С български победи стартира Balkan Offroad Rallye 2016 (ГАЛЕРИЯ)

Кениец поведе в Balkan Classic Rallye

С български победи стартира Balkan Offroad Rallye 2016 (ГАЛЕРИЯ)

 С тържествена церемония в центъра на София стартира шестото издание на международния оф-роуд маратон Balkan Offroad Rallye и първото издание на надпреварата за исторически рали автомобили Balkan Classic Rallye 2016.

Официален старт на двете надпревари даде Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, а състезанието бе посетено и от кмета на София Йорданка Фандъкова.

През стартовата арка на площада пред храм-паметник „Александър Невски” в столицата минаха 128 състезателни машини, 113 от които в оф-роуд маратона и 15 в ретро надпреварата

Първият състезателен ден, който предложи 70-километрови специални отсечки в Стара планина и Рила, ни зарадва с български победи в някои от класовете. При SSV-бъгитата, етапна победа взеха миналогодишните шампиони в Balkan Offroad Rallye Цанко Цанков и Зорница Тодорова (Yamaha), а при крос-кънтри автомобилите триумфираха дебютантите в състезанието Константин Чолаков и Ивайло Жеков с Toyota.

Много силно се представиха дебютантите Дончо Цанев и Ива Бонева, които се класираха трети, а в топ 5 влезнаха също Димитър Ничев и Гергана Калинова (Toyota). Милен Милев и Пламен Русев (Мерцедес) се класираха 7-и, а Петър Минчев и Пламен Николов (Мицубиши) - 11-и. Победителите от 2013 година Десислав Славчев и Маргарита Стайнова се движат с 13-о време, а точно зад тях са Свилен Максимов и Николай Големанов (Jeep).

В класа на ATV-четириколките, българският пилот Васил Томов завърши на трето място, а етапната победа грабна чехът Томас Кубиена – шампион от Балкан Офроуд Рали 2014. При мотоциклетите, начело бе Филип Коте от Швейцария с КТМ, а при камионите поведе Феликс Мюленхайм с Unimog.

В екстремния клас най-бърз бе германецът Фриц Бекер с Мерцедес, а българският участник в класа – Гюнайдин Мурат, се класира на 9-а позиция.

Изключително атрактивен бе стартът на макадамовата надпревара за исторически рали автомобили Balkan Classic Rallye 2016. 15-те класически автомобила, произведени преди над 35 години показаха уникално темпо по черните пътища на Стара планина и Рила.

Етапната победа в ретро класа взе кенисйкият екипаж Карим Висанджи – Амаар Слач с Ford Escort MK1 от 1975 година, следвани от южонафриканско – британския тандем Геоф Бел – Тим Чалън с Datsun 260Z от 1971 година. Челната тройка допълниха англичаните Андрю Сидал и Анди Бул, също с Datsun 260Z.

Двете състезания ще могат да се следят в реално време на сайта balkanoffroad.net за офроуд маратона и на balkanclassic.com за класическото рали, благодарение на сателитни тракери във всяка една машина по трасето. Също на сайтовете на надпреварите, ще може да виждате и класиране в реално време (неофициално и без наказания).

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки