Обучение по водни спортове за хора с увреждания в базата на НСА в Несебър (+СНИМКИ)

За седми пореден път в учебната база по водни спортове на Национална спортна академия в Несебър деца и възрастни с увреждания участваха в летен лагер по адаптирани спортни занимания.

Обучение по водни спортове за хора с увреждания в базата на НСА в Несебър (+СНИМКИ)
За седми пореден път в учебната база по водни спортове на Национална спортна академия в Несебър деца и възрастни с увреждания участваха в летен лагер по адаптирани спортни занимания.
 
Обучението се състоя от 13 до 24 юни с участието на деца от центъра по адаптирани водни спортове към катедра „Водни спортове” на НСА и възрастни от Дома за хора с умствена изостаналост в гр. Баня, общ. Карлово. 

Независимо от широкия възрастов диапазон (от 7 до 45-годишна възраст) и разликата в  типа увреждания – физически, ментални и сензорни,  участниците спортуваха и се забавляваха като една компактна група.

Проф. Майя Николова, ръководител на обучението и на магистърската програма „Адаптирана физическа активност и спорт” изрази удовлетворение от постигнатата висока  успеваемост във всички спортни дисциплини - плуване, гребане, каяк и ветроходство. Заниманията се проведоха с активната работа на преподавателите от НСА ас. Величка Александрова, ас. Стефка Джобова и хон. преп. Олег Христов, както и с дейното сътрудничество на социалния работник, придружаващ участниците от дома в гр. Баня.


За първи път през този лагер бе организирано и състезание по гребане в открити води. Първото място при мъжете зае златният медалист от Спешъл Олимпикс в Шанхай 2007 и участник във всички досегашни обучения - Храбър Натов. Наградата при жените спечели Фанка Борисова от гр. Баня.

В курса, който представлява и методическа практика за студентите от магистърската програма се включиха общо 17 бъдещи магистри по адаптирана физическа активност от България, Турция, Гърция, Кипър и Испания.

Опитът на педагозите от НСА показва, че адаптираните занимания с водни спортове се отразяват изключително благоприятно на физическото и психическо състояние на хората с увреждания. Активностите имат мощен положителен ефект върху социализацията и интеграцията на децата и възрастните, независимо от характера на техните специални потребности. Затова методиката на провежданото обучение е ориентирана към осъществяването на комплексни цели и задачи. Важна част от нея е социалната програма, която този път включваше посещение на ежегодния фестивал за художествено творчество в Несебър, ателие за изработване на пясъчни фигури и любимото на всички парти с музика и изненади.

На раздяла и организатори и участници отправиха благодарност към катедра „Водни спортове” на НСА за оказаното пълно съдействие и осигуряване на всички необходими за курса плавателни съдове. Домакините се бяха погрижили за достъпа до плажната ивица, след като преди два месеца строителна фирма разруши единствения асфалтов път, свързващ базата с морето. Добре отъпканата пътека обаче не бе подходяща за участниците с електрически колички и се наложи те да бъдат пренасяни на ръце.


От есента заниманията по адаптирани водни спортове ще продължат на плувния басейн на Националната спортна академия в София.  

Националите по спортен риболов са световни вицешампиони

Голям успех за родните рибари

България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

Министър Глушков в Пловдив за Деня на спорта

Подкрепи българите на СК по фехтовка и се срещна с кмета Костадин Димитров и студенти

Само за месец! Глушков преодоля забавеното финансиране на спортните клубове

Предишното ръководство на спортното министерство не намери време да разгледа проектите

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки