Тодор Барзов: Левски трябва да даде спокойствие на Петрович

Толкова ли е трудно да се вземат четири-пет момчета от школата, пита бившият халф на Левски

Тодор Барзов: Левски трябва да даде спокойствие на Петрович

 Бившият полузащитник на Левски Тодор Барзов даде интервю пред "Тема Спорт". В него той говори за промените на "Герена" и завръщането на Андрей Желязков в клуба. Барзата взе отношение и по предстоящите мачове в Европа със словенския Марибор.

- Г-н Барзов, лятото започна бурно в Левски, стигна се до оставки на ръководството, а накрая изгоря само Георги Иванов-Гонзо. Как ви се стори случилото се и Станислав Ангелов и Андрей Желязков ли бяха правилните хора в този момент?
- Мисля, че Желязков и Пелето са добри професионалисти и ще свършат работа на Левски. Първото, на което трябва да наблегнат, е селекцията. Нужно е да се вземат няколко по-класни играчи. Жужо от дълги години се занимава с това, той до болка познава материята. Необходими са читави футболисти, защото като няма материал - нищо не става. Трябва да се обърне внимание и на академията. Там също има момчета, които заслужават да са в първия отбор.
 
- През зимата се взеха Бабатунде Аденижи, Франсис Нар и Джъстин Менголо. За първите двама бяха платени сериозни средства, но се оказа, че не са нищо особено...
- На "Герена" един път завинаги трябва да разберат, че тези чужденци, които ги водят, никой не ги взима по целия свят, а ние го правим, защото уж сме на далавера, че са по-евтини. Накрая обаче се оказва друго. Истината е, че трябва или да привличаш добър материал, с който може да се работи, или - не. Като няма възможност, отиваш и дърпаш 4-5 момчета от академията, добавяш още трима-четирима и това е селекцията. Не е толкова трудно. Виждате на европейското първенство какво става. Да не би Исландия да има повече материал? Аз съм убеден, че Жужо ще се справи, но това зависи както от него, така и от другите хора около него.
 
- Някои специалисти са на мнение, че Жужо е прекалено стар и има остарели разбирания. Подкрепяте ли тази теза?
- Глупости. Това е пълна българска история. На нас все някой ни пречи, все някой не става, все някой е стар. Казаха и че Люпко бил стар, абе, все някакво извинение да има. Да, може да е на години, но се е доказал и знае как стават нещата. Жужо е толкова време във футбола и не е работил нищо друго освен това - футболен мениджър. Сигурен съм, че нещата ще се променят и Левски ще тръгне в правилната посока. Това лято съм убеден, че ще се вземат качествени попълнения.
 
- Да Ви върна на оставките в УС и напускането на Георги Иванов. От всички депозирали такива молби само Гонзо си тръгна. Това ли целеше ръководството?
- Знаете, че всичко е до време, а във футбола директно се сменя треньорът. Но ръководството, което беше в лицето на Иво Тонев и Гонзо, мисля, че се бори, искаше да промени нещо в Левски, но когато не върви отборът, всички са виновни. Нали знаете поговорката - насила хубост не става. Щом е преценил Гонзо да си тръгне, това е. Не искам да давам оценки. Всеки един си прави преценка става или не става.

- Говорите да се вземат момчета от школата, но като че ли са отминали времената, когато талантите от академията веднага можеха да захапят в първия тим.
- Има млади добри момчета. Не мога да разбера, след като Левски разполага със силна детско-юношеска школа, защо се изпускат братя Цоневи. Явно те разчитат само на хора отвън, а така не става. Нужно е постоянно да се налагат юноши. Това е най-правилната политика. Лошото е, че в последните години много неща се изприказваха, а дела нямаше. Публиката иска успехи. Дано този сезон има.

- В Европа Левски ще се изправи срещу словенския Марибор. Има ли сили отборът да ги отстрани?
- Марибор е много сериозен отбор, труден съперник. Мисля, че всичко може да се случи. Важно е Левски да направи правилната селекция. Освен това е необходимо и в ръководството да има читави хора.
 
- Второто място през миналия сезон бе прието като успех. Като че ли малко се измениха целите на Левски, така ли е?
- Какъв успех е второто място?! Левски винаги трябва да е първи. Само това може да се счита като успех. Не са отминали годините, в които Левски беше първи. Пак ще се обърнат нещата. Вземат ли се качествени футболисти, оставят ли Люпко да работи на спокойствие, може още този сезон да станат шампиони. Той много добре знае как да подходи и срещу Марибор, за да ги отстрани. Просто е нужно време и никой да не ги закача, както него, така и Желязков и Ангелов. Само да не почнат сега - ама тоя що си тръгна, ама оня що го взеха и така нататък. Лоша българска черта е като дойдат нови хора, и да започнат веднага да ги плюят.
 
- Вашият внук си тръгна от школата на Левски и заигра в Славия. Давате ли му съвети?
- Не обичам да коментирам, но покрай него станаха доста работи. Той сам избра Славия, отиде и започна да играе. Не му се бъркам. Казал съм му да се оправя сам в живота, защото е на 18-19 години. Всеки сам избира пътя си. Какви съвети да му давам? Казах му - или ще играеш футбол, или не. Като си се хванал на хорото, ще го играеш докрай. Аз едно време на 18 години ритах за Спартак Плевен и каквото изкарах, с това се хранех. 
БФС извади отбор от София-изток

Пирдоп приключва с областната група

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки