Финалът на мечтите: Байерн - Челси (ВИДЕО)

Последен шанс за звездите на двата отбора да докажат, че могат да бъдат легенди като спечелят трофея в Шампионската лига

Финалът на мечтите: Байерн - Челси (ВИДЕО)

Днес на „Алианц Арена" в Мюнхен във финала на Шампион­ската лига ще се изп­равят два отбора, ко­ито в рамките на пос­ледните четири годи­ни са изживявали ра­зочарованието да гледат как съперни­кът им триумфира с най-ценния клубен трофей.

През 2008-а на „Лужники" в Моск­ва дъждовните капки безмилостно щипеха суровото лице на Роман Абрамовимч. Собствени­кът на Челси трудно преживя загубата с дуз­пи от английс­кия враг Манчестър, Юнайтед точно в неговия град. То­гава едно подхлъзване на Джон Тери при изпълне­нието на дуз­пите лиши руския мултимилиардер от единствения трофей, който му липсва. Сега, по ирония на съдбата, грешникът няма да мо­же да излезе в  Мюнхен, за да извоюва своя реванш. Заради глупавия си червен картон в триумфалния реванш с Барселона на „Камп Hoy", издействан с блъскане в гърба на чилиеца от домакини­те Алексис Санчес, Тери ще пропус не битката Байерн.

Преди 2 години пък баварците трябваше да се примирят с доминацията на Интер на Жозе Мауриньо, след като загубиха с 0:2 последния сблъ­сък за приза на „Сантяго Бернабеу" в Мадрид. Два гола на аржентинеца Диего Милито направиха португалеца едва тре­тия треньор в истори­ята, стъпил на континенталния клубен връх с два различни отбора. Моуриньо ве­че го беше направил с Порто през 2004-та. Сега Моуриньо се .на­дяваше да стане пър­вият в историята, пе­челил Шампионската лига с три различни тима, но Байерн му отне тази мечта със спечелените дузпи на „Бернабеу" - там, къ­дето преди две години бе победен от Интер на Специалния.

Всички залози клонят към баварците, които приемат осака­тения Челси (освен Тери наказани са още Раул Мейрелеш, Рамиреш и Бранислав Иванович) в своя дом. Над баварците обаче висва проклятието на Рома от 1984-та. Тогава „вълците" се смятат за сигурни победите­ли на своя терен сре­щу Ливърпул, но в крайна сметка отстъп­ват след дузпи, като завинаги в историята остава шоуто на Брус Гробелар. „Пияната тояга" на зимбабвиеца под рамката е повторена от поляка Йежи Дудек, кой­то носи на ЛивърпулЧудото в Истанбул" срещу Милан през 2005-а.

Има и още една тенденция, която на­вява мрачни мисли на наставника на бавар­ците. Юп Хайнкес губи финал за КЕШ ка­то играч на Борусия (М), но пък триумфи­рал вече като треньор с Реал. В реда на гор­ните мисли той може да стане четвъртият наставник с купа с два различни отбора, но първо трябва да се пребори със Стария завет на втория път. фактите досега по­казват, че в 4 случая отбор, загубил пър­вия си финал, се ре­ваншира във втория.

Това първи прави Милан, който през 1958-а пада от Реал с 2:3 след продълже­ния, но през 1963-та бие Бенфика с 2:1. През 1969-а надига­щият се Аякс е под­чинен с 4:1 от Ми­лан, но през 1971-ва

вече е на върха след 2:0 над Панатинайкос.

През 1980-а Хам­бургер пада с 0:1 от Нотингам, но 3 годи­ни след това в Атина побеждава със съ­щия резултат Ювен­тус. През 1991-ва Марсилия губи фина­ла на „Сан Никола" от сръбския Цървена звезда с дузпи, но през 1993-та бие с 1:0 „росонерите".

Изброените случаи засягат само първата поява на даден отбор във финала. Иначе има и отбори, които са играли в повече битки, но при една от загубите им следва победа при новия шанс. Така например Реал се реваншира за поражението от Интер през 64-та с успех над Партизан през 66-а, Ювентус преглъща болката от 83-та с успех през 85-а, а Милан си отмъщава на Ли­върпул за истанбул­ската драма с 2:1 в гръцката столица две години по-къс­но.

Така че съдбата намигва на Челси. Въпросът е съгла­сен ли е Байерн?

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки