Цанко Цветанов: Скоро в българските тимове ще има само чужденци /видео/

„Правим мащабна селекция в Етър, но не водим разговори с Лъчезар Балтанов”

Цанко Цветанов: Скоро в българските тимове ще има само чужденци /видео/

Старши треньорът на завърналия се в елита тим на Етър /Велико Търново/ Цанко Цветанов сподели очакванията си за новия сезон, съобщи репортер на Novsport.com.

Той разкри, че в тима ще бъдат привлечени доста футболисти, като голяма част от тях ще бъдат чужденци, тъй като българските играчи са с „доста завишени цени”, а юношите на клуба все още не са готови за големия футбол.

„Когато поех Етър през зимата, бях наясно с целта - влизане в елита, макар че имаше леко недоверие отстрана на публиката, тъй като тази цел бе поставяна доста пъти преди това”, каза медалистът от САЩ ’94.

„Футболистите обаче бяха първите, които ми повярваха, защото аз влязох в съблекалнята и има казах, че съм бил шампион с този тим и искам да спечелим шампионата в „Б” групата. Радвам се, че постигнахме тази цел и след 14 години Етър отново се завърна в А група!

Успяхме да се преборим със силната конкуренция на отбори като Ботев /Пловдив/ и Любимец, финиширайки като шампиони и е нормално да бъдем удовлетворени. Сега целта пред нас е да се утвърдим в елита. Никой във Велико Търново не мисли, че ще се борим за оставане в „А” група.

Ние искаме с нас да се съобразяват всички и да постигнем възможно най-високо класиране. Аз мога да гарантирам, че ще играем приятен и офанзивен футбол, като се надявам с това да привлечем хората”, каза още Цветанов, след което бе попитан как върви селекцията на клуба и дали отборът е финансово обезпечен за новия сезон.

„Типично по български ще правим мащабна селекция и ще привличаме много футболисти. Аз често се шегувам, че българските клубове явно сме най-богатите, защото сменяме по 20-30 футболиста всяка година. При големите клубове не е така, там се сменят по двама-трима на сезон, но може би те нямат достатъчно средства.

Това, разбира се, е в кръга на шегата. Истината е, че има голямо количество футболисти, които са свободни на пазара. Имаме идеи кои състезатели искаме да привлечем. Водим преговори с 5-6 български футболисти, но разликата в нашия тим ще направят чуждестранните футболисти, като някои ще бъдат привлечени с договор, а други ще преминат пробен период.

Тук е момента да кажа, че не водим разговори с Лъчезар Балтанов. От друга страна, ще се разделим с множество играчи. Хубавото е, че на доста от тях им изтекоха договорите, като дори вече се разделихме с 3-4 футболиста, които дадоха много на клуба в „Б” група, но аз прецених, че ще им бъде трудно да ни помогнат и в елита. 

Ще дам шанс и на юношите, но аз мисля, че тези момчета са много още далеч и ще им трябва доста време, за да са готови за професионалния футбол. Затова и не очаквам те да станат титуляри, а го правя по-скоро с един поглед в бъдещето и с надеждата, че най-накрая ще излезе и юноша от Велико Търново. Талант в града има, но без условия и терени за подготовка, няма как да имаме добри юноши.

Сега се надявам, че тези неща ще се променят, вече имахме среща с премиера и се надяваме на малко помощ по този въпрос. За съжаление, добрите български футболисти са доста скъпи и затова ние ще привличаме чужденци, които са на по-ниско стъпало в своите страни. Не бих се изненадал обаче, ако след време някой български тим излезе на терена като моя бивш тим Енерги (Котбус) – с 11 чужденци.

В Етър огромни средства и огромни пари няма да се дават, ще плащаме нормално, но редовно. В този ред на мисли мога да споделя, че всичко към момента е платено и ние сме един от малкото нормално клубове в България. Иначе имаме достатъчно финансови средства и не вярвам да имаме проблеми от такова естество през сезона. Искаме обаче да повишим приходите, защото най-нормалното нещо е един футболен клуб да се самоиздържа, със средства от билети и маркетинг, макар у нас тези неща да са малко занемарени. 

Пример затова е, че хората не можаха да влязат навреме За последния ни мач с Несебър, защото макар ст. „Ивайло”, който е един отличен стадион, да има 8 входа, бяха отворени само два”, допълни още треньорът на „болярите”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки