Замбия спечели първата си Купа на Африка след дузпи срещу Кот д'Ивоар (видео)

Дрогба, Коло Туре и Жервиньо грешници за "слоновете"

Замбия спечели първата си Купа на Африка след дузпи срещу Кот д'Ивоар (видео)
Отборът на Замбия спечели за пръв път в историята си турнира за Купата на Африка, след като тази вечер се наложи във финала над Кот д'Ивоар след изпълнение на дузпи. Резултатът в редовното време и продълженията бе 0:0, а след ударите от бялата точка "чиполополо" спечели с 8:7. 
 
Мачът се игра на стадиона в Либървил, а в грешници за "слоновете", които се бяха устремили към втория си трофей, се превърнаха Дрогба, Коло Туре и Жервиньо. Нападателят на Челси изпусна дузпа в редовното време, която щеше да донесе титлата на страната му, а Туре и Жервиньо  изтърваха след края на продълженията. 
 
Двубоят започна с хубава възможност за "чиполополо" и спасяване на стража на "слоновете" след удар на Синкала. В 13-ата минута замбийците имаха нов шанс за гол, ала изстрелът с глава на Маюка премина над вратата. 
 
От своя страна Кот д'Ивоар не можеше да намери ритъма на играта си, а звездите в лицето на Дрогба, Жервиньо, Калу и братята Туре не можеха да намерят себе си. 
 
В 30-ата минута "слоновете" все пак бяха близо до гол, след като Дрогба изведе Яя Туре на изгодна позиция, но халфът на Манчестър Сити стреля неточно. 
 
До края на полувремето гол не падна и така двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство. 
 
През втората част положенията пред двете врати също бяха рядкост, въпреки че Кот д'Ивоар стабилизира играта си в центъра на терена и започна да пресира "чиполополо".
 
Така се стигна до 70-ата минута, когато "слоновете" получиха правото да изпълнят дузпа. Зад топката застана капитанът Дидие Дрогба, който обаче прати топката над вратата на Мвеене. 
 
В самия край на мача двата отбора имаха по един много добър шанс за гол, но Градел изпусна за "слоновете", а Маюка изтърва за Замбия. 
 
Така двата отбора не успяха да излъчат победител в редовното време и трябваше да опитат да го направят в продълженията. 
 
В тях обаче, двата отбора повече мислеха за това как да не допуснат гол, отколкото за това как да вкарат такъв.  Попадение и не падна и така победителят трябваше да стане ясен след изпълнение на дузпи. 
 
При тях драмата продължи, а замбийците се оказаха с по-здрави нерви и в крайна сметка стигнаха до първата титла в историята си след успех с 8:7. Иначе първите 5 дузпи бяха реализирани и от двата състава. Точни за "чиполополо" бяха Кристофър Катонго, Маюка, Чанса, Феликс Катонго, вратарят Мвеене, Синкала, Чисамба и Сунзу, а пропуск направи Калаба. За "слоновете" пък се разписаха Тиоте, Буми, Бамба, Градел, Дрогба, Тиане и Конан, а в грешници се превърнаха Коло Туре и Жервиньо. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки