Идва нова белоруска марка автомобил. Всъщност е китайски...

Белоруският производител на автокомпоненти Fenox обяви, че създава нова марка лек автомобил

Идва нова белоруска марка автомобил. Всъщност е китайски...

Идва нова белоруска марка автомобил. Всъщност е китайски...

Белоруският производител на автокомпоненти Fenox обяви, че създава нова марка лек автомобил. Fenox обяви и скорошното пускане в производство на собствен автомобил в поделението си Fenox Motors, с което ще бъде учредена и новата марка.

Засега новата кола носи обозначението Z300 и беше показана в петък на дистрибуторите на Fenox. Автомобилът е седан D-клас със съвременен дизайн. От Fenox съобщиха, че двигателят е 1,5-литров на Mitsubishi cъс система за променливо газоразпределение VVT, а трансмисията е автоматична, японска, на Aisin. Саата конструкция на колата е базирана на основата на елементи от Toyota Avensis и Toyota Avalon.

По неподтвърдена официално информация, проектът на Z300 е на конструкторите и технолозите на китайска компания. Отговорът на въпроса, коя е тя е лесен - на снимката на мотора ясно личи името Zotye, което всъщност е автомобилното поделение на Zotye International Automobile Trading Co., Ltd - китайска автомобилна компания, собственост на групиравката Zotye Holding Group.

Zotye International е основана на 14 януари 2005-а от Zotye Holding Group, която преде това се е занимавала само с производството на комплектации. Компанията има репутацията на надежден партньор и има представителства в десет чужди страни. От 2005-а насам Zotye International непрекъснато увеличава межународното си присъствие и моделната си гама. Първият модел на марката е малкия SUV Zotye RX6400, по-известен като Zotye Nomad, всъщност, типично за Китай, добро копие на Daihatsu Terios. Официално обявеният оборот на Zotye International през 2006-а е бил 2.88 милиарда юана - към 290 милиона евро.

Новата китайска, пардон белоруска кола Z300 е направена с ръчен монтаж и ръчна контактна заварка, начин на работа характерен за повечето китайски автопроизводители. Салонът е достатъчно просторен и отпред, и отзад. Материалите в него са приятни на пръв вид, таблото е с мека пластмаса. Колата ще се прави в белоруският завод Юнисон, собственост на Fenox. Там преди са се правели модели на Ford, от който е останала и основната част на оборудването, леките камиони Lublin на Daewoo Motor. Оборудването е за конвейерен монтаж на купета и тяхното боядисване, а капацитетът на завода е 50-60 хиляди коли годишно.

Идеята е Z300 в началото да се прави по метода на едровъзловия монтаж, а след това делът на детайлите белоруско производство да нарасне до 100%, включително на мотора и автоматика. Цената на Z300 се обявява на нивото на $13 000 в Белорусия.

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки