Лошо време и лавини осуетиха опита на Атанас Скатов за изкачването на връх Гашербрум 2

След 15-дневно изчакване и прогноза за слънчево време до 26 юли Атанас Скатов в компанията на алпинисти, участващи в експедициите за изкачване на върховете Гашербрум 1 и 2 са поели към върха

Лошо време и лавини осуетиха опита на Атанас Скатов за изкачването на връх Гашербрум 2

След 15-дневно изчакване и прогноза за слънчево време до 26 юли Атанас Скатов в компанията на алпинисти, участващи в експедициите за изкачване на върховете Гашербрум 1 и 2 са поели към върха. На 21 юли те са достигнали лагер 1, преодолявайки много труден терен върху разтапящ се глетчер и огромни цепнатини. Изненадващо на 22 юли времето се е влошило рязко. Скатов предаде по сателитния си телефон, че поради силния снеговалеж и паднала лавина вчера върху лагер 2, той и останалите алпинисти са слезли обратно в базов лагер. Жертви не е имало. Щетите се измерват със затрупаните палатки на алпинистите в лагер 2, които е било невъзможно да се приберат. След продължителното чакане и неуспешни опити за изкачване повечето алпинисти са приключили екпедициите си, а малцината останали се готвят да го направят през следващите дни. През този сезон неблагоприятните метеорологични условия не позволиха на нито една експедиция да изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 до този момент. Подобно е положението и с останалите върхове от Каракурумската верига-К2, Броуд Пик и Нанга Парбат.

 
Тази експедиция Атанас Скатов предприе две седмици, след като се завърна от Хималаите, където успя да стъпи на върховете Анапурна и Макалу и достигна до 7900 м при опит за изкачване на вр. Дхаулагири. За краткия период от пет месеца той взе участие в четири експедиции за изкачване на осемхилядници, през които е консумирал единствено веганска храна.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки