Трима различни победители в първия ден на рали "Твърдица"

Днес предстоят 6 специални етапа (общо 79.14 км) и пробег на 114 км, след което колоната ще финишира в Твърдица на площад Свобода

Трима различни победители в първия ден на рали "Твърдица"

Със сериозна интрига късно снощи завърши първия ден от рали Твърдица, трето от общо седемте състезания от националното първенство. След три скоростни отсечки и почти 49 състезателни километра начело в класирането изненадващо излезе още от второто изпитание екипажът на М-Тел Рали Тим Пламен Стайков/Слав Ландов (Мицубиши Лансър Ево 9). След съботния ден двамата са с 12:30.9 мин и изпреварват състезателите на Престиж Рали Тим Петър Гьошев/Димитър Спасов (Пежо 207 S2000) с 8.9 сек и са пред миналогодишният победител тук - екипажът на Глобул Рали Тим Крум Дончев/Петър Йорданов (Пежо 207 S2000) с аванс от 11.1 сек.

При двете преминавания на скоростния етап Детелината (първа и трета скоростни отсечки) победите спечелиха съответно Дончев и Гьошев, но във второто изпитание за деня Стайков бе по-бърз от всички, взимайки първото място на отсечката Предела с преднина от 11.2 сек пред Гьошев. Стайков е печелил това състезание преди три години, когато след началото на втората му част той успя да изненада лидерите. Това направи и сега, но много по-рано и с много по-голям аванс. При това победата на Стайков бе на трасе от 16.2 км, което изляло е на изкачване и това прави победата на пилота още по-ценна.

Така в края на първата част от рали Твърдица и след три скоростни изпитания има трима различни победители. Този ден не започна добре за екипажа на националните шампиони Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим Шкода Фабия S2000). В първия етап те завършиха 4-и, а на Предела в продължение на 5.3000 км се наложи да карат до финала със спукана предна дясна гума. Независимо от това екипажът на шесткратните шампиони на България завърши на четвъртата позиция, изоставайки от Стайков на 18.5 сек и на 7.4 от Дончев.

Тези четири екипажа, заедно с Дилян Станков/Младен Карчев (Булсим, Ситроен Саксо) са тези, които прибират допълнителните точки за класирането от първия ден (7-5-3-2-1). За класирането във неделния ден първите петима получават същия брой точки, които прибавят към тези, които се присъждат за генералното класиране, но само в двудневните ралита.

Днес предстоят 6 специални етапа (общо 79.14 км) и пробег на 114 км, след което колоната ще финишира в Твърдица на площад Свобода около 13.50 ч. Първият специален етап днес е Чумерна 1 (общо 6.76 км).

Ожие спечели рали Португалия за рекордния шести път

Пилотът с Тойота се доказа като царя на трасето в Португалия

Хорхе Мартин спечели Гран при на Франция и увеличи преднината си в MotoGP

Испанецът с аванс от 38 точки на върха

Италиански триумф на Гран при на Испания в MotoGP

Франческо Бана впечатли със смело каране

Грязин с първа историческа победа в Световния рали шампионат (ВИДЕО)

Той спечели надпреварата в WRC2 на рали „Хърватия“

Цолов 17-ти в тестовете в Барселона

Най-доброто му време беше 1:27.560 минути

Испанец пренаписа историята на Мото GP

Вижте подробности

Маверик Винялес спечели спринтовото състезание в MotoGP на пистата в Остин

Вижте подробности

Рекорден брой отбори на "EKO 12 часа на България"

Вижте подробности

Потвърдено: Собствениците на Формула 1 взеха и MotoGP

Сделката ще бъде завършена до края на календарната година

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки