Чехия се вдигна на крака след тежкото начало и отново мечтае (снимки+видео)

В мач от група "А" на Евро 2012 Чехия победи Гърция с 2:1

Чехия се вдигна на крака след тежкото начало и отново мечтае (снимки+видео)

Отборът на Чехия постигна първата си победа на Европейското първенство в Полша и Украйна. След като загубиха първия си мач от шампионата срещу Русия с 1:4, днес чехите се вдигнаха на крака и сразиха Гърция с 2:1.

Двубоят се игра на Общинския стадион във Вроцлав, а след днешната си победа Чехия запази своите шансове за класиране за елиминационната фаза на Евро 2012. След изиграването на първите си два мача от група „А” чехите имат актив от 3 точки и в момента се намират на 2-ото място. Гърция пък заема последната 4-та позиция и е с 1 точка.

Началото на мача бе изключително силно за чехите и доста разочароващо за гърците. Футболистите на Михал Билек водеха с 2:0 само след 6 минути игра. Чехия излезе с гол напред в резултата още в 3-ата минута, след като Петър Иречек бе изведен на чиста позиция и с левия крак успя да преодолее Костас Халкиас. Само 3 минути след това Теодор Гебре Селасие навлезе в наказателното поле и центрира кълбото, като вратарят Халкиас се опита да го улови, но не успя и то бе пратено от Вацлав Пилар в мрежата на Гърция, като по този начин резултатът стана 2:0 в полза на чехите.



Гърците бързо се опитаха да се върнат в мача и да намалят изоставането си в резултата, но така и не успяваха да създадат нещо по-опасно пред Петър Чех. В 19-ата минута Вацлав Пилар пък пропиля отличен шанс да отбележи втория си гол в мача – полузащитникът стреля от границата на наказателното поле, но изстрелът му излезе в аут.

В средата на първото полувреме се стигна до нов неприятен момент за Гърция. Стражът Костас Халкиас трябваше да бъде заменен поради контузия и така на терена се появи единият от резервните вратари - Михалис Сифакис. Малко преди да изтече половин час игра от началото на мача, Томаш Росицки стреля от дистанция, но именно появилият се от пейката Сифакис бе с основна заслуга чехите да не достигнат до третия си гол – вратарят реагира отлично при удара на Росицки, като изби кълбото и то излезе в корнер.

В 41-ата минута Йоргос Фотакис успя да отбележи попадение за Гърция, но голът не бе зачетен заради засада. Това бе и един от последните интересни моменти за първото полувреме и на почивката на мача резултатът бе 2:1 в полза на Чехия.



Гърците обаче съумяха да се върнат в мача само седем минути след подновяването на играта през второто полувреме. Кълбото бе центрирано в наказателното поле на Петър Чех, който не успя да го улови по най-добрия начин и то отиде в краката на появилия се в игра на почивката Теофанис Гекас. Нападателят се възползва от този подарък и прати кълбото във вратата на чехите, правейки резултата 1:2.

Вдъхновени, че са успели да намалят изоставането си в резултата, гърците се втурнаха в атака в опит да се доберат до равенството. На няколко пъти играчите на Фернандо Сантош се опитваха с центрирания да затруднят Петър Чех и футболистите пред него, но чехите действаха уверено и не допускаха втори гол.



Въпреки че гърците усилено търсеха начин да изравнят, играчите на Михал Билек също организираха атаки към вратата на съперника, но и те не успяваха в опитите си да отбележат нов гол.

Така се стигна и до последните минути на мача, в които напрежението бе доста голямо, но промяна в резултата така и не последва и Чехия спечели срещу Гърция с 2:1. По този начин чехите запазиха шансовете си за преодоляване на груповата фаза на Евро 2012, докато тези на гърците намаляха значително.


Гърция 1:2 Чехия
3’ 0:1 Петър Ирачек
6’ 0:2 Вацлав Пилар
52’ 1:2 Теофанис Гекас


Стадион: Общински, Вроцлав, Полша

Главен съдия: Стефан Ланоа (Франция)

Жълти картони: Василис Торосидис, Кириакос Пападопулос, Димитрис Салпингидис (Гърция); Томаш Росицки, Петър Ирачек, Даниел Колар (Чехия)

Червени картони: няма

Стартови състави:

Гърция: Костас Халкиас (Михалис Сифакис 23’), Василис Торосидис, Кириакос Пападопулос, Костас Кацуранис, Хосе Холебас, Йоргос Фотакис (Теофанис Гекас 46’), Янис Маниатис, Йоргос Карагунис, Димитрис Салпингидис, Йоргос Самарас, Костас Фортунис (Константинос Митроглу 71’)

Чехия: Петър Чех, Теодор Гебре Селасие, Томаш Сивок, Михал Кадлец, Давид Лимберски, Томаш Хубшман, Ярослав Плашил, Петър Ирачек, Томаш Росицки (Даниел Колар 46’ (Франтишек Райторал 90’), Вацлав Пилар, Милан Барош (Томаш Пекхарт 64’)

 

Класиране

  Отбор Точки Мачове Победи Равни Загуби Голова разлика
1.  Русия 3  4 - 1
2.  Чехия 3  3 - 5 -2 
3.  Гърция 1  2 - 3 -1 
4.  Полша 1  1 - 1 0


ОЩЕ СТАТИСТИКА ТУК!

Критики към немски национали, които не пяли химна

Част от германските футболни национали получиха критики и бяха обвинени в непратриотизъм, тъй като не са пяли химна преди злополучния полуфинал на Евро 2012 срещу Италия, загубен с 1:2

1 милиард стигна оборотът на чейндж-бюрата в Украйна по време на Евро 2012

Чуждестранните фенове, които са посетили четирите украински града на Евро 2012, са направили оборот на чейндж-бюрата за около 1 милиард долара

Андрес Иниеста дарява премията си

Избраният за най-добър играч на Евро 2012 ще помогне на пострадалите от пожарите в района на Валенсия

Французите останаха без премии след Евро 2012

Парите бяха замразени след скандалите, Дидие Дешан поискал седмица да обмисли дали да поеме "петлите"

Насри и още трима френски национали ще отнесат наказания за лошо поведение

Френската футболна федерация започна производство срещу Насри, Бен Арфа, М'Вила и Менес

Рууд Гулит: Испания няма слаби места

Холандецът призна, че дори тимът знаменитият тим на "лалета" от 1988-а бледнее пред сегашната Ла Фурия

Общо 600 са арестуваните на Евро 2012

“Това е доста по-малка цифра от очакваното", споделя министърът на вътрешните работи на Полша Яцек Цикоки

Лепнаха космическа цена на Марио Балотели

Желаещите да се сдобият с нападателя на Манчестър Сити трябва да заплатят умопомрачителните 250 млн. евро

Икер Касияс към съдиите на финала: Респект за Италия (видео)

Стражът на европейския шампион Испания моли реферите да свирят края по-бързо и да избавят "Скуадрата" от мъките

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки