Михайлов и Недялкова най-бързи в скоростното изкачване от НДК до Черни връх

Рекордът на ВИТОША РЪН остана 1.36:46 часа

Михайлов и Недялкова най-бързи в скоростното изкачване от НДК до Черни връх

Повече от 200 смелчаци стартираха тази сутрин в супер изпитанието от центъра на София до Черни връх, съобщава www.sofia2018.bg. 17-километровото скоростно изкачване на първенеца на Витоша с повече от 1700 метра денивелация е част от инициативата София – Европейска столица на спорта. Стартът до Музея „Земята и хората“ зад НДК бе даден от Анатоли Илиев – организационен секретар на София2018, който заедно с друг общински съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта – Николай Николов, поздравиха участниците и пожелаха успех на всеки, опитал смелото предизвикателство.

Най-бързо до върха на 2290 м стигна Димитър Михайлов, който остава непобеден във всички състезания от веригата #FiveMountains2016. 37-годишният представител на Янтра-Исполин финишира за 1.48:37 ч., като изпревари само с 41 секунди Илия Кацаров, трети - на близо 5 минути след двамата - се нареди Ивайло Атанасов от „Зелена стъпка“. При жените № 1 е Мая Недялкова от Младост Благоевград, покорила върха за 2.05:56 ч., което е 10-о време сред всички участници. Втора остана Снежина Стефанова с 2.08:11, а трета е 18-годишната Мария Дермеджиева (Валди) с 2.15:26 ч.

Организатори на VITOSHA RUN 2016 са Сдружение Маратон с подкрепата на Столична Община, Фондация София – европейска столица на спорта и Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство. Спонсори са SALOMON, Suunto, фирмата за енергийни напитки и протеинови блокчета от естествени продукти AMWAY и верига магазини Sport Box, а официален превозвач е Great Wall.

Трасето отново преминаваше през централната алея на Южнен парк, по ул. Никола Крушкин, през Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до Финала на върха.

Организаторите продължиха традицията да почитат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо. За да се избегнат обаче претрупаните с хора пътеки към върха и масовката от туристи в района на финала в празничния ден на туристическото движение, който традиционно се отбелязва в последната неделя на месец август, този път организаторите преместиха състезанието с един ден по-рано – в събота.

Рекордът на ВИТОША РЪН си остана 1.36:46 часа. Той беше поставен през м. г. от Шабан Мустафа, а най-доброто постижение при жените от 1.54:30 ч. продължава да е на Милка Михайлова от 2011 г.

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки