Топ муай тай боец води открита демонстративна тренировка в столицата

Открита демонстративна тренировка по муай тай с топ боеца Алекс Сабракс организира столичният боен клуб ABC

Топ муай тай боец води открита демонстративна тренировка в столицата

Открита демонстративна тренировка по муай тай с топ боеца Алекс Сабракс организира столичният боен клуб ABC.

Тренировъчният клас ще се състои на 29 май, вторник, от 19:30 ч. на стадион „Васил Левски”, в зала 4Б, сектор Б.

Алекс Сабракс е дългогодишен топ състезател по муай тай, тренирал е в над 20 зали в Тайланд.

Професионалният му рекорд е  81 победи (50 с нокаут) от 91 двубоя и 10 загуби (2 с нокаут). Състезавал се е за Германия, Холандия, Белгия, Швеция, Норвегия и Тайланд. Опитът му е натрупан в резултат на продължителни тренировки в зали като Sor Sommai (Bankapi), Sasiprapa (Ladprao), Somrak Sor Kamsing (Nawamin 85), Por.Gobgua (Minburi), Petschiri Gym(Bаngkok), Fairtex (Bangna), Fairtex (Pattaya), Lubarnjai Gym (Chock Dee Movie), Keatkamthorn (Nawamin), Luksakondin (Minburi), Eliteboxing Gym (Sukhumvit 30), Chakrit Gym (Sukhumvit 22).

Муай тай е бойно изкуство с пълен контакт. Думата „муай“ произхожда от санскритската дума „мавя“. Муай тай е наричан „изкуството на осемте крайника“, тъй като при него се използват удари с юмрук, крак, лакът и коляно, или общо осем контактни точки. В западния бокс се използват само две (юмруци) или четири точки (юмруци и крака). Хората, които се състезават в стил муай тай, се наричат „нак муай“. Западните муай тай боксьори понякога биват наричани нак муай фаранг, което означава „чужд боксьор“. Стилът муай тай (англ. Muay Thai), известен още и като тайландски бокс, съществува от няколко столетия. Родината на този велик стил е Тайланд, където муай тай е национален спорт. Произхожда от Krabi Krabong и първоначално е бил използван от тайландските войници в ръкопашните боеве по време на война. Стилът включва употреба на лакти, колена, удари с ръце и крака, а също така и много техники, чийто замисъл е да се причини болка на противника и най-често чупене на определена кост. Будистките ритуали са част от традицията на муай тай, множество състезатели в Тайланд практикуват и медитация. Самият двубой е предхождан от танц, наречен wai khru който изпълнява ролята и на загрявка. Към тайландските боксьори се е изпитвало страхопочитание заради тяхната жестокост и смелост в боя. Били са уважавани заради тези си качества в цяла югоизточна Азия. В наши дни за тези боксьори се счита, че са едни от най-добре подготвените атлети в света, тъй като муай тай състезанията са доста тежки.

В Тайланд трениращите постъпват в клубовете от ранна възраст, момчетата веднага след като проходят. Жените също са включени в спорта и имат свои турнири. Днешната форма на муай тай значително се различава от предшественика си муай боран, например в употребата на боксови ръкавици.

Самата среща в муай тай е разделена на пет три-минутни рунда с две минутни почивки между всеки рунд. Срещите се решават с нокаут или с точкуване. Трима съдии решават кой е победител в рунда, като който вземе повече рундове, печели. Съдия на самия ринг пази от тежки контузии и спира двубоя, ако е наложително, както и следи за нарушения на правилата.

Българин със златен медал от Европейско по BJJ

Антони Тодоров надви Ким Ронвал

Фюри взе €150 млн. и заяви: Аз спечелих този мач!

"Страната му е във война - хората са на нейна страна"

Откараха Усик в болница, насрочиха реванша

„Това е за страната ми“, заяви украинецът след успеха над Фюри

За историята: Усик e абсолютен световен шампион (ВИДЕО)

Украинецът нанесе първа загуба на Тайсън Фюри

Джошуа и Роналдо ще гледат заедно мача между Фюри и Усик

Двамата ще се насладят на историческия мач на живо

България с европейска титла по борба

Вижте подробности

Стефан Стефанов стана европейски шампион за момчета

Валерия Станчевва ще спори за титлата при 46-килограмовите

Тръпката е на боксовия ринг в битката за абсолютен световен шампион в тежка категория!

Фюри срещу Усик - кой е фаворит?

Магомед Рамазанов ще се бори само за злато в Париж

Вижте какво казва единственият ни борец с квота в свободния стил

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки