БФ Мотоциклетизъм: Написаха некролога на най-успешния спорт в България

С три трасета №1 в света, десетки титли и медали изхвърлят мотоциклетизма от световните и европейски шампионати

БФ Мотоциклетизъм: Написаха некролога на най-успешния спорт в България

"Държавата е на път да погребе един от най-бързо развиващите се спортове с най-високи резултати през последните години", пише в декларация до медиите от БФ Мотоциклетизъм и Организационния комитет за Гран При България. П този повод днес председателят на централата Богдан Николов, на организационния комитет Румен Петков и трима от най-добрите състезатели - Ангел Караньотов, Георги Гочев и Антонио Тодоров дадоха пресконференция в Пресклуб "България".

Страната ни дължи на Промоутъра Ютстрийм 920 000 евро оставаща сума за такси като домакин на световните шампионати по мотокрос и супермото през тази година. Крайният срок е 28 май, като 4 дни по-рано президентът на Ютстрийм Джузепе Луонго е пратил официално предупредително писмо за последиците до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, спортния министър Свилен Нейков и до ръководителите на мотоциклетизма. Спират участието на нашите състезатели в европейските и световни шампионати, отнемат ни всички домакинства и ще ни съдят за 5 милиона евро, колкота са таксите и неустойките по договорите за Гран При България. На 30 май С. Дянков уведомява федерацията, че средствата в бюджета за тази година са изчерпани, но предвид големите успехи на мотоциклетизма, ще се направи всичко възможно да се изплатят таксите. Към днешна дата, т. е. две седмици по-късно всичко остава непроменено.

"Не си представям в едно правителство да има лъжец от такъв мащаб", коментира днес Румен Петков отношението на министър С. Дянков. На 22 април т. г. в Севлиево по време на световния шампионат по мотокрос МХ1/МХ2 финасистът на държавата е имал среща с Волфганг Сръб - директор в Международната федерация по мотоциклетизъм и Луидзжи Зомпети - вицепрезидент на Ютстрийм. Дянков поема ангажимент от името на правителството до няколко дни да изплати оставащата част от задълженията на България. "Утре Дянков и дянковщината ще си отидат, но това петно трябва да бъде чистено десетилетия наред", продължи Р. Петков.  Той е категоричен, че този позор ще излезе от рамките на спорта. 

Каква е статистиката за мотоциклетния спорт у нас през последното десетилетие? Изградени са 30 трасета, 3 от които /в Севлиево, Плевен и Троян/ са признати за номер едно в света. Родната федерация е организирала 28 световни и 42 европейски шампионата, като е получавала годишно от държавата около 1,4 млн лв годишно. А рекламата, която е направена на България по Eurosport през тези 10 години, възлиза на около 50 милиона евро. Съгласно договорите за домакинство страната ни има право на безплатни рекламни заставки. За същия период българските мотоциклетисти завоюват 52 златни, 41 сребърни и 35 бронзови медала в Източноевропейските шампионати. В европейските шампионати по мотокрос и супермото родният химн е звучал 12 пъти. В европейската купа по супермото златните отличия са 9, сребърните са 5, бронзовите са 3. В най-престижното световно отборно първенство по супермото - Купата на нациите - трикольорите имат сребърен и бронзов медал. 

Състезателите ни ще се разбягат по чужди земи при изхвърляне на страната ни от световния мотоциклетен спорт. "Една шайка негодници ще ликвидират бъдещето на тези момчета", заяви на пресконференцията Р. Петков. С голямо огорчение говориха Ангел Караньотов, Антонио Тодоров и Георги Гочев, които утре ще бъдат принудени да карат под чужд флаг. Бившият лекоатлет Ивайло Карньотов, баща на Ангел, е съкрушен от ставащото и няма обяснение за него. Той не знае как да обясни на сина си, че вече няма място за тях в България.  

Ожие спечели рали Португалия за рекордния шести път

Пилотът с Тойота се доказа като царя на трасето в Португалия

Хорхе Мартин спечели Гран при на Франция и увеличи преднината си в MotoGP

Испанецът с аванс от 38 точки на върха

Италиански триумф на Гран при на Испания в MotoGP

Франческо Бана впечатли със смело каране

Грязин с първа историческа победа в Световния рали шампионат (ВИДЕО)

Той спечели надпреварата в WRC2 на рали „Хърватия“

Цолов 17-ти в тестовете в Барселона

Най-доброто му време беше 1:27.560 минути

Испанец пренаписа историята на Мото GP

Вижте подробности

Маверик Винялес спечели спринтовото състезание в MotoGP на пистата в Остин

Вижте подробности

Рекорден брой отбори на "EKO 12 часа на България"

Вижте подробности

Потвърдено: Собствениците на Формула 1 взеха и MotoGP

Сделката ще бъде завършена до края на календарната година

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки