Иван Вуцов: Пагубно е, че Левски пак остава с празни ръце

„Не може отбор като ЦСКА да играе по селата, трябва да е в А група, за да има интрига”

Иван Вуцов: Пагубно е, че Левски пак остава с празни ръце

Бившият ръководител, треньор и футболист на Левски Иван Вуцов говори пред „Тема Спорт". 76-годишният специалист сподели, че А група е с почти ясен шампион, след като Лудогорец е победил сините в първия пролетен кръг. Според него интригата в първенството е единствено за второто и третото място. Вуцов смята, че ако ЦСКА и Литекс бяха в елита, интересът към шампионата щеше да бъде доста по-голям.

Г-н Вуцов, в първия кръг от пролетния дял на А група Левски падна от Лудогорец и разликата между двата тима вече е осем точки. Решена ли е титлата?

- Мисля, че се получи равностоен мач, с много нерви, динамика и без кой знае какъв футбол. Напрежението беше скова-ло и двата тима. футболистите повече мислеха за резултата, отколкото за играта. Затова не знам доколко е доволна публиката от продукцията. Смятам, че резултатът е напълно закономерен, макар да можеше Левски да си тръгне с точка. Тази победа като че ли предвещава титлата на Лудогорец, но има още мачове, ще видим какво ще се случи.

Видяхте ли подобрение в играта на Левски спрямо есента? Бяха взети седем нови футболисти - Александър Александров, Сърджан Лукин, Мехди Бурабия, Франсис Нар, Венцислав Христов, Джъстин Менголо, както и Тунде Аденижи, който не взе участие в мача.
- Има подобрение в играта на Левски. Нелошо е това, което показаха. Видях хубави неща, но още отборът не е на нивото, което всички левскари искаме. Все пак се работи в една възходяща линия, което е радващо. Не видях обаче Левски да се бунтува от резултата в Разград. Ако го правеха, щяха да подходят съвеем различно към срещата. Общо взето, и двата отбора се примириха с резултата. Левски не направи нищо повече от това, което трябваше да стори.

След анулирането на резултатите на Литекс Левски изостана на 5 точки от Лудогорец, а след загубата в Разград разликата вече е 8. Може ли този аванс да бъде стопен, или това е само в сферата на фантастиката?
- Разликата е много голяма. Осем точки е почти невъзможно да се стопят, и то при положение че отсъстват отбори като ЦСКА, като Локомотив София, като Литекс. Тимове, които можеха да спънат някой от водачите или поне да му се противопоставят сериозно. В момента в А група няма толкова сериозни противници, които, от една страна, да помогнат на Левски. Намират се, но са малко. Може би само Берое и Черно море могат да окажат някакъв отпор на Лудогорец и Левски. Останалите просто не са от тяхното ниво. Като че ли първенството изглежда решено.

Какви трябва да са целите пред Левски с оглед на това, че не може да гони титлата?
- Ще видим, нека да изчакаме да минат още няколко мача, за да разберем какво ще се случи. Аз лично не съм оптимист, но видях, че Левски е по-добре, отколкото предишните пъти след зимната пауза. Този път са взели по-свестни играчи и по-нужни. Надявам се тези попълнения да паснат по-добре към отбора. Говорим за селекцията, но е пагубно, че за седма поредна година Левски ще остане с празни ръце. Не е добре, че толкова голям клуб не взима отличия и не е там, където историята му отрежда да е. Заради това Левски губи от публиката, от интереса. Стадионът после трудно ще може да се пълни, а това е много важно.

Може би отсега трябва да се помисли за лят на та селекция, за квалификациите за Лига Европа, за да не се стигне до голям крах...
- Още е рано да се мисли за лятото. Отсега обаче трябва да почнат да гледат играчи и през април да действат. Нужно е да се насочат към футболисти, които да вдигнат нивото и да ги привлекат по-рано, а не да чакат до последния момент. Разбира се, че ще е необходимо подсилване за Лига Европа, защото там вече нивото е друго.

Очаква се съвсем скоро да бъде отворен сектор А на "Герена". Това ли е единственият светъл лъч в поредния нулев сезон?
- Отварянето на сектор А най-вероятно ще бъде на края на сезона. Това ще е един допълнителен стимул, нещо хубаво, футболистите трябва да покажат,че са го заслужили. Все пак ръководството е хвърлило маса пари, за да осигури по-добри условия. Това е единственият светъл лъч през този сезон. Отварянето на трибуната се очаква с нетърпение. Хубаво е да стане възможно най-скоро.

Какво е мнението ви за създаването на Висша лига от лятото?
- Трябва да има ясни правила, за да мога да взема отношение. Сега само хвърляме празни приказки.

Идеята е да се върне интересът към първенството и нивото му да бъде вдигнато с участието на ЦСКА и Литекс?
- Това е вярно. Не може на нашия хал на футбола отбори като ЦСКА и Литекс, па ако щете и Локомотив, да играят по В група и някъде по селата. Не подценявам другите тимове, но отсъствието на червените и празнотата, която оставиха, се усеща. Затова трябва да се стартира тази Висша лига. Предполагам, че това ще спомогне за тръгването на проекта. Ако ЦСКА е в А група, щеше да има по-голяма интрига, но го няма. Така че и Литекс, и армейците бяха от тимовете, които можеха да създадат интерес в първенството в момента, а сега няма такива. Сега единственото нерешено в А група е кой ще бъде втори и кой трети.
Куп отбори с оферти за Кордоба

Лил е последният европейски клуб, който желае защитникът на Левски

ЦСКА подписа с Иван Тасев за три години

Младата звезда на Пирин Благоевград ще се присъедини към "армейците" през лятото

Арда е пред сделка с Емил Виячки от ЦСКА 1948

В началото на седмицата футболистът е бил в Кърджали

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки