Италия отстрани Англия с дузпи и си заслужи полуфинал срещу Германия (видео+снимки)

Двата тима фиксираха първото нулево реми на форума, "адзурите" се наложиха с 4:2 над "трите лъва"

Италия отстрани Англия с дузпи и си заслужи полуфинал срещу Германия (видео+снимки)

Италия победи с дузпи Англия след 0:0 в редовното време и 4:2 при 11-метровите удари в последния ¼-финален мач от Евро 2012, а с това си уреди среща с Германия в полуфинала на 28 юни.

Селекционерът на Англия Рой Ходжсън не направи нито една промяна в стартовия състав, победил минимално Украйна в последния мач от групата, докато колегата му Чезаре Прандели направи три рокади и дори смени схемата на игра на своя тим, преминавайки от постройка с трима защитници към такава с четирима в отбрана.

Въпреки че фиксираха първото нулево реми в историята на тазгодишното европейско първенство обаче, двата тима изиграха наистина впечатляващ двубой.

Страничната греда на пазената от Джо Харт врата бе разтресена още в третата минута, когато Даниеле Де Роси стреля от движение с външен фалц, но ударът му от над 30 метра не попадна в мрежата на англичаните.

Те отговориха малко по-късно със страхотна, многоходова атака отдясно, в края на която Глен Джонсън се оказа очи в очи с Буфон, но не успя да го преодолее, стреляйки от два метра в обсега на стража.

В 14-ата минута пък, крайният защитник на Ливърпул намери с отлично центриране Уейн Рууни в наказателното поле на Италия, но острието на Манчестър Юнайтед не успя да улучи вратата.

Последваха силни минути на „адзурите”, в които „трите лъва” трудно изнасяха топката, а в 24-ата минута блесна геният на Андреа Пирло, който с дълъг и изключително прецизен пас изведе Марио Балотели сам срещу Джо Харт, но стрелецът на Манчестър Сити се забави и Джон Тери блокира опита му за прехвърлящ удар с решителен шпагат.

Десетина минути по-късно отново Балотели получи шанс да разстреля от упор Харт, но опита акробатично изпълнение, в което не вложи достатъчно сила и съотборникът му в Манчестър Сити не бе затруднен.

Харт трябваше да показва класата си и в 37-ата минута, когато Антонио Касано стреля от ъгъла на наказателното поле, но вратарят на англичаните отрази шута.

Малко преди паузата „адзурите” отново бяха близо до гола, след като Пирло намери Касано в наказателното поле, а той свали топката с глава към Марио Балотели, но голаджията бе изпреварен в последния миг от Лескът.

Секунди преди края на първата част Англия осъществи светкавична контраатака, при която Рууни изведе с пета Дани Уелбек на стрелкова позиция, но ударът на младока не намери очертанията на вратата.

Така двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство, а след паузата Италия получи два шанса за гол, но не се възползва, тъй като Балотели и Маркизио направиха фрапантни пропуски от непосредствена близост, след като преди това Джо Харт не бе успя да се намеси убедително след силен удар на Де Роси.

Първата добра възможност за Англия през втората част се откри едва след извършването на двойна смяна отстрана на Рой Ходжсън.

Специалистът замени неубедителните Даниел Уелбек и Джеймс Милнър с Анди Керъл и Тио Уолкът, а влезлите като резерви футболисти комбинираха в 64-ата минута, в която топката попадна у Ашли Йънг, но крилото на Манчестър Юнайтед се засуети и изстрелът му бе блокиран от бранител в синьо.

След това положение обаче Италия изцяло овладя центъра на терена, както направи след средата на първото полувреме, а с това сведе до минимум шансовете на английските полузащитници и нападатели да играят с топката.

Подобна възможност се откри пред Уейн Рууни в 77-ата минута, когато Стивън Джерард сложи топката на главата му след изпълнение на пряк свободен удар, но нападателят не можа да отскочи добре и Буфон улови кълбото.

Минута преди края на редовното време резервата на Италия Антонио Ночерино получи хубав пас от Макризио, но Глен Джонсън се намеси решително и изби в корнер.

Малко по-късно Уейн Рууни можеше да сложи точка на спора буквално с последния шут в мача, но акробатичната му задна ножица от границата на вратарското поле не попадна в рамките на вратата.

Така двата състава фиксираха 0:0 в редовното време и влязоха в продължения.

В първото от тях Италия владееше инициативата, но контраатаките на Англия вещаеха опасност, а единствената по-опасна ситуация се получи в 107-ата минута, когато едно центриране Алесандро Диаманти се превърна в опасен удар и спря в дясната греда на английската врата.

Ситуацията не се промени коренно и през второто продължение, а в 115-ата минута Италия дори стигна до гол, дело на Ночерино, но попадението бе справедливо отменено заради засада.

По този начин се стигна до изпълнение на дузпи, при които Джиджи Буфон показа феноменалната си класа и прати своите на полуфинала.

При наказателните удари първи зад топката застана Марио Балотели, който бе провокиран от своя съотборник в Манчестър Сити Джо Харт, докато се приближаваше към топката, но после хладнокръвно я вкара в долния му десен ъгъл – 1:0 за Италия.

После стори и Стивън Джерард, който преодоля в същия ъгъл Джиджи Буфон, ала после Монтоливо се опита да потрети посоката и не улучи вратата, запазвайки резултата непроменен – 1:1.

След това Уейн Рууни застана зад топката и даде преднина на британците със силен шут в горния десен ъгъл, а последвалото изпълнение на Андреа Пирло може да влезе в учебниците. Опитният халф изпълни наказателния удар в стил Антонин Паненка, а после Ашли Йънг нацели горната греда и така пропиля предимството на своите.

Последваха точни изпълнения на Диаманти и Ночерино, между които Джиджи Буфон спаси удара на абсолютно незабележимия в този двубой Ашли Коул и така Италия се класира за полуфиналите на Евро 2012.


Стартови състави:



Статистика:


Още статистика ТУК!

Критики към немски национали, които не пяли химна

Част от германските футболни национали получиха критики и бяха обвинени в непратриотизъм, тъй като не са пяли химна преди злополучния полуфинал на Евро 2012 срещу Италия, загубен с 1:2

1 милиард стигна оборотът на чейндж-бюрата в Украйна по време на Евро 2012

Чуждестранните фенове, които са посетили четирите украински града на Евро 2012, са направили оборот на чейндж-бюрата за около 1 милиард долара

Андрес Иниеста дарява премията си

Избраният за най-добър играч на Евро 2012 ще помогне на пострадалите от пожарите в района на Валенсия

Французите останаха без премии след Евро 2012

Парите бяха замразени след скандалите, Дидие Дешан поискал седмица да обмисли дали да поеме "петлите"

Насри и още трима френски национали ще отнесат наказания за лошо поведение

Френската футболна федерация започна производство срещу Насри, Бен Арфа, М'Вила и Менес

Рууд Гулит: Испания няма слаби места

Холандецът призна, че дори тимът знаменитият тим на "лалета" от 1988-а бледнее пред сегашната Ла Фурия

Общо 600 са арестуваните на Евро 2012

“Това е доста по-малка цифра от очакваното", споделя министърът на вътрешните работи на Полша Яцек Цикоки

Лепнаха космическа цена на Марио Балотели

Желаещите да се сдобият с нападателя на Манчестър Сити трябва да заплатят умопомрачителните 250 млн. евро

Икер Касияс към съдиите на финала: Респект за Италия (видео)

Стражът на европейския шампион Испания моли реферите да свирят края по-бързо и да избавят "Скуадрата" от мъките

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки