Любо Пенев: Обещавам много работа, искам само мотивирани играчи

"На терена трябва да се мисли много и да се тича, ще градим здрав колектив", отсече селекционерът на "трикольорите"

Любо Пенев: Обещавам много работа, искам само мотивирани играчи
Много работа, здрав колектив и положителни резултати обеща селекционерът на националния отбор - Любо Пенев, по време на днешната пресконференция по случай лагер-сбора на "лъвовете" преди контролата с Унгария на 29-и февруари, предаде репортер на Novsport.com
 
Младият специалист даде ясно да се разбере, че търси играчи, които искат и са готови да се раздават за националния тим, както и такива със стабилна тактическа дисциплина.  
 
"Наясно съм, че вече ще имам по-малко време за тренировки, затова извиках отбора 2 дена по-рано. Трябват ми само мотивирани ирачи, ако някой не иска да носи фланелката на България, аз не мога да го накарам насила. Трябва те да опознаят мен, моите практики, а и аз да се запозная по-отблизо с тях. Започваме ударно с работа още от днес. Има време да определя капитана на отбора, сега ме интересува да подбера мъжки момчета, които са грамотни тактически и имат здрава дисциплина", започна племенникът на легендарния Димитър Пенев. 
 
"Професионално аз съм нов за играчите и обратното. Сега поставяме началото на една нова работа, а аз сам мога да преценя кога работим и кога сме в свободно време. Ако имаме тренировка от 17:15 до 19:00 това е работно време. Когато сме на лагери се стремя играчите да ме виждат минимален брой пъти, ако има нещо ги привиквам на разговор. Мога да се похваля, че в работата ми в двата клуба досега не съм имал проблеми с футболистите, въпреки че съм строг. Ако не ги ръчкам непрекъснато обаче, просто няма да стане, това ми е работата", каза още селекционерът на България. 
 
Любослав Пенев разкри още, че смята да пренесе методите си на работа от клубните отбори и в националната гарнитура: "Методите на работа, които провеждах в клубните отбори, ще ги пренеса и в националния. Не се отказвам от никой футболист, ще наблюдавам всички играчи, ще има и такива, които ще отпадат от групата за следващите мачове. Засега да не се сравняваме с Германия, по-скромничко, с повече работа и нещата ще се получат. Сега е важно по-опитните да помогнат на по-малките, защото след време те ще са лицето на България. Групата при мен със сигурност няма да е много голяма, но от днес започвам да наблюдавам футболистите и начина им на развитие до първия ни официален мач след 8 месеца". 
 
"Не мисля, че ще викам прекалено много футболисти. Видя ли, че някой може да свърши работа, то той ще попадне в групата. В никакъв случай при мен няма да има играчи, които не се познават. Ще направя всичко възможно да изградим стабилен колектив, защото ако някой си мисли, че индивидуално ще решава някакви проблеми, то това няма да стане", зарече се легендата на Атлетико (Мадрид).  
 
Любослав Пенев призна още, че няма никакви притеснения около работата си и заяви, че е убеден, че ще постигне положителни резултати: "На терена трябва да се мисли изключително много и ще работим здраво върху този аспект. Оптимист съм, че ще постигнем добри резултати. Ако в момента националният отбор се определя като "ютия на дъното", то аз съм сигурен и спокоен, че ще я отлепя поне малко. Методиката е ясна, програмата е ясна, тренировките са ясни, така че няма от какво да се притеснявам". 
 
"Това, което обещавам е много работа и всеки футболист ще го усети това. Ще наблюдавам играчите не само на лагерите, но и в клубните отбори, вече съм говорил с повечето от треньорите. За начало трябва много да бягаме и да се борим по терена, защото не сме Испания или Германия. Всички ще участват в двете фази на играта, няма да има такива, които да си почиват в атака или в защита. Няма от какво да се плашим, трябва да си играем играта, ако противниците са по-добри от нас ще паднем, ако не, ще бием", разясни спокойно младият специалист.
 
"Ще тренираме по определена тактическа постройка срещу определен противник. Разузнаваме противниците, няма как иначе, ще имаме много точна информация за отбора, който ще срещнем в сряда. Ще искам да владеем много топката, ако ни се позволява разбира се. Ако не, има и други методи, които ще тренираме, не трябва да се притесняваме, ако не владеем топката повече. Надявам се до началото на квалификациите да изиграем поне 4 контроли", обяви още Пенев.
 
"Не съм повикал стотици български футболисти, не се отказвам от Генков, но пак казвам, аз съм треньор и решавам кой да играе. Които преценя, че трябва да бъдат поканени, ще бъдат повикани, ако желаят да заповядат". 
 
"Играчите, а и вие медиите, могат да ме питат за всичко, аз за това съм тук. Не искам футболистите да излизат на терена с въпроси в главата си, на които нямат отговор", обеща още бившият наставник на ЦСКА и Литекс.
 
Накрая Любо Пенев коментира и "бирения скандал" след контролата в Беларус: "Не е проблем извън работа да се позволи нещо, което не се прави в лагера, но трябва да е дозирано, защото на другия ден имаме работа. Кой в днешно време не сяда да изпие една бира, не виждам проблем".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки