Легендарен българин, побеждавал Илия Настасе, стана на 75 години

Легендата Рангел Рангелов навърши 75 години. Той изведе два клуба - „Локомотив” Пловдив и „Левски-Спартак”, на върха на родния тенис

Легендарен българин, побеждавал Илия Настасе, стана на 75 години

Една истинска легенда от близката история на българския тенис навърши три-четвърти век. Десетки изтъкнати тенисисти,  деятели и приятели на тениса поздравиха заслужилия майстор на спорта и заслужил треньор Рангел Рангелов (Бате Реньо) за неговата 75-а годишнина на вълнуващо тържество в Тенис клуб «Левски» в столицата.

Родом от Пловдив и израсъл в железничарския спортен клуб «Локомотив»-Пловдив,  Реньо започва с тениса съвсем на шега покрай футбола, но не на шега бързо става троен републикански шампион по тенис за юноши – поединично,  на двойки и на смесени двойки ,още през далечните 1954 и 1955 г. По-късно сред мъжете Рангел Рангелов е № 1 в мъжката ранглиста от 1964 до 1966 г., няколкократен шампион на България в зала. Много успехи жъне и на международния тенис корт като участник в отборите ни за Купа «Дейвис» (неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже) и Балканските игри.  Една от най-големите му победи е над 17-годишния тогава, но вече блестящ «техничар» Илие Настасе, бъдещ № 1 на световния тенис,  за която печели и на бас ракета «Слезинджър»  личен модел от другия голям румънец Йон Цириак. На кръста на Бате Реньо, както с уважeние и любов го наричат приятелите на тениса, висят също «скалповете» на най-силния тогава поляк Маниевски, поставен под «номер 1» на «Универсиада- 1961» в София (след мач, продължил цели...3 дни), на почти всички най-силни полски ракети, начело с «лисицата» Пионтек. Поединично или на двойки (с партньор многократния ни шампион Николай Чупаров) той има победи и над Уимбълдънския  шампион чеха Ян Кодеш, Слава Метревели (от бившия СССР.), знаменития хърватин Ники Пилич и др.

Не по-малко успешен е и треньорът Рангел Рангелов. Той заедно с по-малкия си брат Здравко  (за съжаление покойник) не само изграждат пловдивската тенис-школа, но и извеждат «Локомотив»-Пловдив на първо място в България  сред младата смяна тенисисти и  дават на родния тенис знаменитата двойка близнаците Божидар и Матей Пампулови и много други шампиони. Привлечен по-късно от «Левски-Спартак» в София,  Бате Реньо създава също страхотна школа тенисисти, с които през периода 1970- 1990 г. завоюват общо около 340 (!) шампионски титли.

Затова именно Тенис клуб «Левски» бе сега организатор на честването на 75-годишната си легенда Рангел Рангелов. Та именно той е в основата на изграждането на най-модерната за времето си (в началото на 70-те на миналия век)  тенис база на «Левски-Спартак» в Борисовата градина, както и на първия в България още през 1985 г.  тенис-клуб, който сам да стопанисва кортовете и базата  и да «бълва» шампиони.



Сред многото приветствия, плакети и почетни знаци от София и Пловдив, бе и почетната футболна фанелка на «Локомотив»-Пловдив лично от Христо Бонев с надпис на гърба «Рангелов 75».  Реньо Рангелов е бил и много надежден футболист –дясно крило и голмайстор на «Локомотив» и «Ботев»-Пловдив и на младежкия национален отбор. След тежка контузия обаче в глезена, той избира малката тенис топка пред ...коженото кълбо. За радост на всички нас, тенисистите!


Снимки: Авторът - Борислав Костурков

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки