Шестото издание на Balkan Offroad Rallye чупи собствените си рекорди

Основната новост тази година е, че успоредно с оф-роуд маратона, ще се проведе и първото издание на Balkan Classic Rallye

Шестото издание на Balkan Offroad Rallye чупи собствените си рекорди

Едва десетина дни остават до старта на Balkan Offroad Rallye 2016. Шестото издание на най-голямото оф-роуд състезание у нас и едно от най-големите мотоспорт събития в региона отново ще ни предложи 8 спиращи дъха дни, адреналин, рев на двигатели и много изненади.

Организаторът на международния маратон Александър Ковачев и неговият екип са подготвили над 2000 състезателни километра, а за втора поредна година стартът на Balkan Offroad Rallye ще бъде в сърцето на София – пред храм-паметника „Александър Невски”. На стартовата арка очакваме минимум 120 екипажа от различните категории – мотоциклети, ATV, бъгита, автомобили, камиони и автомобили от клас „екстремен”. В допълнение, още поне 20 машини ще участват и в първото издание на Balkan Classic Rallye.

Balkan Offroad Rallye традиционно е разделено на две категории – „крос кънтри” и „екстремна”. В първия случай, където са повечето машини, надпреварата ще предложи скоростни оф-роуд трасета, в духа на големите рали-рейд маратони като „Дакар”, „Пътя на коприната” и рали „Мароко”, но с атрактивен триизмерен терен по българските полета и планини. Клас „екстремен”, който е отворен единствено за 4х4 автомобили, ще предложи на участниците тежки препятствия за преодоляване – реки, блата, склонове…

Сред участниците в Balkan Offroad Rallye, тази година ще видим отново някои от най-добрите български състезатели, като родни представители (9 машини до момента) ще има в почти всички категории на надпреварата. Традиционно, маратонът ще заложи на три бивака – в Боровец, Старосел и Шкорпиловци, като именно в морския курорт, на самия плаж, ще бъде и финала на двете надпревари.

Balkan Classic Rallye: в духа на големите рали маратони.

Генералната новост тази година е, че успоредно с оф-роуд маратона, ще се проведе и първото издание на Balkan Classic Rallye. Надпреварата е в духа на световноизвестните рали надпревари от миналото като легендарното Safari Rally, като ще предложи също 8-дневен рали маратон изцяло по макадамови и прашни трасета.

Balkan Classic Rallye ще е рали за исторически автомобили – дисциплина, която набира все по-голяма популярност по целия свят. За участие в надпреварата ще се допускат автомобили, произведени между 1962 и 1981 година. Изискването е “бегачките” да нямат особено големи модификации спрямо оригиналните рали машини от своята епоха, като 4х4 задвижването и турбокомпресорите са забранени.

Тъй като Balkan Classic Rallye е единствената рали надпревара с този формат в Европа, интересът от състезатели надхвърля границите на европейския континент. Така, сред 20-те записани до момента екипажа има такива от Кения и Аржентина, а сред рали бижутата, които ще дават газ по родните трасета ще видим уникални Datsun 260Z, Porsche 911, Ford Cortina и много други.

Феновете които няма да могат да гледат състезанията на живо, ще могат да следят представянето на своите любимци онлайн в реално време на сайта на надпреварите, благодарение на сателитните системи, монтирани във всяка една състезателна машина. България ще е домакин на кръг от Световния крос-кънтри шампионат

За финал, може да обявим и една новина с огромно значение не само за оф-роуда, а за българския мотоспорт като цяло, която ще постави страната ни на световната сцена.

Новото ръководство на Българската федерация по автомобилен спорт е в интензивни контакти с комисиите по рали и крос-кънтри рали (рали-рейд) на FIA. След като бе представен потенциала и традициите на страната ни в оф-роуда, както откъм родни състезатели, участващи в големи форуми, така и като организиране на мащабни международни надпревари, бе разработен проект за кандидатурата на България за кръг от Световната купа по крос-кънтри рали.

Преди седмица, на заседание на FIA в Париж, Александър Ковачев, в качеството си на вицепрезидент на БФАС, бе поканен да представи кандидатурата на България за кръг от Световния рали рейд шампионат, като проектът бе одобрен единодушно.

Така, в началото на септември 2017 година в района на Черноморието ще се проведе Balkan Baja, тридневна крос-кънтри надпревара, на която ще видим някои от най-известните имена в световния оф-роуд. Състезанието ще е под наблюдението и според правилника на FIA, а година по-късно ще е пълноправен член на елитния шампионат.

Проектът бе високо оценен от някои от най-големите отбори и състезатели като Жан-Луи Шлесер, X-Raid, Toyota Overdrive и други, които проявиха силен интерес към участие в състезанието. Така, българско състезание ще се нареди сред колосални мероприятия в спорта като „Абу Даби Дезерт Челъндж”, рали „Мароко” и „Баха Италия”. 

Организирането на кръг от Световния рали-рейд шампионат е само една от стъпките, които новото ръководство на Българската федерация по автомобилен спорт предприема за развитие на автомобилния спорт у нас, а ангажиментът на председателя на институцията Владимир Илиев и целия управителен съвет е да се положат неимоверни усилия за връщането на страната ни на състезателната карта в целия й блясък.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки