Лудогорец ще гони успех над трети носител на КЕШ

Цървена звезда гостува в Разград тази вечер от 21:00 часа

Лудогорец ще гони успех над трети носител на КЕШ

Днес Лудогорец се изправя срещу сръбския гранд Цървена звезда в първи мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

С този сблъсък на практика зелените започват и същинското си участие в най-комерсиалния клубен турнир. Досега те трябваше да си поиграят със събралия се набързо първенец на Черна гора Младост. В никакъв случай този тим не може да е мерило и да бъде броен за сериозен съперник. Двете срещи само доказаха тези твърдения.

Цървена звезда обаче е друга категория. Независимо от финансовото състояние и катаклизмите, през които преминават, звездашите са непреходна марка, а във футбола понякога и само това е достатъчно.

Сръбският гранд на първо четене безусловно отстъпва чисто спортно-технически на Лудогорец, но в никакъв случай не е лесно преодолим противник. По пътя към второто участие в групите на Шампионската лига орлите ще трябва да покажат, че могат да летят точно срещу доказани имена на международната сцена.

В миналия случай те отново минаха през Сърбия, но победиха Партизан. Сега пред тях е 27-кратният първенец на западната ни съседка и носител на КЕШ за 1991 година. Залогът в сблъсъците е много голям, тъй като евентуално продължаване напред осигурява европейска есен, а в касата на клуба влизат поне 5,4 милиона евро. Това ще стане, в случай че победителят отпадне в плейофите на ШЛ и отиде в групите на ЛЕ.

Пред Лудогорец се открива и голямата възможност само в рамките на пет години да победи трети носител на КЕШ. Те вече сториха това през сезон 2013/14, когато на два пъти със Стойчо Стоев като треньор се наложиха над ПСВ Айндховен, които вдигнаха най-значимия клубен трофей през 1988 година. Година по-късно пък глава преклони и триумфиралият през 1986 Стяуа, за да дойде мечтаният пробив в групите на Шампионската лига.

Така днес и на реванша на 2 август на стадион "Райко Митич" Лудогорец има прекрасен шанс да напише нова глава от историята си, която да звучи така - "отборът, победил единствените два тима от Източна Европа, достигали до купата с големите уши".

Треньорът Георги Дерменджиев има два плана как това да се случи. Той най-вероятно ще избере първия, в който Ке-шерю е резерва. При това положение на върха на атаката ще започне Кафу, който ще действа като фалшива деветка. Схемата на игра ще бъде 4-1-4-1. В ролята на единствен типичен дефанзивен халф ще е Дяков. Капитанът ще човекът, който ще е трябва да разбива атаките на противника, докато Марселиньо ще има пълната свобода да прави каквото поиска. Бразилецът ще е позициониран много близо доХ1яков и дори на моменти системата ще е 4-2-3-1. В това преливане Кишада ще е в ролята на плеймейкър, но мозъкът на отбора ще е малко по-назад. Единствената дилема около състава е свързана с десния бек. Дерменджиев се чуди дали да заложи на Сисиньо, който може да даде повече острота в атакуващ план, или на далеч по-стабилния в дефанзивен план Йордан Минев.

Поне за момента в Звезда се правят на умрели лисици и не е ясно дали Миодраг Божович няма да направи някой изненадващ ход в състава. По всяка вероятност специалистът ще заложи на същите единайсет, които обърнаха Валета (2:1) в Сърбия. Това означава, че звездата Катай ще е на десния фланг и ще опита да влиза навътре. Именно от бъдещото попълнение на Селта могат да дойдат и най-големите проблеми за Лудогорец. Другият коз на Божович - Луис Ибанес, също ще е титуляр. Най-вероятно звездашите ще са в схема 4-2-3-1, но не е изключено да излязат и във вариант 4-3-3. Той може и да се окаже по-печеливш, тъй като халфовата линия ще бъде наситена с играчи и това ще затрудни Марселиньо и Дяков.

Лудогорец ще опита да реши всичко още в Разград, защото е наясно какво го чака на реванша в Белград.

Двубоят тази нощ е от 21:00 часа и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки