Няма стадион в България, по който да е правено нещо зимата

„7дни спорт" потърси собственика на фирмата „Онтарио Спорт" Христо Тодоров за коментар относно състоянието на тревната настилка на стадионите, на които ще се играят мачовете от 17-ия кръг на "А" футболна група.

Няма стадион в България, по който да е правено нещо зимата
„7дни спорт" потърси собственика на фирмата „Онтарио Спорт" Христо Тодоров за коментар относно състоянието на тревната настилка на стадионите, на които ще се играят мачовете от 17-ия кръг на "А" футболна група. „Онтарио Спорт" на този етап е единствената в България фирма, която може самостоятелно да проектира и изгражда футболни терени от световна класа. Ръководителят на многочисления научно-изследователски колектив е инж.-химик Христо Тодоров.
 
Потърсихме инж.-химик Христо Тодоров, за да ни каже мнението си на специалист за ситуацията около тревното покритие на стадионите само седмица преди старта на първенството.
 
- Ще ви кажа някои неща, които са опасни, а никой не им обръща внимание. През зимата няма стадион в България, по който да е правено нещо. Изключвам терените на Лудогорец, които ние поддържаме. Паузата трябваше да послужи, за да се оправи коренната система на терените. В България няма практика, а и фирми, които да се занимават с тази дейност. Тя не носи печалба, но носи отговорност. Ако първенството беше започнало по план, терените за една седмица щяха да бъдат унищожени. Основен проблем е и заплащането. Как да отидем да работим по терена, като не сме си получили дължимата сума? Ние направихме терена на Миньор Перник - прекрасно игрище! Те почти са го съсипали, тъй като не искат да се съобразят с нашите съвети как да поддържат тревата. Друг фактор са треньорите и футболистите. Те искат да тренират на официални терени. Кой отбор на запад тренира на официалното игрище? Няма такъв.
Когато един футболист дойде в даден отбор в България, той носи(примерно) успехи на тима и е възнаграден. Ако заплата му не се дава, той се обръща към съответните органи и проблемът се решава. При фирмите за изграждане и поддържане на терените е много по-различно. Миньор ни дължи 125 000 лева и си ги чакаме тези пари. Почнахме да правим тренировъчния терен на ЦСКА на Панчарево, те обаче не дадоха нито лев и ние спряхме. Преди две години направихме и официалния им терен на "Българска армия". Сега е същата ситуацията и с Черноморец. Там направихме 4 игрища плюс официалния в кв. "Лазур" и ни дължат една огромна сума. Тези три тима в България ни дължат много пари. Добре, криза е, ама нашата фирма какво да каже? Трябва да се купуват и химични материали за терените.
Снегът не е само вода, а в него има и кислород. Това е елементът, който набъбва почвата и я прави рохкава. Тази почва вече не може да задържа коренната система, защото е рехава. Затова после, като почнат мачовете, хвърчат цели чимове! Всички отбори трябва да се обърнат към фирмите, които поддържат и изграждат терени, за да направят на почвата химични процедури и съставки, като с тях да намалят тази рохкавост на почвата и да придадат на терена тази относителна плътност - обясни инж.-химик Тодоров.
 
Специалистът коментира и как се е отразило отлагането на първенството.
 

- Добре направиха, че отложиха първенството, но през това време трябваше да се помисли за терените. А всъщност не се направи нищо. Скоро ще навлезем в пролетта. Тогава игрищата трябва да са с плътна почва. Сега, като се полива теренът, тревата ще позеленее, но само отгоре и всички си мислят, че е добре. Ама отдолу в корените е полумъртва... Не е въпросът само да се изгради един хубав терен, а и да се поддържа. Това не могат да го разберат. Един съвет от мен - всички отбори е хубаво да имат по едно изкуствено игрище точно за период като този. Запазва се основният затревен терен, а се тренира на изкуствената настилка -завърши Христо Тодоров. 

Във Франция: Юношите на ЦСКА с успехи над Монако и Лил

На силен международен турнир

Потвърдено: Солени глоби за ЦСКА, Локо Пд и Левски

Вижте всички решения на Дисципа

ЦСКА се готви без двама за последните си 2 мача

"Червените" отбелязаха рождения ден на Борис Станков

Футболист от Серия D има интерес да пробва късмета си в България (видео)

Историята на Афолаби Сойеми-Олалоде е много интересна

Георги Иванов инициира важна среща за футболната инфраструктура

Президентът на БФС търси решение на фундаментален казус

Лудогорец зове за купон: Да вдигнем заедно 13-ата

В Разград обявиха програмата по празненствата

Заги обяви групата за Ботев Пд

Белите без Томбак и Христов

ОБРАТ! Крумовград остава на "Коматево"

Новината бе потвърдена от клуба

Левски обяви програмата до визитата на Крумовград

"Сините" с открити тренировки на "Герена"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки