България не загуби в дебюта на Любо Пенев (видео)

Късен гол на резервата Валери Божинов беляза мач №700 за националния отбор в историята

България не загуби в дебюта на Любо Пенев (видео)
Българският национален отбор по футбол завърши 1:1 в контролна среща с Унгария като гост. Резервата Валери Божинов успя да изравни резултата късно през второто полувреме, след като преди това Ивелин Попов на два пъти и веднъж Александър Тонев пропуснаха три чисти голови положения. Двамата оставаха очи в очи с унгарския вратар, но не успяваха да отбележат. Нападателят на Лече го стори в 87-ата минута, след като в 42-ата Салай бе извел домакините напред в резултата. Иван Иванов пропусна добра възможност през първото полувреме, а Емил Гъргоров не успя да засече центриране на Бандаловски отдясно. Унгарският отбор пък удари греда в самото начало на двубоя на стадион „ЕТО Парк” в Дьор. Това бе мач №700 на българския национален отбор. Нашите съумяха да отбележат първия си гол от 14 октомври 2010 г. насам, когато победиха Грузия с 6:2 у дома. 

През първото полувреме нашите продължително разиграваха топката в средата на терена и печелеха битката за първа топка. Но успяха да достигнат до само до две реални възможности пред вратата на Унгария, които пропуснаха. След почивката Ивелин Попов два пъти оставаше сам срещу вратаря, но стреля в аут, а веднъж и резервата Александър Тонев се озова фронтално срещу Богдан, но би в него. И тъкмо когато ветеранът Габор Кирали застана на вратата Валери Божинов, който се бе появил в 64-ата минута, бе изведен от Светослав Дяков и с мощен фалцов шут в горния ъгъл не му остави никакви шансове.  
 
България започна със следната постройка: на вратата бе Михайлов; защитното четворка отдясно наляво образуваха Бандаловски, Бодуров, Иванов и Занев; като типичен опорен халф действаше Дяков, а Гаджев и Златински го подкрепяха малко по-напред; на левия фланг по нападението беше Ивелин Попов, а на десния – Манолев; забит напред беше Гъргоров.          

 
Още в 5-ата минута унгарците удариха греда. Бодуров не беше пласиран добре и Салай засече в страничния стълб центриране отляво.
 
В 10-ата минута българите имаха възможност да отбележат, след като Занев нахлу отляво в наказателното поле, центрира ниско по тревата, ала Гъргоров беше спрян в рамките на позволеното във вратарското поле и не успя да играе с топката.
 
В 21-ата минута нашите създадоха едно от най-добрите си положения. Иван Иванов засече центриране на Гъргоров от ъглов удар, но с глава стреля над вратата от непосредствена близост.
 
Две минути по-късно Джуджак надигра Бандаловски на левия фланг и центрира добре в наказателното поле, където Шабич отправи удар с глава, но встрани от целта.
 
Точно след половин час игра „трикольорите” бяха може би най-близо до гола. Гъргоров беше оставен абсолютно непокрит пред вратарското поле, откъдето обаче не успя да засече високо центриране на Бандаловски отдясно.
 
Последваха силни минути за унгарците. Първо в 40-ата минута Шабич пропусна между краката си извеждащо подаване, топката стигна до Пинтер, който беше сам в наказателното поле, а Иван Иванов беше вече елиминиран. Пинтер обаче нацели топката лошо и тя излезе далеч от вратата в аут.
 
В 42-ата минута Унгария вече отбеляза. Салай спря топката на точката на дузпата при удар извън наказателното поле. Играчът на домакините беше абсолютно сам и с премерен удар в долния ляв ъгъл не остави шансове на Михайлов за 1:0. 



През второто полувреме в игра за нашите влязоха Гоерги Миланов и Александър Тонев, а Иван Бандаловски и Христо Златински напуснаха. В течение на мача се появиха още Стоян Колев, Веселин Минев, Валери Божинов и Иван Стоянов, а бяха заменени Николай Михайлов, Петър Занев, Владимир Гаджев и Емил Гъргоров.
 
В 58-ата минута Ивелин Попов надигра противник и остана очи в очи с вратаря Богдан, но от няколко метра стреля в мрежата, но от външната й страна.
 
След поредната доза смени, в 70-ата минута, Александър Тонев излезе сам, но стреля в тялото на разперилия се вратар.
 
Само минута по-късно Попов можеше да вкара гол-близнак с този на унгарците. Той спря на точката на дузпата шут на Гаджев по тревата, обърна се и стреля към левия ъгъл, но покрай лявата греда.

 
Нашите продължиха да натискат и в 87-ата минута Дяков изведе непокрития Божинов, който с фалцов шут покрай Кирали в горния ъгъл фиксира крайното 1:1. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки