Попето: Италия, Чехия и Дания не са толкова страшни

Философите да ни се извинят за Холандия, подкани капитанът на националния тим

Попето: Италия, Чехия и Дания не са толкова страшни

През последните дни името на Ивелин Попов отново се споменава всекидневно в турските медии. Според водещите издания в югоизточната ни съседка капитанът на националния отбор и ас на Газиантеп е пред трансфер в Трабзонспор. Лично попитахме Попов какъв е шансът да премине в гранда от Суперлигата.

- Ивелине, как прекарваш лятната почивка?
- Като си дойдох от Турция, имах доста работа в личен план. Сега съм на почивка в Троянския Балкан. Чувствам се идеално сред природата. Най-добре разпускам тук. Имам още малко време. От 2 юли с Газиантеп започвам лятна подготовка.

- Реален ли е интересът от страна на Трабзонспор, или оставаш в Газиантеп и през новия сезон?
- От турските медии разбирам за интереса на Трабзонспор към мен. Не съм разговарял конкретно за трансфер в този клуб с мениджърите ми или с някой от шефовете ми. Имам договор с Газиантеп за още три години. Ако дойде оферта, ако се разберем и ако двете страни са удовлетворени, бих напуснал. Но ситуацията около мен е сложна. Положението към момента е такова, че и хлябът, и ножът са в ръцете на началниците ми в Газиантеп. Може въобще да не разбера, ако някой клуб ме иска. Ако те преценят, че не ги устройва, мен няма да ме питат. Когато подписвах договора тук, бях по-малък. Можеше да направя по-добър контракт по отношение на напускането ми.

- Защо тимът загуби правото да играе в Европа, когато се класира?
- Ръководството има задължения. Не знам дали наистина е така, не съм запознат на сто процента. Нашият президент имаше финансови трудности. Има ги и сега. Но сме получили уверение, че скоро ще приберем дължимото. Надявам се това да стане на първата лятна тренировка.

- Значи шефовете ти дължат пари?
- Да, не само на мен, но и на останалите футболисти. Също и на треньорите.

- Каква е причината за здравите наказания на турските отбори от УЕФА?
- Доколкото знам, и другите турски клубове имат същите проблеми като нас - финансови. Някои бяха разследвани и за уговаряне на мачове, но е хубаво, че Газиантеп е чист по този показател.

- Като лидер в националния отбор как гледаш на предстоящите ни съперници в световните квалификации - Италия, Дания и Чехия?
- Всеки знае Италия какъв отбор е. Винаги е фаворит, независимо от формата, в която се намират футболистите. Дания и Чехия също са солидни тимове. Показаха хубави неща на европейското първенство. Но истината е, че всичко си зависи от нас. Ако сме добре подготвени, ако имаме малко шанс, можем да победим всеки. Никой не трябва да ни отписва. Радостен съм заради друго - допреди няколко месеца националният отбор не се ползваше с доверие сред феновете. Откакто Любо Пенев е треньор, нещата се промениха. Настроението в съблекалнята се върна. Убеден съм, че Любо ще ни подготви по най-добрия начин.

- Случайна ли бе победата ни в контролата над Холандия, или при Любослав Пенев наистина има израстване?
- В интерес на истината, като си върна лентата назад, не си спомням Холандия да е имала чисти положения в мача с нас. Яд ме е, че тогава се писаха всякакви глупости, че контролата била уредена и т.н. Омаловажиха успеха ни. Сигурно забелязахте какво се случи с холандците на европейското. Загубиха и трите мача. Защо да не ги бием и ние? Чудя се сега къде са дървените философи, на които не трябваше да дават думата в медиите. Нека сега да се появят отнякъде и да ни разкажат как ще накарат Ван Перси, Робен и Снайдер, които струват 100 милиона евро, да играят симулативно. Поне да излязат, да се извинят и да признаят, че са говорили глупости.

- След Холандия обаче малко развалихте добрите впечатления със загубата от Турция?
- И там имахме нашите шансове, но не успяхме да ги реализираме. Не смятам, че сме развалили добрите впечатления. Просто спазихме оня принцип, че след хубава победа идва грозна загуба. Срещу Турция вече бяхме уморени и физически, и психически.

- Има ли вече ред в националния тим?
- Да, има тотална дисциплина. Заявявам го най-отговорно.

- Как спечели доверието на Любослав Пенев да си капитан на националния отбор?
- Може да го питате него. Един ден влезе в съблекалнята и каза, че аз съм капитан. В някои тимове играчите гласуват, в други треньорът решава.

- Споменахте, че има ред в националния отбор, но като че ли някои футболисти продължават с непрофесионалните си действия и дори катастрофират в ранните часове на деня...
- В свободно време, когато си в почивка, можеш да излизаш. Никой не ти е забранил. Не следя всеки един детайлно. Ти самият трябва да си достатъчно отговорен. Защото не представляваш само себе си, но и националния тим.

- Как ще коментираш събитията в бившия ти отбор Литекс?
- Доколкото знам, тимът всеки момент започва подготовка. Със същите футболисти. Този отбор е бил гранд и ще си остане такъв. Не подценявайте Литекс по никакъв начин.

- Мнението ти за класата на играчите от българското първенство в националния?
- Направиха ми добро впечатление почти всички. Няма какво да се лъжем, Лудогорец тази година заслужаваше най-много да стане шампион.

- Следиш ли Евро 2012?
- Естествено, не изпускам мач. Получава се силно първенство с красиви голове и красива игра. Четох наскоро един мой колега да казва, че очаквал повече. Май гледаме едно европейско първенство с различни видове очила.

- Кой е твоят фаворит?
- Казах още преди началото - Испания. Германците също имат силен тим. Мисля, че това ще бъде финалът. Но пък кой знае, топката е от женски род...

- Отписваш ли Италия и Португалия?
-   Не можеш да отпишеш такива сили, но отстъпват на Испания и Германия.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки