Димитър Кутровски хванат с допинга на ЦСКА

Българският тенисист не бил употребил умишлено забранен стимулант, а поради незнание е използвал продукт, съдържащ метилхексанамин

Димитър Кутровски хванат с допинга на ЦСКА
От състава на България за "Купа Дейвис" отсъства втората ракета Димитър Кутровски, който има забрана да се състезава, наложена му от Международната тенис федерация (ITF).
 
Капитанът на националния отбор Огнян Илиев събра днес своите избраници на лагер преди двубоите от ІІІ група на зона "Европа", които ще се проведат на изцяло обновения Български национален тенис център "Карлсберг" в София от 2 до 5 май.
 
На лагера в момента са Григор Димитров, Тодор Енев, Петър Трендафилов и Динко Халачев. Димитър Кузманов има разрешение да се присъедини по-късно, защото в момента играе на турнир в Анталия. От състава обаче отсъства втората ракета Кутровски, който има забрана да се състезава, наложена му от Международната тенис федерация (ITF).

Санкцията е за нарушаване на правилата на Световната антидопингова агенция (WADA). Във взета проба на Кутровски по време на турнира за мъже в Сан Хосе (САЩ) е установено наличието на метилхексанамин, който е в списъка на забранените вещества на WADA. В последвалото разследване на ITF е установено, че българският тенисист не е употребил умишлено забранен стимулант, а поради незнание е използвал продукт, съдържащ метилхексанамин.

По време на турнира Димитър Кутровски е закупил и използвал продукта Jack3d, след като е проверил в списъка със съдържащите го вещества, че няма такива от забранителния списък на WADA. Проблемът е, че забраненият метилхексанамин е бил изписан с друго име - 1,3-диметиламиламин, което означава същото вещество, но то липсва в списъка на WADA.

Преди няколко седмици антидопинговата комисия на ITF излезе с официално становище за редица случаи на състезатели, тествали положително за метилхексанамин поради същата причина. В съобщението се казва, че това вещество е познато с още над 10 имена и се открива в много продукти, в чието съдържание е описано с някои от синонимите. Въпреки това ITF се позовава на антидопинговия кодекс на WADA, според който състезателите носят отговорност за всички вещества, попаднали в тялото им.
Българска федерация по тенис не е страна в подобни случаи и не бе информирана от ITF преди обявяването на самото решение. Димитър Кутровски обаче постъпи коректно и съобщи на БФТ още след излизането на положителната проба. Тази информация бе конфиденциална съгласно антидопинговия регламент на ITF.

"Изключително много съжаляваме за нелепата ситуация. Димитър Кутровски бе много важна част от националния ни отбор и със сигурност ще разчитаме на него след възстановяването на правата му. Вярваме, че той ще намери сили да превъзмогне тази тежка ситуация. Дими може да разчита на нашата подкрепа в рамките на позволеното, според решението на ITF", коментира капитанът за Купа "Дейвис" и вицепрезидент на БФТ Огнян Илиев.


Ситуацията с Димитър Кутровски е нещастно потвърждение за ползата от решението на БФТ да разшири антидопинговата си програма. През тази година федерацията организира семинари на тази тема с най-добрите състезатели в различните възрастови групи, водени от специалиста д-р Георги Попов.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки