Д-р Атанас Скатов тръгва да качва още 2 осемхилядника

След Анапурна и Макалу веганът-алпинист ще атакува Гашербрум-1 и 2

Д-р Атанас Скатов тръгва да качва още 2 осемхилядника

Тази вечер известният сливенски веган д-р Атанас Скатов заминава за Пакистан, където ще започне новата му експедиция за изкачване на осемхилядниците Гашербрум-1 и Гашербрум-2. Към средата на август той трябва да се завърне на родна земя, обяви самият алпинист днес на пресконференция в Пресклуб “България”.

 
Само преди 20 дни Скатов се прибра от 80-дневната експедиция в Хималаите, по време на която бе запланувал да стъпи на 3 осемхилядника в рамките на един сезон – Анапурна, Даулагири и Макалу, като поради лоши метеорологични условия бе принуден да се откаже само от Даулагири. Анапурна е много труден връх, постоянно падат лавини, там има ледени стени. Слава на Бога, тази година нямаше нито една жертва там, разказа още Скатов. След като изкачва Анапурна, следващата му цел – Даулагири – не го допуска. Катерачът стига до височина 7900 м и му остават само още 270 м, за да забие българския  флаг и на този връх, но внезапно времето се разваля. Трябваше да поема нагоре няколко часа по-рано, към 20.30 ч , а не в полунощ, поясни Скатов. Гостоприемен обаче се оказва следващият връх – Макалу /8480 м/.
 
Чувствах се много уморен, не знаех дали ще мога да осъществя следващата експедиция, разкри Скатов. Той се връща в България на 25-и май. Възстановява се бързо, по-бързо отколкото други го правят, стана ясно от думите му. Така след кратката ваканция отново е стегнал багажа. Подложил се е на пълни функционални медицински изследвания и всичките му органи са в много добро състояние. Консумира само растителна храна от 4,5 години, но е пълен с енергия, заяви алпинистът. На големите височини си носи лиофилизирана готова храна, към която се добавя само топла вода. Витамините, минeралите и хранителните добавки са в изобилие в ежедневното му меню, но никога не е изчислявал калориите, които поглъща. Ям каквото обичам и колкото обичам, призна Скатов.     

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки