НВЛ реши: Суперлигата и Висшата лига се увеличават с по два отбора

Ръководството на Национална Волейболна Лига обяви форматът на шампионатите за новия сезон при мъжете. През миналата седмица ръководството на Лигата проведе среща с клубовете от Суперлигата, за да чуе техните мнения

НВЛ реши: Суперлигата и Висшата лига се увеличават с по два отбора
Ръководството на Национална Волейболна Лига обяви форматът на шампионатите за новия сезон при мъжете. През миналата седмица ръководството на Лигата проведе среща с клубовете от Суперлигата, за да чуе техните мнения. Свои представители изпратиха ЦСКА, Пирин Балканстрой, Марек Юнион Ивкони, КВК Габрово, Левски Волей, Виктория Волей (Пд), Черно море БАСК (Вн) и Ботев (Луковит), като почти всички настояваха да не бъдат намалявани групите на осем, а да бъдат 10 или 12. 
 
Както е известно, преди началото на сезона имаше работна среща на клубовете, когато бе възприето формирането на Супер и Висша лига с по 8 отбора и ръководството на НВЛ прие тогава мнението им. 
 
"Все пак за нас е най-важно да не губим волейболни центрове в тези трудни години и да чакаме по-добри времена. Изслушахме всеки един от представителите на клубовете, разговаряхме и с другите, които не успяха да изпратят свои представители и в крайна сметка се спряхме на формат - 10 отбора в Суперлига и същия брой във Висша лига. Решенията в Лигата никога не са се вземали едностранно и еднолично, а винаги сме искали мненията и на самите клубове, които са част от тази Лига. Да, ще претърпи промяна тазгодишната Наредба, за да се определят клубовете в двете групи, но пак повтарям - най-важното е да запазим всеки един клуб в България", заяви президентът на НВЛ Красимир Илиев. 
 
Ето и решенията на ръководството на Национална Волейболна Лига:
 
1. От сезон 2012/13 Суперлигата ще се състои от 10 отбора. Висша лига ще бъде също от 10 отбора, без да надхвърля тази бройка. 
2. Формула на първенството 
 
Суперлига 
 
Играе се по схемата - редовен сезон (разменени гостувания в два полусезона). След изиграването на последния 18-и кръг, ще има турнир с участието на първите 8 в класирането, като точките ще се прибавят към активите на отборите и ще са валидни за крайното класиране. Заелият 10-о място изпада директно във Висша лига, а 9-ия играе плей-аут с 2-ия от Висша лига в един мач на неутрален терен. 
 
Висша лига 
 
10-те отбора играят на разменени начала в два полусезона. След изиграване на последния кръг от редовния сезон, 1-ия печели директна промоция за Супер лига, а 2-ия играе плейоф с 9-ия от Супер лига в един мач на неутрален терен. Заелия 10-то място изпада директно, а 9-ия играе плей-аут с 2-ия от "А" Елитна група. 
 
3. Определяне състава на Супер и Висша лига за сезон 2012/13 чрез турнири: Класиралите се от 1-о до 8-о място в Супер лига остават в групата. Класиралите се от 9-о до 12-о място, заедно със заелите 1-о и 2-о място във Висша лига ще определят другите 2 отбора, допълващи Супер лига по следния начин: 
 
- 6-те горепосочени участника ще бъдат разделени в две групи по три отбора. Определянето на групите става на база "змиорката" (9-и и 12-и от Супелига и 1-и от Висша лига са в ГРУПА А, 10-и и 11-и от Суперлига и 2-и от Висша лига са в ГРУПА Б). Играе се в 3 поредни дни по системата "всеки срещу всеки", като домакини на тези турнири са класиралите се на 9-о и 10-о място в Суперлигата. 
 
- Класиралите се на 7-о, 8-о и 9-о място от Висша лига, заедно с 2-ия от "А" елитна група играят 3-дневен турнир с домакинство на 7-ия. Класиралият се на първо място в "А" Елитна група допълва Висша лига директно.
Любомир Ганев: Успех, спортисти! Днес е вашият ден

Президентът на волейбола с обръщение по повод празника

Волейболистките паднаха от Япония

Вижте подробности

Операцията на Алекс Николов се отлага

Волейболният ни национал страда от дискова херния

Министър Глушков бе гост на премиерата на филма за ВК Левски – „История на бъдещето“

Министърът на младежта и спорта уважи премиерата на документалната лента

Волейболистите загубиха от Естония в контрола

След седмица националите стартират в тазгодишния турнир Лига на нациите

Започнахме със загуба във волейболната Лига на нациите (ВИДЕО)

Нашите паднаха от Нидерландия в Анталия

Дея спорт привлече словашки национал

Това е трети чужденец, който привлича бургаският клуб

Левски двоен шампион на „А1 Звезди на бъдещето до 14 г.“

Светослав Гоцев награди талантите

Атанасов и Карягин напуснаха клуба на Пламен Константинов

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки