Саудитска Арабия изпраща четири жени на Олимпийските игри

Сара Ал-Атар, Лубна Ал-Омаир, Кариман Абу Ал-Джадаил и Вуджид Фахми са едва втората група от жени, които ще представят богатата на петрол държава на спортното поле на Олимпиада

Саудитска Арабия изпраща четири жени на Олимпийските игри

Олимпийският комитет на Саудитска Арабия обяви четири жени в делегацията от спортистите за Игрите в Рио де Жанейро, които ще се проведат от 5-21 август, обяви говорител на организацията.

Сара Ал-Атар, Лубна Ал-Омаир, Кариман Абу Ал-Джадаил и Вуджид Фахми са едва втората група от жени, които ще представят богатата на петрол държава на спортното поле на Олимпиада. Мъжете, които ще пътуват за Бразилия, пък са 7.

Четирите жени не са покрили олимпийски квоти, за да се състезават, но получават "уайлд кард", която се дава на Кубертеновия принцип. Така например Ал Атар е ветеран с участието си на 800 метра бягане на Игрите в Лондон. Абу Ал-Джадаил ще бяга в атрактивния спринт на 100 метра също в леката атлетика. Омаир е състезателка по фехтовка, а Фахми е джудистка в категория до 52 кг.

За Саудитска Арабия това е сериозен пробив, като се има предвид затвореното общество и третирането на жените като втора категория хора. Още повече това се отнася за омъжените жени, които не са добре приети както в спорта, така и в публичната сфера.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки