Левски и Лудогорец спасяват сезона в дербито на "Герена"

Рефер на сблъсъка, който започва в 19:30 ще бъде Николай Йорданов

Левски и Лудогорец спасяват сезона в дербито на "Герена"
Отборите на Левски и Лудогорец излизат днес един срещу друг в дербито на 22-ия кръг в родната "А" група. Двубоят започва в 19:30 часа на стадион "Георги Аспарухов", а главен рефер ще бъде Николай Йорданов. 
 
Старши треньорът и спортен директор на "сините" - Георги Иванов - Гонзо, няма да може да разчита за този мач единствено на Нуно Пинто, който получи травма още в началото на сблъсъка с Литекс. 
 
Под въпрос за "орлите" пък е голямата звезда на разградчани - Марселиньо, който също лекува контузия, но с това се изчерпват проблемите пред двамата наставници. 
 
Форма
 
Левски
 
1. Сините са трети по брой голове извън наказателното поле - седем, с три по-малко от Литекс и един по-малко от Славия. Процентно погледнато Лудогорец е отборът, допуснал най-много голове след удари от дистанция - шест от общо 13 попаденията във вратата на новака са паднали по този начин.
 
2. Сините неизменно печелят, ако вкарат първия гол (15 пъти) и губят, ако допуснат първи (шест пъти). Черно море и Ботев Враца са другите отбори, които нямат дори и точка от позицията на губещ. Лудогорец има 12 победи, след като е повел в резултата, а ако му се налага да наваксва (седем пъти) е стигнал до две победи и реми.
 
3. Левски има само един гол след изпълнение на ъглов удар (от 129 опита) и едва пет попадения след статични положения и заедно с Лудогорец (шест попадения от стандартни ситуации), процентно погледнато са най-слабите отбори в елита по този показател. От друга страна обаче и сините, и зелените не допускат много голове след статични положения - пет за софиянци, четири за разградчани.
 
4. В последните си два мача сините отправиха 19 удара (13 точни) по посока на вратата на съперниците си, но не вкараха гол, като по този начин станаха единственият отбор в елита без попадение в изминалите два кръга. Общо те имат 123 точни изстрела, 112 неточни и седем греди. За Лудогорец цифрите са 129 точни, 132 неточни и седем греди.
 
Лудогорец
 
1. Отборът от Разград, Видима-Раковски и Левски са единствените в А група, които нямат дори и точка в последните два кръга. Лудогорец и съставът от Севлиево дори са в серия от три поредни загуби.
 
2. Вторите полувреме за тима на Ивайло Петев осезаемо са по-силни, що се отнася до отбелязаните голове - 33 попадения след почивката, което логично е най-високото постижение в А група. Левски е реализирал два пъти по-малко голове след паузата - 17.
 
3. Лудогорец и Левски са в Топ 5 на най-коректните отбори в елита. Зелените са извършили 339 нарушения, а сините - 364. Лидер по този показател е Литекс с 305 извършени нарушения. Отборът от Разград обаче е между най-фаулираните - срещу играчите на Ивайло Петев са извършени 404 фаула. Левски е предпоследен в тази класация с 331 претърпени нарушения.
 
4. Играчите от Разград изпадат доста често в положение на засада - това се е случило 77 пъти досега през сезона. По този показател те са изпреварени единствено от ЦСКА - 86 засади. Състезателите от Левски са останали 63 пъти зад гърба на съперниците си.
 
Факти за играчите
 
Левски
 
1. Следващият мач на Христо Йовов ще е под номер 270 за клуба във всички турнири. Ако го изиграе, той ще изпревари Божидар Искренов във вечната ранглиста на Левски. До края на сезона Йовов има възможност да се изкачи до 15-ата позиция, където в момента е Димитър Иванков с 276 мача.
 
2. Пламен Илиев е пред 40-я си мач за клуба. Вратарят е допуснал 29 гола до момента, като в предишните два мача не успя да запази суха мрежа, след като го направи на три пъти преди това.
 
3. Следващият двубой на Дъстли Мюлдер ще е 60-ят му за клуба във всички турнири. Защитникът все още няма гол за сините, като в актива си има две асистенции.
 
4. Йордан Милиев е пред 70-ата си среща за клуба в А група. Бранителят има и два гола за сините в елита, но не се е разписвал от 20 септември 2010 г., когато реализира при успеха с 3:2 над Черно море.
 
Лудогорец
 
1. При загубата от Славия Станислав Генчев записа своя мач номер 200 в А група. Халфът има и 23 гола. Неговият дебют в елита бе с екипа на Левски през сезона 1998/99 година. Общо той има 53 срещи и пет попадения за сините в първенството (76 мача и осем гола във всички турнири).
 
2. Мирослав Иванов и Марселиньо са между най-фаулираните футболисти в елита. Срещу бразилеца са извършени 63 фаула, а срещу Иванов - 66. Те са изпреварени само от Борис Галчев. Халфът на ЦСКА, който е номер едно и по извършени нарушения, е бил фаулиран 73 пъти.
 
3. Гийерме Шоко и Михаил Александров са в Топ 5 на футболистите с най-много асистенции през сезона. Бразилецът има седем, а Александров - шест. Първи е Здравко Лазаров с осем подавания, довели до гол. По седем имат Борис Галчев и Лоривал Асис.
 
4. Жуниор Кешада е най-резултатната резерва в А група. Той има пет гола, като всичките са реализирани, когато е влязъл в игра като смяна. Същото важи и за Кристиан Кабаселе - той има три попадения, всичките като резерва.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки