Радостин Стойчев: Няма да простя долните лъжи, ще водя битката докрай!

Феновете не трябва да бойкотират мачовете на отбора

Радостин Стойчев: Няма да простя долните лъжи, ще водя битката докрай!
Скандалите в българския волейбол придобиха нови измерения през седмицата. Седем спонсора заявиха, че оттеглят подкрепата си заради съмнения за злоупотреби във волейболната федерация. От БФВ контрираха, че бившият селекционер Радостин Стойчев е ощетил отбора. Появиха се слухове, че треньорът поставил "неизпълними" условия за оставки, защото не вярвал в потенциала на тима и искал да си тръгне. Пред "България Днес" Радо Стойчев коментира всички обвиненията и обиди - в първото си интервю за печатна медия, откакто избухнаха скандалите.


- Г-н Стойчев, през последните дни от волейболната федерация засипват медиите със съобщения как сте ощетили отбора. Какво означава това?
- Всичко, което тези хора изнесоха и изписаха по мой адрес в последно време, са долни, неверни и гнусни клевети! Прочетох, че съм отговорен за злоупотреби с екипировка, с месо, че организирам митинги, че съм платил на цигани, за да дойдат на протест в моя подкрепа... Тези долни лъжи никога няма да им ги простя! Защото те много добре знаят истината, знаят я по-добре от всеки друг. Знаят какво съм направил за този отбор. И точно заради гнусните им клевети вече по никакъв начин не мога да имам контакт с това ръководство на федерацията. Ще предоставя всички документи на компетентните органи. Нивото, на което действа БФВ, е прекалено ниско дори за тях самите.

- Обяснете за сметката, по която средства са внасяли спонсори, ваши приятели. Споменахте, че в нея са постъпили около 260 хил. лв., а от федерацията твърдят, че са 140 хил. лв.
- За да бъда точен, казах на каква стойност са договорите с фирмите, които подпомагат националния отбор чрез тази сметка. Има и други подобни спонсори, мои приятели, но тях не съм ги включил, защото помощта им не е била под формата на пари. Така че реалната сума би била по-голяма. Всичко по тази сметка я ясно и точно. От федерацията много добре знаят кое откъде е дошло и къде е отишло. В същото време се разбра, че в техните отчети около 90% от приходите и разходите са записани в графа "Други". Хората ме питат видял ли съм колко са постъпленията от трансферите на състезатели в чужбина, къде са отишли тези пари. Как да отговоря, когато почти всичко в БФВ е в графа "Други"!

- Обвиниха ви, че едва ли не сте продали мача с Германия от първата олимпийска квалификация, за да може Италия да вземе квотата. Ще съдите ли федерацията?
- Точно сега няма да се занимавам да ги съдя за тази долна лъжа. Ще се боря да ги отстраня! Моята цел е този управителен съвет да се махне, за да не тормозят повече хората!

Конкретно за обвинението - такова нещо в съвременния спорт не съществува и те го знаят много добре. Да ме обвиняват мен след всички усилия и жертви, които трябваше да направим с отбора, след начина, по който се опитвам да възпитавам момчетата, е абсолютна гадост! Това е най-точната дума.

- Връчен ли ви е вече документ от БФВ, с който договорът ви е прекратен?
- Да, ще ви прочета какво са записали в него: "Във връзка с решение на управителния съвет с настоящото ви уведомяваме, че считаме от датата на получаване на настоящата нотариална покана ангажиментите ви към подготовката на националния отбор по волейбол за прекратени. Поради което каквито и да било ваши действия за участие в тренировъчния процес са недопустими и ще бъдат считани за грубо вмешателство в работата и в хода на подготовката на състезателите, за което ще ви бъде потърсена съответната отговорност."

- Освобождават ви с тези думи - след година и половина работа и спечелена виза за олимпиадата?

- Точно това са записали. И то само защото, преди да ми прекратят официално договора, отидох на първата тренировка на момчетата, които получиха почивка за турнирите от Световната лига в Аржентина и Португалия. До ден днешен тези момчета, които са гръбнакът на отбора, тренират неорганизирано, без треньор, без програма - на прага на финалите на световната лига и олимпиадата. Това е недопустимо. Затова отидох - да ги видя, ако мога да помогна с нещо. На другия ден УС на БФВ ми връчи това уникално като текст решение.

- В някои волейболни среди се лансира тезата, че нарочно сте поставили "неизпълними" условия за оставки. Причината била, че не виждате потенциал за олимпийски медал в отбора и не искате да го тренирате вече. Как ще коментирате това?
- Тези неща ги говорят хора, които имат много силни лични мотиви да ги кажат. Но хората, които ме познават, знаят много добре, че искам да работя с отбора и вярвам в него. Бих се върнал веднага щом настоящото ръководство на федерацията си подаде оставката.

Що се отнася до "неизпълнимите" уж условия за оставки, това са смешни извинения. Ето, доскорошният вицепрезидент на федерацията Иво Константинов си подаде оставката ден след моята. Е, как за него не е "неизпълнимо"! Веднага му я приеха, вече не го канят на събранията на управителния съвет. Не виждам никаква причина да го направят и останалите членове на ръководството. Вместо това те си търсят формални извинения. И внушават поредните лъжи, че съм искал да взема властта в БФВ.

- Обвиненията, че правите преврат в БФВ, тръгнаха след интервю, което дадохте за "България Днес". В него призовахте състезателите да се противопоставят на заробващите договори, които са длъжни да подписват с българските клубове. Имахте ли проблеми?
- Да, това интервю се оказа голям проблем за федерацията. Но аз не съжалявам за нито една дума, която съм казал в него. Борбата ми не е нито за власт, нито е продиктувана от желанието просто да водя националния отбор. Борбата е принципна и ще я водя докрай.

- Засега вие и Матей Казийски изглеждате самотни в тази битка.
- Всеки ден хората и клубовете, които ни подкрепят, стават повече. Да, още много се страхуват. Но аз вярвам, че ще съберат смелост да застанат на страната на бъдещето на българския волейбол. Доколкото разбрах, три от водищите клубове – ЦСКА, „Марек” и „Пирин” са дали вече федерацията на съд заради гласувания нов мандат на управителния съвет в Правец.

- Бившият капитан Пламен Константинов припомни, че по време на олимпиада дори войните са спирали.
- Пламен си има своите идеи, аз съм избрал моя път и ще го следвам.

- Ще бъдете ли в "Арена Армеец" по време на Световната лига? Ваши фенове искат да бойкотират мачовете и да стоят отвън.
- Разбира се, че ще бъда в зaлата. Отивам на мачовете заради националния отбор, заради момчетата, заради България. И не оправдавам бойкот от страна на феновете. Не познавам протестиращите, нямам никаква идея какво правят и организират. Но най-много бих се радвал, ако подкрепят не само моята кауза, а и волейбола в България и националния отбор.


Бисерка БОРИСОВА, в. „България днес”
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки