Летящ старт за България във финалите на Световната лига (видео+снимки)

"Лъвовете" надиграха Германия с 3:1 в големия си дебют като домакини в "Арена Армеец"

Летящ старт за България във финалите на Световната лига (видео+снимки)

България започна с убедителна победа над Германия с 3:1 гейма (26:28, 25:19, 29:27, 25:19) във финалите на Световната лига. В големия дебют на "лъвовете" като домакини на финалния турнир за първи път в историята момчетата на Найден Найденов зарадваха около 11 000 души в пълната зала "Арена Армеец" в София.

В първия гейм България игра по-добре, но не се възползва от два шанса да затвори частта и с много воля Бундестима наложи своята воля с 26:28. Във втория нашите не дадоха шанс на съперника и изравниха след 25:19. Третият гейм беше най-драматичен, като в него България изпусна 5 геймбола, а съдиите на три пъти взеха грешни решения в полза на Германия. В крайна сметка "трикольорите" не се отказаха и поведоха с 2:1 гейма след 29:27. Четвъртият сет се оказа последен в мача, защото българските волейболисти играха вдъхновено и с настроение, надъхани от еуфорията в "Арена Армеец". Така България победи с 3:1 гейма след 25:19.

С победата България поведе в групата, където сме ние, немците и САЩ.

Тодор Алексиев беше звездата на вечерта. Той започна неубедително, но постепенно влезе в ритъм и наниза 24 точки до края на мача. Цветан Соколов направи 14, но бе заменен от Владо Николов в средата на двубоя и почти не игра до края.

За Германия с най-много точки се отчете Грьоцер с 16, Бьоме завърши с 15.

Утре България почива, а Германия играе със САЩ от 20:45 часа. В петък България среща САЩ пак от 20:45 часа в последен мач от нашата група. Първите два отбора се класират за полуфинал. В другия поток са Куба, Бразилия и Полша.

Ето и стартовите състави на двата отбора:

България: 10.  Валентин Братоев, 1. Георги Братоев, 12. Виктор Йосифов, 14. Теодор Тодоров 15. Тодор Алексиев 19. Цветан Соколов, 13. Теодор Салпаров (либеро)
Селекционер: Найден Найденов

Германия: 1. Маркус Поп, 4. Симон Тишер, 8. Маркус Бьоме 6. Денис Калиберда, 9. Гьорги Грьоцер 15. Макс Гюнтор 2. Маркус Щойервалд (либеро)
Селекционер: Витал Хейнен

Първи гейм:

Цветан Соколов сякаш не беше излизал от игрището от предишната си среща с Германия и даде тон с първата точка в началото на мача. Последваха завързани разигравания, като направи впечатление търпеливата игра на немците и самоотвержената им игра в защита. „Лъвовете” разчитаха на мощни атаки, но след два поредни сгрешени сервиса от Соколов и немски играч, дойдоха две поредни точки за Бундестима, който поведе с 5:7. Цецо Соколов заби неспасяемо за 6:7, за да дойде страхотната блокада на Вальо Братоев срещу Грьоцер за 7:7. С малко късмет Виктор Йосифов сервира в мрежата, но топката тупна в немското поле и България се оттегли на първо прекъсване с точка предимство – 8:7.

Немската блокада отвърна на удара и обърна за 8:9, но Соколов възстанови паритета. Тогава дойде времето на Георги Братоев, който изтормози съперника със своите флоп сервиси и поведохме с 11:9, за да дойде нова експертна намеса на блокадата на Германия срещу Соколов за 11:10. Лошо българско посрещане подари две точки на Бундестима, който пак поведе с точка 11:12. Грьозер успокои нашите с удар в аут – 12:12. След най-дългото разиграване в първия гейм Витал Хайнен взе прекъсване, защото Цецо Соколов буквално отмести противник с бомба в центъра на немското поле – 13:12 за България. При този резултат „лъвовете” изпуснаха златен шанс на контра и резултатът пак бе равен. Грешка на немците в атака позволи на България да се откъсне с 15:13. Германия стопи аванса, но на прекъсването пак водехме с точка – 16:15.

Георги Братоев направи единична блокада за 17:15, но след това Цецо Соколов прати начален удар в аут. Последва ново дълго разиграване, което за жалост завърши с аут на Тодор Алексиев. Николай Пенчев сам затвори немската атака и отчая Шопс за 19:17. Самият Шопс много затрудни от сервис българското посрещане, но с умно решение от 6-ия метър Соколов намери начин да реализира – 20:18. Пак сбъркахме сервиса за 20:19, а после немската блокада спря Соколов, но докосна мрежата и нова точка за България – 21:19. Шопс се реваншира за 21:20, а Соколов прати в аут за 21:21 и Найден Найденов взе прекъсване. Пенчев посрещна ужасно началния удар на Гюнтер и Германия поведе с 22:21, но после Соколов изравни. Алексиев се отчете с добра точка за 23:23. Немците сгрешиха флоп сервиса на Теодор Тодоров и от контрата публиката избухна 24:23. Бундестима показа изключителна защита и либерото Щойервал остави своя отбор в гейма за 24:24. Алексиев технично изведе нашите напред за 25:24, но преди сервиса на Соколов треньорът на Германия поиска прекъсване. Паузата разконцентрира звездата на България и той прати в аут. Тодор Алексиев се разби в блокадата на Гюнтер за 25:26 и този път Найден Найденов спря играта. Йосифов остана без блокада и лесно заби, за да дойде нова хубава точка на противника. Шопс хитро пусна сервис в нашата половина и геймът свърши – 26:28.

Втори гейм:

Вторият гейм почна като първи – с точка на Цецо Соколов. Немската блокада докосна мрежата за 2:1 в наша полза, а Алексиев заби по правата за 3:1.  Вальо Братоев влезе в добра серия на начален удар, но при 4:1 прати в мрежата. При 4:2 имаше носена топка от страна на немците, като Поп буквално понесе топката, но после съдиите отсъдиха грешка в немското поле и компенсираха – 5:2. Блок аут на Соколов и непробиваема блокада на българите докара нещата до 7:3. Соколов даде почивка с успешна атака за 8:4.

Гюнтер блокира добре Вальо Братоев за 9:6, а за щастие Грьоцер прати началния удар на сантиметри в аут -10:6. Аут от атаката на Бундестима през центъра накара Витал Хайнен да вземе прекъсване. Грьозер реализира, а след контра Германия намали на 12:9. Вальо Братоев записа блокада срещу Андрае за 13:9. Бьоме също показа, че може да блокира и спря Цецо Соколов за 13:11. В този момент Найден Найденов спря двубоя за минута. Въпреки добрата игра на нашите, с много труд немците записаха още една точка от блокада и намалиха изоставането си само на точка – 14:13. Андрае прати в аут в много удобен за нас момент – 15:13. Калиберда сбърка и Вальо Братоев отново излезе победител на мрежата – 16:13 за България и второ техническо прекъсване.

Цецо Соколов затрудни с начален удар противника и немците дори не можаха да пратят в нашето поле с три удара – 17:13. Вальо Братоев демонстрира, че тази вечер е същинска стена на блокадата и увеличи разликата – 18:13. Блокада на Бундестима и аут от сервис направиха 19:15, за да дойде точка на Гюнтер за 19:16. Витал Хайнен избухна при следващата точка, когато начален удар на Грьозер падна в българското поле, но съдиите дадоха точка за България 20:16. Шварц би в аут за 21:16 и Хайнен взе прекъсване. Преднината обаче нямаше стопяване за немците. Вальо Братоев изстреля снаряд от сервис за 24:18. Грьзер удължи с няколко секунди гейма, но след щастливо разиграване Георги Братоев сложи точка на втория гейм – 25:19 и 1:1.

Трети гейм:

Трети пореден гейм започна с точка на Цветан Соколов. Резултатът вървеше точка за точка, а Алексиев пак се заби в блокадата на Германия за 2:3., само за да се реваншира с отличен блок за 3:3. Щойервал отрази силния сервис на Соколов, но Бьоме сервира в мрежата за 7:5. Грьоцер пусна бомба по правата за 7:6, за да дойде грешка на Виктор Йосифов при атака през центъра 7:7. Шансът покри Германия в последната точка преди паузата и блокираната от Вальо Братоев топка падна на милиметри в аут – 7:8.

Гюнтер надигра с блокада Цецо Соколов за 7:9, а после Вальо Братоев сбърка за 7:10. Найден Найденов опита да надъха „лъвовете”, но след няколко героични прояви на двата отбора в защита Цецо Соколов заложи на силата и изкара в аут. В този момент Владо Николов замени Соколов като диагонал. Грьоцер щеше да пробие игрището с блокада срещу Георги Братоев за 7:12. Черната серия свърши след атака на Виктор Йосифов през центъра за 8:12. Калиберда не нацели полето, а грешка на играчите в бяло направи 10:13. Грьоцер се измъкна от трудна ситуация, а Гюнтер би в мрежата 11:14. Примерът му бе последван от Георги Братоев, а Грьозер престъпи линията за 12:15. Ники Николов влезе в унисон с грешките и изстреля началния си удар поне метър аут – 12:16 и прекъсване.

Силната игра на Вальо Братоев донесе нова точка от блокада. Залата избухна, капитанът Владо Николов направи две спасявания и една точка – така България изравни и навакса пасив от 5 точки – 17:17 и прекъсване за Витал Хайнен. Мексиканска вълна вдигна настроението в „Арена Армеец” в този момент, но Грьоцер малко ги укроти – 17:18. Опитният Владо Николов заби за 18 равни. Напрежението в третия гейм стигна кулминация в края на частта. Вальо Братоев накара немците да вършат чудеса в отбрана, но при контрата Щойервал нямаше как да извади топката от трибуните – 21:20 за България. В този момент Вальо Братоев качи на линията, но съдиите дадоха аут и точка за Германия. Алексиев влезе напълно в час в третата част и направи 22:21 с блок аут. Подемът на Тодор Алексиев беше очевиден и той направи 23:22, за да дойде грешка от сервис на Владо Николов. И тук се видя, че началният удар на капитана бе в очертанията на игрището, но точката бе записана в актива на Бундестима. Найден Найденов реши да даде важни напътствия и взе прекъсване. Аут на Бьоме даде първи шанс на България да завърши гейма, но Шопс не трепна. При 25:24 имахме втори шанс, но въпреки че немците пратиха в аут съдиите пак дадоха точка за тях – 25:25. Георги Братоев получи подарък от Тише и без да се бави заби за 26:25. И третият геймбол не ни донесе успех, защото немската блокада се справи отлично с контрата на Владо Николов. Тодор Алексиев остана без съперник срещу себе си в центъра на атаката и логично заби – 27:26. Четвърти шанс и четвърти път не – Братоев би в аут. Блокаут ни даде петия геймбол, при който Тодор Алексиев сломи немците с блокада! 29:27 за България и 2:1 гейма за „лъвовете”!

Четвърти гейм:

Четвъртият гейм започна силно за България с две поредни точки. Носена топка за 4:2 накара Витал Хайнен да поиска прекъсване рано-рано. Преднината продължи да расте с огромното съдействие на Владо Николов, който даваше сърце и душа в може би един от последните си мачове за българския национален отбор по волейбол – 6:2. Шопс и Бьоме надлъгаха Алексиев на мрежата за 6:4, а Владо Николов реши перфектно една заплетена ситуация за 7:4. Братоев не можа да изненада немците с пусната топка на втори удар, но при новата ни контра Тодор Алексиев надскочи с много блокадата и заби – 8:5 и прекъсване.

„Трикольорите” опитаха да задържат аванса и се справяха добре. Тодор Алексиев имаше късмет и от втори опит завърши една атака за 11:8. Тодор Алексиев със сила проби блока и преднината набъбна на 13:9. Витал Хайнен спря играта за минута, усещайки че губи контрол над събитията на игралното поле. Владо Николов не успя на контрата, но Андрае компенсира с аут. Българският капитан за втори път в рамките на три точки бе опроверган от блока на Бундестима и пак след това немците не можаха да нацелят нашето поле с начален удар.Добра блокада на Георги Братоев и неразбирателство в полето на Германия значеше 16:11 и второ техническо прекъсване.

Спорна точка на Калиберда бе зачетена за Германия, но Вальо Братоев раздаде правосъдие по правата – 17:12. Българският блок си свърши работата за 18:13, а после го направи още веднъж срещу Шопс – 19:13. Немците бяха тотално объркани и либерото Щойервал сбърка за 20:13. Ники Николов се появи от нищото, за да блокира Макс Гюнтер сам през центъра и взриви „Арена Армеец” – 21:13. Алексиев не сгреши до края и пак наказа съперника. В края на гейма концентрацията на нашите не спадна и те поддържаха солиден аванс от 4-5 точки. Георги Братоев направи пореден невероятен единичен блок за 24:19, а при втория си мачбол българските волейболисти приключиха всичко и затвориха мача – 25:19 и 3:1 гейма!

Галерия от мача вижте ТУК!!!

Любомир Ганев: Успех, спортисти! Днес е вашият ден

Президентът на волейбола с обръщение по повод празника

Волейболистките паднаха от Япония

Вижте подробности

Операцията на Алекс Николов се отлага

Волейболният ни национал страда от дискова херния

Министър Глушков бе гост на премиерата на филма за ВК Левски – „История на бъдещето“

Министърът на младежта и спорта уважи премиерата на документалната лента

Волейболистите загубиха от Естония в контрола

След седмица националите стартират в тазгодишния турнир Лига на нациите

Започнахме със загуба във волейболната Лига на нациите (ВИДЕО)

Нашите паднаха от Нидерландия в Анталия

Дея спорт привлече словашки национал

Това е трети чужденец, който привлича бургаският клуб

Левски двоен шампион на „А1 Звезди на бъдещето до 14 г.“

Светослав Гоцев награди талантите

Атанасов и Карягин напуснаха клуба на Пламен Константинов

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки