ЦСКА довърши и Черноморец

Това вече е рецидив - след Ботев, Сливен и Пирин сега четвърти клуб изчезва заради армейците

ЦСКА довърши и Черноморец

 

Първите дни на демокрацията една ужасяваща карта бе разле­пена из цялата страна. На нея с черепи бяха отбе­лязани местата, където в комунистическите лагери са били избити стотици, а може би хиляди жертви.

От 3 години подобна карта се изготвя и в българския футбол. Пловдив, Сливен, Сандански, Благоевград, а вече и Бургас са местата, къдетос череп трябва да се отбележи краят на елитния футбол настъпил благодарение на едни други червено-мислещи. Благодарение на ЦСКА!

От Черноморец вчера разкриха, че им трябват спешно 1 700 000 лева, за да покрият задълженията си. Точно толкова им дължат армейците. В про­тивен случай бургазлии няма да получат лиценз за следващия шампионат.

Без лиценз, докато си чакат парите от Армията, останаха и Ботев Пд, и Пирин. Това е ужасяващо! ЦСКА вече е отрова, коя­то мори всичко - и Акули, и Канарчета и Орлета. Нищо ново - за това се пише отдавна.

Въпросът е, че мълчанието на БФС по въпроса вече изражда спазването на правилата в начин да се заобикалят правилата. Сега ЦСКА открадна Анеси, като се позовава на договора на играча с Черноморец. В него имало точка, че той е на изпитателен срок, взи­ма заплатата си месец за месец и може да разтрог­не по всяко време. Ами изрядните клубове, чиято съдба е зависима от други платци, правят точно така! След като БФС, след като дори съдът не може да гарантира на Черноморец, че ще си получи парите, които ЦСКА има да му дава, тогава как Митко Събев да гарантира на Анеси, че ще му плаща всеки месец?

Олигархът се напати покрай проекта с Балъков - взе маса чужденци за една камара пари, а после те си тръгваха като свободни агенти, ком­пенсирани кой с 50 000, кой със 150 000 евро. Е, парите свършиха. И сега той е принуден да харчи това, което има. А има едни милион и половина от ЦСКА, които всъщност... няма! И е нахално да го карат да вади нови два милиона, за да покрива задължения, които са натрупани заради нечестността на Гърнето и Праховеца.

Виждате ли го омагьо­сания кръг, в който ЦСКА и бездействието на БФС хвърлиха българския фут­бол? Този футбол е мини­ран, той е пред невероятен взрив! Я си представете, че утре Левски и Литекс решат да спрат плащани­ята към Ботев Враца за Симеон Райков и Калоян Динчев? Ей така, за да изчакат врачани да фалират и да си спестят едни 300 000 евро! Вдругиден Кирил Домусчиев няма да плати още 100 000 евро за Димо Бакалов - и Сливен директно се изстрелва към зоните! В крайна сметка защо да се плаща, като можеш да живееш по схе­мата "ЦСКА"?! Не може, само защото си ЦСКА, да сложиш кръст на футбола в градове като Пловдив, като Благоевград, като Бургас...

И разберете, Гърнето и Праховеца не са ви­новни. В крайна сметка те са намерили (почти) законова ниша да живеят като паразити. Хранят се на гърба на Пирин. Като умре той, се местят на Сливен. После на Чер­номорец. В природата е пълно паразити. Гърнето и Праховеца са необходи­мите такива във футбола. Само че почти не остава вече какво да довършват. Влизат такива като Види­ма-Раковски, като Свет­кавица, като Своге, дето един футболист не са произвели.

Клубовете, създали Стилян, Бербатов и Балъков са или мъртви, или на командно дишане. От такива като ЦСКА! И БФС трябва да се погрижи за тях, посягайки на пара­зитите от ЦСКА.
Те просто станаха пре­калено нагли! Сега с гор­дост бе обявено, че са продали Мишел Платени на Динамо Букурещ за 10 000 евро! За всички е ясно, че това е гешефт. Всъщност това си е обир. Все едно Симеон Дянков да излезе в "По света и у нас" и да обяви, че е намерил законен начин да обере държавния резерв. За това нещо няма зако­нен начин! Има такъв, с който се прави опит да се заобиколи закона. И от тези, които съблюдават спазването му, зависи колко дълъг ще е този обиколен път. И къде ще отведе тарикатите.
Навремето Левски проб­ва да направи същото с Мариян Христов. Кайзерслаутерн го поиска за 2 милиона марки. 400 000 от тях трябваше да отидат в Славия. И Томас Лафчис измисли гениален ход - ще продаде ботевградчанина на близкия по висаджийска линия Велбъжд за 20 000 лева, два бона ще бъдат преведени по сделката на белите, а после вече кюстендилци ще пласират Мариян в Кайзерслаутерн за колкото си решат. Ва­жното беше Славия да не вземе 400 бона.

И ето я разликата между Иван Славков и Борислав Михайлов. Батето викна Лафчис, говори с Маджо, информира Георги Илиев и им каза, че ако направят тая схема, ако двамата прекарат третия, утре ще се стрелят! Такива бяха времената - убиваха за да­леч по-малко от 400 бона... За Батето обаче далеч по-важно бе, че ако тази сделка стане факт, тя щеше да минира спокойствието в неговото царство. Щеше да се създаде прецедент, кой­то дори да е законен, утре ще изправи всеки срещу всеки. И затова - с цената на всичко - Славков успя да убеди Лафчис и Жоро Илиев да спазят футбол­ния бонтон.

За съжаление сега Бо­рислав Михайлов мълчи. От което на Гърнетата им никнат крила. И явно из­мамата може да лети, след като те се носят толкова нависоко, гледайки как под тях загиват Ботев, Сливен, Пирин, Черноморец...

Владимир ЗАРКОВ

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки