Глоба от 37 500 лв. грози Нефтохимик заради расизъм

Делегатите на двубоя на "шейховете" с Берое не са отразили случилото се на "Лазур", искат се действия срещу тях

Глоба от 37 500 лв. грози Нефтохимик заради расизъм

Комисията по "Етика и феърплей" към Българския футболен съюз излезе с решение по повод знамената, знаците и символите, използвани от агитката на Нефтохимик по време на мача с Берое. 

 

В официалното становище, публикувано в сайта на БФС, се отбелязва, че привържениците са използвали „крайно десни символи и подлежащи на санкциониране в съответствие с правилата приети от УЕФА за борба срещу расизма и дискриминацията.“

 

Ето позицията на Комисията: 

 

На свое заседание Комисия „Етика и феърплей” разгледа изпратеното от Дисциплинарната комисия искане за становище, относно издигане на символи на стадион „Лазур”, по време на футболната среща между отборите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” – ПФК „Берое”, проведена на 21.08.2016 г.

 

Комисията, след като се запозна с представения снимков материал и доказателства, счита символите и знаците изобразени на знамената, поставени на стадиона от привържениците на  ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” за крайно десни символи и подлежащи на санкциониране в съответствие с правилата приети от УЕФА за борба срещу расизма и дискриминацията в европейския футбол.

 

Комисия „Етика и феърплей” препоръчва на Съдийската комисия и СТК за вземане отношение спрямо назначените длъжностни лица от БФС на футболната среща ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” – ПФК „Берое”, неотразили в официалните документи и не предприели действия по предотвратяване на издигнатите забранени символи.

 

Комисия „Етика и феърплей” препоръчва на футболните клубове от професионалния футбол да проведат срещи с фен клубовете  си и да бъдат отново разгледани изпратените им материали от УЕФА и БФС, отразяващи забранените символи.

 

Припомняме, че УЕФА наложи солидна глоба на Левски заради такива символи, използвани по време на мача с Марибор на „Георги Аспарухов”. „Сините” бяха санкционирани с 57 000 евро, а следващият им домакински мач в Европа ще бъде без публика. 

 

Освен това, през 2014 г. Дисциплинарната комисия глоби Левски с 37 000 лв. заради расистко поведение на феновете в мача с Литекс. 

 

В правилника на Дисципа от 2016 г. чл. 37  ал. 4 гласи следното: "Когато привърженици на отбор извършат нарушение по ал. 2 по време на среща, на ФК, към който принадлежат привържениците, се налага имуществена санкция не по-малко от тридесет и седем хиляди и петстотин лева на клуба, независимо от формата на вината - умишлена или небрежност".

 

А ал. 2 гласи: "(2) За действия или бездействия, с които се обижда достойнството на лице или група лица, чрез презрителни, дискриминационни или унизителни думи или действия, свързани с раса, пол, цвят на кожата, език, религия или произход"

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

НА ЖИВО: Пирин - Етър 1:1

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки