430 състезатели са заявили участие на международния турнир "Самарско Знаме"

В Стара Загора ще се съберат почти всички водещи български атлети от националния отбор, както и представители на Катар, Македония, Гърция, Сърбия, Оман, Бахрейн, Турция, Румъния и ОАЕ

430 състезатели са заявили участие на международния турнир "Самарско Знаме"

430 състезатели от девет страни са подяли заявки за участие в международния турнир по лека атлетика "Самарско знаме", който ще се състои на 9 юни на стадион "Берое" в Стара Загора. В надпреварата под Аязмото ще се включат почти всички водещи български атлети от националния отбор, както и представители на Катар, Македония, Гърция, Сърбия, Оман, Бахрейн, Турция, Румъния и ОАЕ.

 

Първи старт за сезона на "Самарско знаме" в преследване на олимпийски норматив ще направи европейската шампионка от 2006 година Ваня Стамболова, която ще бяга на 800 метра.

 

"430 заявки за участие получихме за "Самарско знаме". Регламентът не ни позволява да се състезават всички, но желанието за нас е показателно как и къде на европейската спортна карта стои Стара Загора", заяви Емилия Драгиева, член на УС на Спортен клуб по лека атлетика Берое, който е домакин на проявата. 

 

"Атлетиката в този град започнахме да я градим преди 6 години, което нямаше как да бъде възможно без подкрепата на Община Стара Загора. Тогава кметът Живко Тодоров повярва в нас, а имаше моменти, в които и ние не си вярвахме, но ето - успяхме", допълни тя.

 

"Общата и синхронизирана работа между СКЛА Берое, Община Стара Загора, спортното министерство и Българска федерация лека атлетика ни даде увереност, че ние можем да организираме мащабни състезания. Ще кандидатстваме за европейски турнир от ранг "Класик", защото съвсем малко не ни достига към този момент. Друг такъв турнир в България няма, а това говори много", каза още Драгиева.

 

В програмата на международния турнир по лека атлетика "Самарско знаме" са включени състезания в 16 дисциплини, а общият награден фонд е 36 хиляди лева.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки