Военни и цивилни тренират заедно за охраната на олимпиадата в Лондон

Ученията преди голямото събитие ще продължат до 10 май

Военни и цивилни тренират заедно за охраната на олимпиадата в Лондон

Британските въоръжени сили заедно с цивилни участват тази седмица в голямо учение, мобилизиращо самолети, хеликоптери и бойни кораби, както и имитация на ракети, за да се тестват мерките за сигурност, които ще бъдат въведени в страната по повод летните олимпийски игри.

Учението започва днес и ще продължи до 10 май. То се нарича "Олимпийски пазач" и се провежда в Лондон и Уеймаут - крайморски град в югозападната част на страната.

В хода на учението ще има въздушни операции и маневри по река Темза.

Учението ще се проведе в три фази. Първата ще е съсредоточена върху Уеймаут, втората върху въздушното пространство над Лондон и околностите му, а последната над река Темза, допълва "Франс прес".

В Гринуич, източно от Лондон, ще бъде разположен самолетоносачът "Оушън" с хеликоптери на борда. Няколко кораба ще бъдат разположени в залива на Уеймаут и Портланд, допълва "Франс прес". Военни самолети и хеликоптери ще извършват операции над Лондон и съседните графства, други ще бъдат разгърнати в определени бази.

Зенитни батареи, оборудвани с имитации на ракети, ще бъдат инсталирани в хода на учението на шест места в Лондон, сред които и две жилищни сгради.

През уикенда медиите съобщиха, че по време на Олимпийските игри в Лондон ще бъдат разположени на различни места ракетни батареи, в това число и върху луксозен блок, близо до един от олимпийските обекти в източната част на града. Това породи полемика, отбелязва ДПА. Сега министерството на отбраната подчерта, че не е взето окончателно решение за разполагането на зенитните системи по време на игрите и че решение за евентуална подобна мярка ще бъде взето на много високо ниво.

Лондон взима изключителни мерки за сигурност за игрите. Сигурността ще се осигурява от рекорден брой военни, полицаи, частни охранители и доброволци - общо над 40 000. Това е най-голямата мобилизация от Втората световна война насам, отбелязва "Франс прес".

Игрите се провеждат от 27 юли до 12 август и ще бъдат последвани от Параолимпийските игри от 29 август до 9 септември, припомня ДПА.

Националите по спортен риболов са световни вицешампиони

Голям успех за родните рибари

България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

Министър Глушков в Пловдив за Деня на спорта

Подкрепи българите на СК по фехтовка и се срещна с кмета Костадин Димитров и студенти

Само за месец! Глушков преодоля забавеното финансиране на спортните клубове

Предишното ръководство на спортното министерство не намери време да разгледа проектите

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки