Дянков подбра волейболната федерация

Финансовият министър Симеон Дянков започва разследване за изразходването на приходите във волейболната федерация. Той обясни, че държавата превежда доста пари за домакинства, а не получава обратно нищо.

Дянков подбра волейболната федерация

Финансовият министър Симеон Дянков започва разследване за изразходването на приходите във волейболната федерация. Той обясни, че държавата превежда доста пари за домакинства, а не получава обратно нищо.

"На волейбола дадохме 710 хил. лв. за предстоящата квалификация за олимпиадата. Направи ми впечатление, че предишната беше с осем отбора и струваше 500 хил. лв., а тази е с четири отбора. Това е било така, защото е втора и ни се дава извънредно, за да се представи българският отбор добре. Това го приемам, макар че ми е извънреден разход. Колко обаче държавата е получила от предишната квалификация? Нула лева. А приходите са 400 хил. лв. Къде са отишли тези пари", попита Дянков в интервю за "Стандарт".

Той обясни, че едва 40 хиляди от тази сума са платени за наем на "Арена Армеец София", а другите са останали във федерацията. "Въпросът е интересен и ще пратя финансовия инспекторат, за да видим тези приходи във федерацията по волейбол за какво отиват. Защото те определено не отиват за олимпиадата, хотели, подготовка, които вече са платени." Директорът на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на финансовото министерство Бетина Жотева заяви за "Дневник", че проверката ще започне в четвъртък - само ден преди началото на втория квалификационен турнир.

Президентът на федерацията Данчо Лазаров, който е поставен в трудно положение след призивите за оставка от селекционера Радостин Стойчев и от голяма част от обществото, ще трябва да обясни как и за какво са похарчени средствата. Миналата година министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще предостави 2 млн. лева за подготовката на волейболните национали, като в тази сума влизаха разходите за организацията на първия квалификационен турнир.

Във волейбола предстои и много отговорното домакинство на финалите в Световната лига. България ще приеме решителните мачове от престижното състезание за първи път в 23-годишната му история.

Дянков допълни, че ще въведе ред за начина, по който федерациите ще искат държавни пари за домакинства, както и че ще има таван на общата сума от бюджета, която ще отива за подобни събития. "Това излиза като доста положителна обществена тема, но всъщност е как може да се изтръскат повече пари от държавата, които да влязат при нас и след това никой не ги вижда. Вече сме вкарали искане до министерството на спорта в следващия бюджет да имаме един анекс, който да казва кои федерации за какви домакинства ще получат пари. Ще ги опишем и никой друг по време на годината няма да получава допълнително пари."

Според думите на Дянков за 2012 г. са били определени 5 млн. лева, но в началото на годината никой не знаел какви ще са домакинствата. "И по-оправните федерации казват: "Ние ще направим шест европейски първенства, но затова ни трябват 8 млн. лв." И който надделее в спортното министерство - печели домакинства. От тях обаче нищо не влиза в държавния бюджет. Приходите си остават във федерациите, но хазната плаща изцяло тези домакинства."

Финансовият министър уточни, че трябва да се определи кои спортове са важни, за да получават средства. "За тази година искаме да сме силни в олимпийските. Като погледнеш предишни години назад, кой спорт е получавал най-много пари в държавата, излиза, че това е мотокросът и супермотото. Това не е олимпийски спорт. Не можеш да кажеш, че много деца се обучават в него и следователно е хубав за здравето на държавата. И всяка година е така. Така, вместо бюджетът да е 5 млн. лв., какъвто е бил през годините, той става 20-25 млн. лв. Така ще направя, че вече министерството на спорта да не може да получава молби." 

Лоренцо Мичели: Отборът има нужда от време

Селекционерът на женския отбор говори след Лигата на нациите

София, Плевен и Разлог домакини на допълнителните квалификации за момичетата под 16

Турнирът е тази седмица

Любомир Ганев: Успех, спортисти! Днес е вашият ден

Президентът на волейбола с обръщение по повод празника

Волейболистките паднаха от Япония

Вижте подробности

Операцията на Алекс Николов се отлага

Волейболният ни национал страда от дискова херния

Министър Глушков бе гост на премиерата на филма за ВК Левски – „История на бъдещето“

Министърът на младежта и спорта уважи премиерата на документалната лента

Волейболистите загубиха от Естония в контрола

След седмица националите стартират в тазгодишния турнир Лига на нациите

Започнахме със загуба във волейболната Лига на нациите (ВИДЕО)

Нашите паднаха от Нидерландия в Анталия

Дея спорт привлече словашки национал

Това е трети чужденец, който привлича бургаският клуб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки