще се присъединят към вече класиралите се седем титуляри за сериите през 2012 г. на база миналогодишните си постижения. Същевременно обаче съдиите бяха впечатлени от представянето на Тодор Спасов. В резултат, в момента се обсъжда за кои състезания да бъде поканен българинът. 
  • Изключително  доволен съм от представянето си в квалификациите на Red Bull Cliff Diving 2012. Височината от 27,5 метра, от която скачахме, бе доста сериозна и на моменти направо стряскаща, но се справих.– сподели Тодор Спасов веднага след края на квалификациите. – Истината е, че всички скачачи в квалификациите тази година, бяха не само със сериозен професионален, но и състезателен опит зад гърба си, а това определено си е предимство. Аз обаче се абстрахирах от този факт и успях да направя скоковете си почти без грешка. Съдиите и организаторите останаха много доволни от представянето ми. В резултат до няколко седмици ще решат на колко състезания от сериите през сезон 2012 да ме поканят.

 
 

 
Календар RBCD 2012:
  1. Касис, Франция 22-23 юни
  2. Гримщад, Норвегия 6-7 юли
  3. Азорите, Португалия 20-21 юли
  4. Инис Мор, Ирландия 3-4 август
  5. Бостън, САЩ 24-25 август
  6. Пемброкшир, Уелс 7-8 септември
  7. Уад иШаб, Оман 27-28 септември
България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

Министър Глушков в Пловдив за Деня на спорта

Подкрепи българите на СК по фехтовка и се срещна с кмета Костадин Димитров и студенти

Само за месец! Глушков преодоля забавеното финансиране на спортните клубове

Предишното ръководство на спортното министерство не намери време да разгледа проектите

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

Георги Глушков поздрави спортната общественост по повод Деня на българския спорт!

Вижте какво казва министърът на младежта и спорта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки