Съдиите на "Уимбълдън" бъркат в три от десет спорни ситуации

Според компютърната система съдиите грешат в 27 процента от случаите, в които тенисистите искат да проверят къде е попаднала топката

Съдиите на "Уимбълдън" бъркат в три от десет спорни ситуации

Съдиите на линиите на "Уимбълдън" правят грешки в три от десет спорни ситуации. Това съобщава вестник "Таймс", който се позовава на данни от системата за видео повторение "Ястребово око".

 

Според компютърната система съдиите грешат в 27 процента от случаите, в които тенисистите искат да проверят къде е попаднала топката. Приблизително същият процент грешки допускат и реферите на линиите. Интуицията на спортистите в три от четири случая им помага да оспорят грешните решения на съдиите чрез "Ястребово око". Всеки играч има право да търси помощ чрез системата по три пъти на сет. Управляващият системата Люк Агас заяви, че съдиите са прави в 70 процента от спорните моменти. 
 

"Мнозина се чудят, че грешките са толкова много, но съдиите се справят отлично, въпреки трудните условия на работа", добави Агас. Британецът Анди Мъри тази година 14 пъти в използвал "Ястребово око" и само четири пъти в бил прав. Срещу Маркос Багдатис в неделя Мъри не се възползва от системата и пропиля възможност за пробив в резултат на съдийска грешка. Шесткратният шампион от "Уимбълдън" Роджър Федерер е бил прав само веднъж при осемте си пъти, когато е използвал "Ястребовото око". Той заяви, че не вижда смисъл в тази система.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки