20 безработни футболисти на последна проверка преди новия сезон

Около 3/4 от тях ще си намерят клуб, заявиха от Асоциацията на българските футболисти

20 безработни футболисти на последна проверка преди новия сезон

 

На 14 юли от 17:30 часа на стадион "Георги Аспарухов" ще започне международен турнир за неангажирани играчи. Организатори са Световният съюз на футболистите ФИФПро и Асоциацията на българските футболисти /АБФ/. За първи път страната ни е домакин на проявата, а за втора поредна година ще участва със свой отбор. Другите страни в турнира са Сърбия и Гърция.  

Всеки отбор ще изиграе по два мача, всеки от тях с времетраене по 60 мин /2 полувремена по 30 мин/. Треньорите имат право на неограничен брой смени. Едни от най-добрите рефери са включени в състезанието - Николай Йорданов, Калин Людмилов, Венцислав Гаврилов и Ивайло Милков. Поканени са представители на клубове и агенти от Източна Европа.

Целта е футболистите да получат възможност за изява и да им предложат професионален договор за следващия сезон. Между 70 и 80% от играчите си намират отбори, съобщи днес в Пресклуб "България" председателят на АБФ Дончо Донев. Такава е равносметката 3 години след началото на проекта "Играчи без договор". От 2010 г насам АБФ осигурява лагер с треньор през юли на 20-24 подбрани играчи, останали без работа. Кандидатите са двойно повече, затова се прави пресяване. Предимство имат футболистите от "А" група. Гледа се и класирането на отбора, в който е бил кандидатът.

Родина на инициативата за подпомагане на безработните футболисти е Холандия. В това отношение 20-годишен опит има Франция, сподели на пресконференцията Мария Цигони - член на борда на ФИФПро и вицепрезидент на професионалната асоциация в Гърция.  ФИФПро представлява 60 000 футболисти от различни държави и организира турнири заедно с националните асоциации освен в Европа, в Латинска Америка, а в скоро време ще започне и в Азия. Целта не е да се издирват талантливи футболисти, а да се помогне на останалите без ангажименти. Причината много често е неспазване на договорите от страна на клубовете, които не изплащат заплати за 5-6 месеца и след това футболистите преждевременно прекъсват договорите си по свое желание, обясни г-жа Цигони. Не е толкова рядко в България футболист да остане без работа, потвърди треньорът на отбора Румен Стоянов. След 10-дневния лагер в Брезник наставникът е на мнение, че сред футболистите има достойни за "А" група. В състава за турнира тази събота Стоянов е избрал 2-ма вратари, 6-има защитници, 7 халфове и 4-има нападатели.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки