България отмъсти на Германия с фамозен обрат за 3:2 в Световната лига (видео+снимки)

Младите "лъвове" постигнаха престижен успех в Аржентина, останаха трети в групата

България отмъсти на Германия с фамозен обрат за 3:2 в Световната лига (видео+снимки)

България показа характер и направи феноменален обрат срещу Германия, за да победи с 3:2 гейма в последния мач от втория етап на Световната лига в Аржентина. В зала „Алмиранте Браун” в Буенос Айрес младите „лъвове”, които играеха без шестима основни играчи, обърнаха от 1:2 до 3:2 (25:19, 14:25, 19:25, 25:23, 16:14).

Във временното класиране България остана на трето място в Група “D” с 11 точки. Лидер остана Германия с 13, а Аржентина зае втора позиция с 12. Следват мачове в Португалия от 22 до 24 юни, а последните срещи от групата са в София от 29 юни до 1 юли.

Каквото и да се случи до края България по право се класира за финалите на Световната лига, защото е домакин на финалния турнир от 4 до 8 юли в зала "Арена Армеец" в София.

Междувременно, Полша стана първият сигурен отбор,който ще посети София на финалите на Световна Лига. Поляците победиха Бразилия с 3:1 и застанаха начело на група В с 10 победи и 2 загуби.

Капитанът Цветан Соколов за пореден път беше най-резултатен в нашия тим и завърши с 28 точки. За немците Йохен Шопс направи 20.

Трикольорите имаха да си връщат на Германия за загубата на полуфинала в европейската олимпийска квалификация в София, която доведе до всички последвали скандали в родния волейбол.

България взе ранен аванс от 4 точки още до първото техническо прекъсване – 8:4. Нашите успяха да поддържат преднината си напред в гейма и въпреки че Витал Хайнен взе прекъсване при 21:18 за нас, Валентин Братоев успя да затвори гейма при 25:19.

Във втория гейм всичко се промени много бързо. Бундестима поведе с 5:1 и Найден Найденов се принуди да поиска прекъсване. Това даде резултат и след добра серия на нашите и хубав блок на Виктор Йосифов се добрахме до 5:5. При 11:7 за немците временният селекционер на България пак взе пауза, но този път ефект нямаше и немците водеха с 16:9 на второто техническо прекъсване. Разликата скочи до цели 10 точки и съперникът изравни геймовете при 14:25.

Нашите млади момчета загубиха концентрация и тенденцията се запази в третия гейм. 8:5 водеха германците, като последната им точка дойде след жълт картон на Валентин Братоев за оспорване. Цецо Соколов се опита да ни върне в гейма с ас за 13:11, но тогава Хейнен прекъсна серията му. Бьорн Андрае на свой ред отвърна с ас за 16:12. Сервис на Вальо Братоев в мрежата сложи край на гейма и направи 2:1 за Германия.

Голямата разлика в този период от мача бяха грешки – 22 за България срещу 9 за немците.

Четвъртият гейм почна точка за точка, но се откъснахме леко при 11:9. Оттам насетне „лъвовете” не загубиха контрола над тази час и Соколов отново с ас изравни за 25:23 и 2:2.

В тайбрека поведохме с 8:7, ала грешка на Валентин Братоев даде преднина от 12:10 на Германия. Нашият отбор показа завиден дух и се вдигна, за да изравни при 13:13, а накрая Вальо Братоев и блокада на Виктор Йосифов изковаха успеха с 16:14 и крайната победа с 3:2 гейма.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки