Новият синдикат на съдиите: Целта ни е защита на реферите и спазване на съдийския правилник (видео)

Днес, 9 май 2012-а година, бе учреден синдикат на футболните съдии в България към КТ Подкрепа

Новият синдикат на съдиите: Целта ни е защита на реферите и спазване на съдийския правилник (видео)
Днес в София, официално бе учреден Новият футболен съдийски синдикат, в състав Пламен Божидаров (секретар), Стоян Алексиев (председател), Богомил Маринов (секретар) и Иван Кирилов, предаде репортер на Novsport.com. Целта на сдружението, което ще бъде подпомагано активно от "КТ Подкрепа" е защита на родните рефери от нападки, обиди и саморазправа, както и спазване на съдийския правилник, на който в България не му се обръща почти никакво внимание. 
 
"Днес, 9 май 2012-а година, бе учреден синдикат на футболните съдии в България към КТ Подкрепа", започна тържествено Кирилов. 
 
Нели Христова, която е председател на отдел "Услуги" към КТ Подкрепа пък добави: "Членството при нас не е продиктувано от някакъв напън и насилие, те ни потърсиха и учредихме синдиката на футболните съдии. Помощта ни ще се изразява в юридическа и практическа подкрепа, ще се грижим за това правилникът и работата им да е спокойна. Надявам се да работим добре и да постигнем това, за което сме се събрали". 
 
Единият от двамата секретари на сдружението - Пламен Божидаров пък заяви: "За да има хубав футболен продукт, съдиите трябва да бъдат оставени на спокойствие. Това може би идва и от медиите, но просто реферите трябва да бъдат оставени на спокойствие и да се говори основно за футбол".

 
 
"Дългогодишен съдия съм, от 1994-а година, със стаж над 10 години в "А" група. В момента съм международен съдия по плажен футбол. Инициативата бе на нас четиримата. Умишлено не искахме да поканим други съдии, от професионалния футбол специално. Много от тях са запознати с това учредяване, но както знаете страхът и несигурността от новото може да им изиграе лоша шега. Съществува и Асоциация на футболните съдии у нас, в която членуват всички съдии и това е другата причина да няма представители от тях тук", започна председателят на Новия съдийски синдикат - Стоян Алексиев.
 
Той заяви, че основната цел на сдружението е защита на българските рефери, както и следенето и спазването на съдийския закон: "Целта е защита и подкрепа на българските съдии. Специално в българския футбол се получават доста неприятни нападки и обидни квалификации от страна на президенти, треньори, футболисти. Нашата цел е да защитаваме реферите по всички законови пътища от тези нападки. Затова прибегнахме до помощта на КТ Подкрепа, които подадоха ръка и помогнаха за учредяването на този синдикат, защото едно е да изляза да говоря аз и друго е да изляза да говоря като човек от синдиката". 
 
"Друга цел която имаме е, че всяка професия си има правилник за работа, съдийството също има такъв правилник за организация на футболното съдийство. Искаме да стигнем до споразумение с БФС и този правилник да бъде спазван стриктно", продълви бившият професионален съдия. 

 
"Предстоят ни срещи с всички съдии, неиндивидуални, ще се видим с тях на някои от конгресите. След това трябва да се срещнем със Съдийската комисия и БФС. Ние не сме превратаджии, не искам да сваляме никой. Желаем да бъдем коректен партньор и да помогаме с каквото можем на БФС. Не го правим и с печалбарски замисъл, членският внос ще бъде абсолютно символичен. Идеята ни не е да печелим, а да помагаме на българското съдийство и футбол", каза още предстедателят на Новия синдикат на българските съдии.
 
"Много съдии си изпатиха без да има защо, поради прищявка на даден човек или организция, затова създаваме този синдикат. Друга причина е постоянната атака към реферите. Например да вземем финала за купата. Съдията е назначен 10 дни преди мач, те просто не спряха да говорят какво ли не, да го махат, да го сменят, бил еди какъв си, кой им дава право да говорят тези работи". 
 
"За подкрепа от БФС е малко трудно да се говори, но очакваме разбиране и добро партньорство. Ще търсим среща с БФС, на която да бъде сключен споразумение с точната цел и задача да се спазва правилникът", продължи Стоян Алексиев. 

 
Той призна, че е разочарован от факта, че до момента няма почти никакви наказания за обиди към длъжностните лица, въпреки че преди началото на сезона бе обявено, че ще има санкции за всички, които си позволяват да критикуват и обиждат съдиите: "Преди началото на първенството беше прието, че всеки след мач, който се изказва към съдиите с обиди, ще бъде санкциониран. До този момент има само два такива случая и в тях бяха нападната и членове на БФС. Нямам спомен след изказване на президент или треньор срещу съдийството някой да е наказан. Това, че съдиите нямат право да говорят след мач не е тяхно решение или на БФС, или на Съдийската комисия, това е решение на ФИФА и на УЕФА. ". 
 
Алексиев заяви още, че твърдо стои зад идеята съдийството у нас да стане професионално, а не да е хоби на реферите, както е в момента: "Навлизането на професионализма в съдийството у нас е задължително нещо. За да е подготвен максимално за един мач, реферът всеки ден отделя поне по 2 часа за физическа подготовка. За съжаление на този етап, това се направи наистина като хоби и затова трябва да бъде въведено професионалното съдийство. Всеки от нас ходи на работа и не е нормално след 8-10 часа на работа да ходиш на стадиона да тренираш". 

 
"Когато се създаваше тази Асоциация на съдиите нейната задача бе да е вид синдикат, който да защитава футболните съдии. Малко след нейното създаване беше изваден сегашният председател на съдиите Коце Костадинов, а след него и доста други рефери бяха изхвърлени от съдийството. Тогава никой от тази Асоциация не излезе да каже нещо. Знаем, че Асоциацията е помогнала финансово на някои наши колеги, които са получи контузии. Общо взето обаче дотук се изчерпват нещата, с които помагат. Те си предлагат тяхното, ние нашето, нека съдиите сами решат кой искат да ги представлява и защитава", разясни международният съдия по плажен футбол. 
 
"Ние трябва да защитаваме членовете на нашата организация. Аз лично ще се старая доколкото можем да защитим интересите на всички съдии, не само на тези, които са си платили членски внос. Ще искаме на база на съдийския правилник да се сключи споразумение с БФС и на негова база да защитаваме съдиите, както можем".
 
Алексиев не пропусна да се оплаче и от собственото си изгонване от съдийството, което според него е съвсем неправомерно: "Когато станаха проблемите с мен пуснах декларация, че няма да участвам повече в професионалния ни футбол. Точно тогава бях изваден неправомерно от съдийството, нямаха право да ме вадят дори от "А" група, а те ме извадиха от съдийството като цяло. Нямам намерение и желание да се връщам в родния футбол".
 
"Надяваме се, че споразумението ще се осъществи. Когато стане такъв казус ще се обърнем първо към БФС, за да разберем какво се е случило. Ако БФС и Изпълкома не направят нищо, смятам, че ние ще можем да се обръщаме към съдебните инстанции, а в това вече ще ни помогне именно КТ Подкрепа. Като частно лице смятам, че тези неща не трябва да се изпълняват от Изпълкома, в който има членове на футболни клубове. Колкото до Маринов, той не е изваден от футболното съдийство, сам се отказа и то преди да се случи това с Христо Стоичков, продължи Алексиев.
 
Той нападна и по косвен път реферът Христо Ристосков, който през 2008-а година се закани да разкрие страхотии около далаверите при реферите, но след като бе върнат в съдийството от него се чу повече нищо: "Когато стана скандалът с Ристосков, аз бях един от хората с него. На последното дело, което се проведе нашите опоненти бяха с четирима от най-добрите адвокати. Аз от своя страна бях сам, нямаше адвокат, нямаше Ристосков, нямаше никой".
 
 
"Целта на този синдикат е защита на съдийството на всички нива, както в "А", така и в "Б" група. Настояваме много бивши и настоящи съдии да ни подкрепят. Ако не направим нещо оттук нататък, значи нищо не се получава", заяви вторият секретар на сдружението Богомил Маринов - Мечката, който напусна съдийството преди около месец след скандал с треньора на Литекс Христо Стоичков. 

 
"Грешки се допускат, но ако има грешки съдията ще бъде извикан и те ще му бъдат показани. В тази Асоциация на българските съдии се взима членски внос, в зависимост от това къде свири рефера. За главен съдия в "А" група вносът е между 80 до 100 лева, а за асистент 70 лева. Сега има безплатни мачове, които трябва да се ръководят. Не можем да разберем как ще мотивираш един млад съдия да свири в такъв мач, след като трябва да си купува свирки, картони, обувки и така нататък", разкри Маринов. 
 
"По регионалните групи има много бити наши колеги, ние също имаме такъв случай. Футболист удря съдията, блъска го, бие го и го наказават за 1 година. Оттам клубът пуска жалба, наказанието се намалява на 6 месеца, после на 3 месеца. Идва зимата, той не играе цяла зима и после пропуска 4-5 мача, не е доизмислено това", възмутен бе охранителят. 
 
"Искаме да вземем съдийския правилник и да поработим след него. След мач, ако излезе президент, футболист или треньор и започне да плюе, ще бъде санкциониран. Това бяха условията в началото на сезона, но нищо не стана, имаше псувни и плюване. Не може да излиза футболистът Х и да казва "оня плешивия съдия бил корумпиран". Не може така. Като имат доказателства да говорят, ако не да си мълчат", каза още Мечката. 
 
Бившият вече професионален съдия отказа да говори за скандала с Христо Стоичков, заявявайки, че по случая няма нищо ново: "По въпроса със Стоичков съм говорил много, няма нищо ново около този случай". 
 
"Като съм ставал съдия, никъде не съм подписвал договор, в който няма да сбъркам. Всичко в съдийството зависи от заставане. Преди 4-5 години свиря мач в "Б" група, ситуацията ме заварва на 40-50 метра. Виждам как човек пада в пеналта и си казвам, че няма дузпа. След като ме наказаха, пуснах диска и видях, че дузпата е 1000-процентова. Всеки греши, никой не е безгрешен. Има си начин и орган обаче, който да накаже съдията. Съдийството в България е вид хоби, трябва да има граница и норми", разкри интересната случка Маринов. 
 
Накрая Мечката призна, че за него връщане в професионалния футбол, както направи Ристосков преди години, няма и той ще продължи да свири, но само аматьорски двубои на мини-футбол: "Връщане в професионалния футбол за мен няма. Сега и четиримата свириме мачове по мини-футбол, аз продължавам да се занимавам със съдийство, няма да го спра, то е нещо уникално. Там мачовете са страхотни, ще продължа да свиря в аматьорския футбол, но с професионалния съм приключил".
Димов: Показахме как се постигат резултати

Капитанът на Черно море говори след успеха с 4:0 над Лудогорец

Дерменджиев: Някои футболисти не мога да ги позная (ВИДЕО)

Наставникът на Лудогорец беше много критичен след загубата с 0:4 от Черно море

Илиан Илиев: Следващият ни мач е най-важният (ВИДЕО)

"Моряците" гостуват на ЦСКА в ключов сблъсък за второто място

Английско крило пристига на тестове във Втора лига

Люис Емануел Овиреду има интересна история

Ботев (Пд) обяви нов шеф в клуба

Стефан Попов с ключова роля на "Колежа"

Зона София спечели четвъртото издание на “Турнир на талантите”

Бояна домакин на надпреварата

Кой гол ще бъде определен за номер 1 във финала за Купата? (ВИДЕО)

Вижте кандидатите

Кабаков свири ЦСКА - Черно море

Двубоят е директен сблъсък за сребърните медали

Локо (Пд) и Ботев (Пд) в битка за белгиец от Етър

Карсела следен и от клубове от Унгария и Словакия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки