1. Novsport
  2. Бойни спортове
  3. Нейков открива европейското първенство по таекуон-до ITF

Нейков открива европейското първенство по таекуон-до ITF

Духова музика, кукери, барабани и Елица ще звучат в Арена Армеец

Нейков открива европейското първенство по таекуон-до ITF
Президентите на европейската и международната федерация по таекуон-до ITF пристигнаха днес в София, за да присъстват утре на официалното откриване на европейското първенство по таекуон-до в зала Арена Армеец. Днес на обяд президентът на БОК Стефка Костадинова лично посрещна на летището проф. д-р Чанг Унг, президент на международната таекуон-до федерация и член на МОК.  Двамата обсъдиха предстоящия европейски шампионат и развитието на таекуон-до ITF в световен мащаб. Проф. д-р Чанг Унг изрази надежда таекуон-до ITF да е една от новите олимпийски дисциплини, които МОК ще приеме на някоя от следващите си сесии.
 
Утре точно в 13:00 в зала Арена Армеец министърът на спорта Свилен Нейков ще постави началото на европейското първенство по таекуон-до, в коeто участие ще вземат 1080 таекуондисти от 35 страни в Европа. Духова музика, кукери, барабани и изпълнения на Елица ще звучат за старта. България ще се включи в надпреварата с общо 100 състезатели, докато Русия идва със 170, Украйна със 130. От родната федерация заявиха, че ще се борят за второто място.
 
Днес на пресконференция в министерството на спорта шефът на европейското таекуон-до Майкъл Пруит заяви, че има очаквания това да е най-доброто първенство, което се е провеждало някога предвид опита на българите като организатор. Пруит обясни, че мащабът на залата позволява за първи път да има повече състезателни полета, а огромните екрани ще дадат възможност на посетителите да следят срещите отблизо.
 
От 14 до 20 май България е домакин на 27-то за мъже и жени, 18-то за юноши и девойки, 4-то за ветерани и 2-ро за деца Европейско първенство по таекуон-до ITF.