Ван Нийкерк е следващата голяма фигура в леката атлетика

Това смятат Майкъл Джонсън и Юсейн Болт

Ван Нийкерк е следващата голяма фигура в леката атлетика

Две легенди в леката атлетика - Юсейн Болт и Майкъл Джонсън, засипаха с похвали олимпийският шампион на 400 метра от Рио Уейд ван Нийкерк, като 48-годишният вече бивш световен рекордьор дори определи наследника си като една от големите фигури в бъдещото развитие на спорта.

Според него, да станеш олимпийски шампион със световен рекорд от крайна пътека на финала, е извън каквито и да било нормални обяснения за качествата на състезателя.

"О, Боже мой! От осми коридор- световен рекорд! Уейд просто ги закла, възкликна Джонсън и добави, че реакцията на Лашон Мерит е най-красноречива. Ван Нийкерк просто изхвърли останалите от състезанието. ЛаШон Мерит клатеше глава, сякаш иска да каже: няма какво да направя с това.

"А дали може да бяга под 42 секунди!? Това е нещо, което аз мислех, че мога да направя, но никога не го направих. Юсейн Болт според мене скоро ще се пенсионира, така че Уейд може да е следващата голяма звезда на този спорт, добавя Джонсън.

А самият Болт добавя: "Аз наистина се гордея с него. Когато той дойде в Ямайка, аз му казах: ти си единственият човек, който може да подобри рекорда на 400 метра от това, което гледам. Защото е много бърз и задържа еднаква скорост най-дълго време в сравнение с останалите.

Южноафриканецът, макар и на 24 години, се представи за първи път пред света на първенството на планетата миналата година в Пекин, когато взе златото с лично постижение от 43.48 секунди. По-рано тази годиня пък има резултат от 19.96 на 200 метра и от 9.98 на 100 метра.

"Тези момчета ме вдъхновяват- Юсейн Болт, Майкъл Джонсън, Кирани Джеймс, Лашон Мерит. От тях съм научил много. Те са пример, който аз се опитвам да следвам, казва още южноафриканецът.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки